Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

Een van de leukste dingen om naar uit te kijken als je net zwanger bent, zijn de echo’s die je krijgt. Je ziet in het begin nog niet veel, voelt nog niets en dat kan je onzeker maken. Een goede echo brengt altijd veel opluchting en het is leuk om je kindje al te kunnen zien.

Je krijgt meerdere echo’s tijdens je zwangerschap, waarop veel dingen te zien zijn zoals:

1. Kloppend hartje

Het belangrijkste waar je op hoopt bij de eerste echo is natuurlijk een kloppend hartje. Dit is vanaf 6-7 weken te zien als een klein knipperlichtje. Naarmate de zwangerschap vordert zul je een sterk kloppend hartje kunnen zien!

2. Navelstreng en dooier

Bij een vroege zwangerschap is de placenta nog niet volledig aangelegd. Deze begint pas volledig te functioneren vanaf 10 weken. Tot die tijd haalt je baby alle voedingsstoffen uit het dooier zakje. Dit is te zien op een echo rond de 7-9 weken als een wit ringetje naast de foetus. Ook is de navelstreng bij die termijn al zichtbaar, zo klein als die nog is. Bij de 20 weken echo wordt deze ook extra gecontroleerd.

3. De placenta

Na het eerste trimester kan de placenta gezien worden op een echo. Er kan bepaald worden of die voor, achter of opzij ligt. Soms ligt de placenta voor de uitgang, dit wordt dan later in de zwangerschap nogmaals gecontroleerd. Als de placenta voor de uitgang ligt is een natuurlijke bevalling namelijk niet mogelijk.

4. Ledematen

Vanaf 8-9 weken kan je op een echo de armpjes en beentjes van je baby al zien spartelen. Rond 16 weken kan je zelfs al vingers en teentjes tellen!

5. Ontwikkeling van organen

Bij de termijnecho rond 12 weken kijkt een verloskundige al naar de ontwikkeling van het maagje en de blaas. Als alles goed is zit daar dan namelijk al wat vruchtwater in dat je kindje in heeft geslikt! Ook wordt er gekeken naar de hersenen. Bij de 20 weken echo wordt er extra goed gekeken naar de ontwikkeling van alle belangrijke organen. Zo worden ook de niertjes goed bekeken en er wordt gecontroleerd of het hart helemaal goed is ontwikkeld.

6. Afwijkingen

Als je ervoor kiest kan je een nekplooi meting laten doen rond de 14 weken, je kan er zo achter komen of er kans is op het downsyndroom. Dit gaat in combinatie met een bloedtest. Bij de 20 weken echo wordt er naast het controleren van de organen, ook gekeken naar eventuele afwijkingen. Zo kan een hazenlip of open gehemelte opgemerkt worden, of een open ruggetje of klompvoetjes.

7. Geslacht

Een van de leukste dingen die een echo kan laten zien is misschien wel het geslacht. Dit kan zelfs al vanaf 11 weken zichtbaar zijn als de NUB theorie gebruikt wordt! Vanaf 14 weken is het geslacht met zekerheid vast te stellen op een echo.

8. Bewegingen en houding

Tijdens een echo kan je je kindje al druk zien bewegen. Soms duimt een baby al in de baarmoeder, dit is dan ook zichtbaar! Dat is leuk om te zien, want vaak hebben baby’s na de geboorte een voorkeurshouding die ze in de baarmoeder al hadden. Je leert je kindje zo dus al een beetje kennen.

9. Gezichtje

Als je ervoor kiest om een 3d/4d echo te doen, kan je het gezichtje van je kindje al in detail te zien krijgen. Dit is heel leuk om te doen, de beste tijd hiervoor ligt rond de 26-28 weken. Reden hiervoor is dat je baby minder ruimte heeft na die tijd, waardoor het plaatje minder mooi wordt.

10. Vruchtwater

De hoeveelheid vruchtwater wordt ook in de gaten gehouden. Dit mag niet te weinig zijn, maar teveel is ook niet goed.

11. Ligging

Na 30 weken krijg je een echo waarbij wordt gekeken of je kindje in hoofd of stuitligging ligt, of misschien zelfs dwars. Wanneer het stuit of dwarsligging betreft, wordt dat later nog eens gecontroleerd. Dit is namelijk belangrijk om te weten voor de bevalling.

12. Groei

Bij elke echo die je krijgt wordt de groei nauwkeurig gemeten. Zo heeft je baby in de buik al een eigen groeicurve. Aan het eind van de zwangerschap wordt zo soms al het geboortegewicht en lengte ingeschat.

Door echo’s kun je de ontwikkeling van je kindje dus heel goed volgen!