Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Je zult niet de eerste vrouw zijn die bang is voor de pijn tijdens de bevalling. Bevallen is nu eenmaal pijnlijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan genoeg opties om de pijn weg te nemen, of om er beter mee om te gaan.
1. Ruggenprik
De ruggenprik of epiduraal is een zeer effectieve methode van pijnbestrijding tijdens de bevalling. De anesthesist brengt een naald met een katheter in de wervelkolom, waardoor verdovend middel wordt gespoten. Je onderlichaam wordt dan gevoelloos. Je zult geen pijn meer voelen. De ruggenprik is zeer effectief bij 90% van de vrouwen en de medicatie komt niet bij het kind. Het biedt je de gelegenheid uit te rusten tijdens de geboorte, en je wordt niet suf. Het nadeel is dat je plat op bed moet blijven liggen en dat je een katheter in je blaas krijgt. Ook is er een kleine kans op het krijgen van koorts, hoofdpijn en een lage bloeddruk. In sommige gevallen kun je niet goed persen met de ruggenprik.
2. Spinale ruggenprik
Dit is een vorm van pijnbestrijding die alleen wordt toegepast bij een keizersnede. Bij een spinale ruggenprik wordt er dieper in de wervelkolom een verdovende stof gespoten. Je kunt, in tegenstelling tot de epidurale anesthesie, je onderlichaam dan helemaal niet meer bewegen. Je kunt ook niet persen: daarom wordt deze verdoving alleen bij een keizersnede toegepast.
3. Pompje met remifentanil
Remifentanil is een morfine-achtige stof en een zeer sterke pijnstiller. Met het pompje kun je jezelf deze pijnstiller steeds toedienen, op een veilige manier. Veel vrouwen vinden het fijn dat ze de pijnstilling zelf kunnen controleren met het morfinepompje. Het nadeel is dat de medicatie bij het kind kan komen. Het kind heeft dan meer kans op ademhalingsproblemen. Ook werkt deze vorm van pijnstilling minder goed dan een ruggenprik. Daarnaast worden veel vrouwen suf, en maken de bevalling net goed mee.
4. Pethidine
Pethidine is een morfine-achtige stof die wordt toegediend met een prik. Je hebt dus een pijnstilling met een enkele prik, wat handig is. De nadelen van deze methode zijn dat het pijnstillend effect niet heel effectief is. Ook komt de morfine bij het kind, waardoor het kind soms problemen kan krijgen met de ademhaling. Door pethidine kun je erg suf worden. Dit vinden veel vrouwen erg naar.
5. Lachgas
Sinds een aantal jaar is het gebruiken van lachgas een optie bij de geboorte. Je ademt het gas in door een maskertje. Het heeft geen effect op de baby en werkt maar heel kort. De werking is ook heel mild, waardoor sommige vrouwen hier niet genoeg aan hebben.
6. Waterinjecties
De waterinjecties zijn een relatief nieuwe methode van pijnbestrijding. De verloskundige zit vier injecties met steriel water in je onderrug. Dit vermindert de pijn al snel. Deze behandeling is pijnloos en niet gevaarlijk voor je kindje.
7. HypnoBirthing
HypnoBirthing is een vorm van hypnose. Deze methode kun jijzelf of je partner leren tijdens een speciale cursus. Je leert jezelf in hypnose te brengen, waardoor je minder pijn voelt en jezelf goed kunt concentreren. Dit vergt wel oefening, begin hier dus op tijd mee! Er zijn geen negatieve effecten bekend van HypnoBirthing.
8. TENS
TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Een apparaatje geeft kleine stroomstootjes, waardoor je je kunt afleiden van de pijn van de bevalling. Je kunt het apparaat zelf bedienen. Voor veel vrouwen is dit een redelijk effectieve methode van pijnbestrijding. Dit kan ook thuis toegepast worden.
9. Acupunctuur
Ook bij bevallingspijn kan acupunctuur of acupressuur helpen. Dit moet je wel voor de bevalling al regelen. Veel vrouwen geven aan door de acupunctuur minder angstig te zijn en minder pijn te hebben. Ook kan acupunctuur helpen bij het opwekken van de weeen.
10. Warm water
Bevallen in water wordt vaak als minder pijnlijk ervaren. Ook kan warm water ervoor zorgen dat je je makkelijker ontspant, waardoor de bevalling vlotter verloopt. Sommige vrouwen kiezen ervoor om in een bevalbad te bevallen, maar je kunt natuurlijk ook een warme douche nemen.