6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

5 tips voor kinderkleding voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Dat is een tijd vol cadeautjes, lekker eten, familie, feest en natuurlijk mooie kleren. Om er ook dit jaar iets moois van te maken vind je hieronder vijf tips voor kinderkleding voor de feestdagen. De kinderen zijn waarschijnlijk echt...

Zo organiseer je een magische pakjesavond

Het is weer bijna zo ver, pakjesavond. De goedheiligman is samen met zijn pieten in november weer in ons land gekomen. Dit is de tijd waar elk kind naar uit kijkt. Een avond vol gezelligheid en natuurlijk cadeautjes. Daar maken we natuurlijk graag een leuke en...

8 x Sinterklaas surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een Sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Sinterklaas lekkernijen: Dit is het populairste Sint snoepgoed

Heerlijk avondje is gekomen.... Dat geldt niet alleen voor cadeautjes voor het hele gezin en de leukste surprises, maar ook voor heerlijke Sinterklaas lekkernijen. In dit artikel lees je hoe je de pakjesavond helemaal compleet maakt met snoepgoed en Sinterklaas...

Een van de leukste dingen om naar uit te kijken als je net zwanger bent, zijn de echo’s die je krijgt. Je ziet in het begin nog niet veel, voelt nog niets en dat kan je onzeker maken. Een goede echo brengt altijd veel opluchting en het is leuk om je kindje al te kunnen zien.

Je krijgt meerdere echo’s tijdens je zwangerschap, waarop veel dingen te zien zijn zoals:

1. Kloppend hartje

Het belangrijkste waar je op hoopt bij de eerste echo is natuurlijk een kloppend hartje. Dit is vanaf 6-7 weken te zien als een klein knipperlichtje. Naarmate de zwangerschap vordert zul je een sterk kloppend hartje kunnen zien!

2. Navelstreng en dooier

Bij een vroege zwangerschap is de placenta nog niet volledig aangelegd. Deze begint pas volledig te functioneren vanaf 10 weken. Tot die tijd haalt je baby alle voedingsstoffen uit het dooier zakje. Dit is te zien op een echo rond de 7-9 weken als een wit ringetje naast de foetus. Ook is de navelstreng bij die termijn al zichtbaar, zo klein als die nog is. Bij de 20 weken echo wordt deze ook extra gecontroleerd.

3. De placenta

Na het eerste trimester kan de placenta gezien worden op een echo. Er kan bepaald worden of die voor, achter of opzij ligt. Soms ligt de placenta voor de uitgang, dit wordt dan later in de zwangerschap nogmaals gecontroleerd. Als de placenta voor de uitgang ligt is een natuurlijke bevalling namelijk niet mogelijk.

4. Ledematen

Vanaf 8-9 weken kan je op een echo de armpjes en beentjes van je baby al zien spartelen. Rond 16 weken kan je zelfs al vingers en teentjes tellen!

5. Ontwikkeling van organen

Bij de termijnecho rond 12 weken kijkt een verloskundige al naar de ontwikkeling van het maagje en de blaas. Als alles goed is zit daar dan namelijk al wat vruchtwater in dat je kindje in heeft geslikt! Ook wordt er gekeken naar de hersenen. Bij de 20 weken echo wordt er extra goed gekeken naar de ontwikkeling van alle belangrijke organen. Zo worden ook de niertjes goed bekeken en er wordt gecontroleerd of het hart helemaal goed is ontwikkeld.

6. Afwijkingen

Als je ervoor kiest kan je een nekplooi meting laten doen rond de 14 weken, je kan er zo achter komen of er kans is op het downsyndroom. Dit gaat in combinatie met een bloedtest. Bij de 20 weken echo wordt er naast het controleren van de organen, ook gekeken naar eventuele afwijkingen. Zo kan een hazenlip of open gehemelte opgemerkt worden, of een open ruggetje of klompvoetjes.

7. Geslacht

Een van de leukste dingen die een echo kan laten zien is misschien wel het geslacht. Dit kan zelfs al vanaf 11 weken zichtbaar zijn als de NUB theorie gebruikt wordt! Vanaf 14 weken is het geslacht met zekerheid vast te stellen op een echo.

8. Bewegingen en houding

Tijdens een echo kan je je kindje al druk zien bewegen. Soms duimt een baby al in de baarmoeder, dit is dan ook zichtbaar! Dat is leuk om te zien, want vaak hebben baby’s na de geboorte een voorkeurshouding die ze in de baarmoeder al hadden. Je leert je kindje zo dus al een beetje kennen.

9. Gezichtje

Als je ervoor kiest om een 3d/4d echo te doen, kan je het gezichtje van je kindje al in detail te zien krijgen. Dit is heel leuk om te doen, de beste tijd hiervoor ligt rond de 26-28 weken. Reden hiervoor is dat je baby minder ruimte heeft na die tijd, waardoor het plaatje minder mooi wordt.

10. Vruchtwater

De hoeveelheid vruchtwater wordt ook in de gaten gehouden. Dit mag niet te weinig zijn, maar teveel is ook niet goed.

11. Ligging

Na 30 weken krijg je een echo waarbij wordt gekeken of je kindje in hoofd of stuitligging ligt, of misschien zelfs dwars. Wanneer het stuit of dwarsligging betreft, wordt dat later nog eens gecontroleerd. Dit is namelijk belangrijk om te weten voor de bevalling.

12. Groei

Bij elke echo die je krijgt wordt de groei nauwkeurig gemeten. Zo heeft je baby in de buik al een eigen groeicurve. Aan het eind van de zwangerschap wordt zo soms al het geboortegewicht en lengte ingeschat.

Door echo’s kun je de ontwikkeling van je kindje dus heel goed volgen!