Zwangerschapskwaaltjes zijn vervelend. Er wordt weleens gezegd: ‘Het hoort er nou eenmaal bij’ of ‘Je moet het er voor over hebben.’ Maar, waarom zou je je bij de kwalen neerleggen, als je de pijn of het ongemak ook kunt verlichten? Dat kan met behulp van Hypnose, Fytotherapie, Aromatherapie of Acupressuur. Ook Acupunctuur blijkt effectief voor de verlichting van zwangerschapskwaaltjes. Deze behandelmethode kan ook effectief zijn voorafgaand aan en tijdens de bevalling. Tot slot kun je acupunctuur gebruiken na de bevalling. Dan kan het helpen bij je herstel.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode die afkomstig is uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. De behandeling wordt uitgevoerd door een acupuncturist. Deze behandelaar maakt daarvoor gebruik van dunne naalden. Deze worden op bepaalde plekken van het lichaam geplaatst. De naalden remmen energieën af of stimuleren energieën. Dat is mogelijk doordat er volgens de theorie van de acupunctuur een energienetwerk in je lichaam zit. De acupunctuurpunten, waarin de naalden worden geplaatst, bevinden zich op banen in dit energienetwerk. Deze banen worden ook wel meridianen genoemd. De acupuncturist weet precies op welke punten en tussen welke banen er naalden moeten worden geplaatst bij bepaalde pijnen of andere lichamelijke klachten.

Waarom acupunctuur tijdens zwangerschap en bevalling?

Volgens de theorie van de acupunctuur staat de energie van een bepaald orgaan centraal in elke afzonderlijke fase van je zwangerschap. Met behulp hiervan kan de acupuncturist bepalen waar naalden moeten worden geplaatst in een bepaalde zwangerschapsweek, bij een bepaalde conditie en een specifieke klacht. Hiermee kan de acupuncturist proberen te bewerkstelligen dat de klacht vermindert. Acupunctuur behandelingen kunnen ook voorafgaand aan de bevalling worden gegeven. Ze kunnen dan energie geven, ontspanning geven, de ontsluiting stimuleren, zorgen voor effectievere weeën, een snellere bevalling creëren en pijnvermindering tijdens de bevalling bewerkstelligen. Tijdens de bevalling kan acupunctuur helpen om de ontsluiting te bevorderen, de weeën te stimuleren en om de pijn te verminderen. Na de bevalling kan acupunctuur ook nuttig zijn. Dan kan het je helpen bij je herstel, pijnklachten, problemen bij borstvoeding en bij een postnatale depressie.

Acupunctuur tijdens de zwangerschap

De Traditionele Chinese behandelmethode acupunctuur kan helpen bij vele soorten zwangerschapskwaaltjes. Hier staan ze op een rij.

Acupunctuur bij misselijkheid

De zwangerschapskwaal waarbij het vaakst gebruik wordt gemaakt van acupunctuur is misselijkheid. Je maag wordt bij misselijkheid door de groei van de baarmoeder verdrukt. In dit geval helpt acupunctuur om de energie rondom je maag te verbeteren. Tevens wordt in je gehele lijf de balans hersteld. Het effect van deze behandeling van acupunctuur is wetenschappelijk aangetoond. De vrouwen die gebruik hebben gemaakt van acupunctuur bij misselijkheid geven aan dat zij er baat bij hadden. Als het bij jou niet helpt, kun je het beste je verloskundige of huisarts om raad vragen voor je extreme misselijkheid.

Acupunctuur als er sprake is van stuitligging

Als je baby verkeerd om in je buik ligt, in stuitligging, kun je ook terecht bij een acupuncturist. Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur rond week 34, bij een stuitligging, een 25% grotere kans geeft dat je baby zich nog draait. Voor deze behandeling plaatst de acupuncturist een naald op een specifiek plek op je lichaam. Door deze stimulatie kan worden bewerkstelligd dat de baby zich spontaan gaat draaien. Voor zowel moeder als kind is dit een veilige behandeling. Hij wordt in Nederland zelfs veel toegepast bij stuitliggingen. Heb jij een baby in stuitligging en ben je 34 weken of langer zwanger? Vraag dan je verloskundige of arts om advies over acupunctuur. Zij weten vaak wel bij welke acupunctuur bij jou in de buurt je terechtkunt voor deze behandeling. Proberen kan geen kwaad.

Acupunctuur voorafgaand aan de bevalling

Vanaf week 37 kun je gebruik maken van acupunctuur ter voorbereiding op de naderende bevalling. Dat kun je doen voor het volgende.

 • Het krijgen van energie
 • Het krijgen van een ontspannen gevoel
 • Zorgen voor meer effectieve weeën bij de naderende bevalling
 • Een sneller verloop van de naderende bevalling
 • Pijnverlichting bij de naderende bevalling
 • De bevalling op gang brengen; dit kan pas na 40 weken zwangerschap

Hoe deze voorbereiding precies werkt, kan de acupuncturist je het beste uitleggen. Je kiest uiteraard zelf welke voorbereiding jij nodig hebt en graag ontvangt. Hoewel er een kans is dat de acupunctuur aanslaat en je bevalling gemakkelijk verloopt, is dat natuurlijk nooit zeker. Je bevalling hangt van meer dingen af dan alleen van je energieën. Je mag er daarom nooit vanuit gaan, dat je na een acupunctuur behandeling een vlekkeloze bevalling krijgt, maar proberen kan natuurlijk altijd. Wie niet waagt, wie niet wint.

Acupunctuur om de bevalling op gang te brengen

Als je de 40 weken zwangerschap bent gepasseerd en je baby nog niet spontaan komt, kun je gebruik maken van acupunctuur om je bevalling op gang te laten komen. Door acupunctuur behandelingen wordt er in dit geval voor gezorgd dat je baarmoedermond wordt gestimuleerd. Dit kan ervoor zorgen dat beginnende weeën versterkt worden, waardoor de bevalling kan gaan beginnen.

Acupunctuur tijdens de bevalling

Ook tijdens de bevalling kan gebruik worden gemaakt van acupunctuur. In dit geval kan acupunctuur bijdragen aan:

 • Pijnverlichting tijdens de bevalling
 • Het stimuleren van de weeën
 • De ontsluiting bevorderen

Voor de pijnvermindering worden naalden op specifieke plekken in je energiebaan geplaatst, waardoor de productie van endorfine wordt bevorderd. Dat wil zeggen dat deze pijnstillende stoffen vrijkomen in je hersenen. Hierdoor kun je de pijn van de bevalling beter hanteren. Of deze behandeling voor pijnvermindering effectief is, is nog onzeker. Er is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan. Als je echter liever geen ruggenprik of andere injectie ontvangt, is dit wellicht een goede keuze. Andere opties voor pijnbestrijding tijdens de bevalling zijn acupressuurhypnosefytotherapiewaterinjecties en aromatherapie. Weet je al dat je slecht tegen pijn kunt, dan is het wellicht verstandig om vooraf aan je bevalling alvast te kijken naar een voor jouw geschikte manier om deze pijn te laten verminderen tijdens je bevalling. In bad bevallen is misschien een optie.

Acupunctuur na de bevalling

Als je eenmaal bevallen bent, dan ben je nog niet meteen weer de oude. Het kost vaak veel tijd en energie om je lichaam en geest te laten herstellen van je zwangerschap en de bevalling. Daar komt de zorg van de baby nog bij. Ook nu kan acupunctuur je helpen. Je kunt er gebruik van maken in de volgende gevallen.

 • Het herstel stimuleren
 • De buikwond van je keizersnee of andere pijnklachten verminderen
 • Borstvoedingsproblemen verminderen
 • Een postnatale depressie verminderen

Wat kost acupunctuur?

Acupunctuur kan prijzig zijn, maar meestal kun je er een vergoeding voor krijgen bij je zorgverzekeraar. Je moet daarvoor wel aanvullend zijn verzekerd. Ben je van plan om er nu of in de toekomst gebruik van te gaan maken? Check dan je zorgverzekering en neem eventueel voor het komende jaar een zorgverzekering die acupunctuur vergoedt. Kijk goed, want het komt voor dat de aanvullende verzekering niet de complete behandeling betaalt, maar slechts een deel daarvan.

Welke acupuncturist moet ik kiezen?

Het hangt ervan af welke klachten je hebt, bij welke acupuncturist je het beste terecht kunt. Acupuncturisten zijn gespecialiseerd op verschillende gebieden. Zo zijn er ook acupuncturisten die gespecialiseerd zijn in zwangerschapsklachten. Daar kun je tijdens zwangerschap en bevalling het beste terecht. Check altijd of een acupuncturist bij een beroepsvereniging is aangesloten. Dat kan zijn de NAAVZhong of NVA. Is dat het geval, dan heb je te maken met een acupuncturist die aan strenge kwaliteitseisen voldoet. Het is aan te raden om voor een dergelijke gekwalificeerde acupuncturist te gaan, in plaats van een andere.