Meer en meer vrouwen verkiezen om in een geboortehuis te bevallen. Maar wat is dat nu eigenlijk? Geboortehuis staat eveneens synoniem voor kraamhuis, geboortehotel of wordt ook wel kraamhotel genoemd. Dit woord is een verzamelnaam voor vrouwen die de voorkeur geven niet in een ziekenhuis te bevallen, maar een kamer willen reserveren in een gespecialiseerd huis waar ze eveneens de nodige medische zorgen kunnen verlenen bij de bevalling. Insiders noemen het ook wel een ‘verplaatste thuisbevalling’. Lees hieronder tips over een bevalling in een geboortehuis.

Het verschil tussen geboortehuis en een kraamhotel

In Nederland heb je enkele keuzemogelijkheden waar je wil bevallen. Dat kan uiteraard in een ziekenhuis, maar is ook mogelijk in een geboortehuis. Eén van de voorwaarden is wel dat je geen medische aanwijzing als voorgeschiedenis mag hebben. Bevallen in een geboortehuis, geboortecentrum of kraamhotel zoals het ook vaak wordt genoemd, wint aan populariteit en is aan een steile opmars bezig. Je mag immers bevallen wanneer je arts ook de toestemming geeft om eventueel thuis te bevallen. Toch is er een klein verschil tussen een bevalling in een geboortehuis en een kraamhotel. In een geboortehuis of geboortecentrum ga je meteen na de zwangerschap meteen naar huis na een paar uren. In een kraamhotel kan je enkele dagen verblijven om je kraamtijd door te brengen en de nodige zorgen te krijgen. Over het algemeen geldt de regel dat je maximaal acht dagen in de kraamkliniek mag blijven.

Wie maakt meestal gebruik van een kraamhotel?

Het is de ideale plek voor vrouwen die (tijdelijk) in het buitenland verblijven, die een echtgenoot hebben die vaak voor zijn werk als expat in één of ander land werkt. Moeders die alleenstaand zijn doen ook vaak beroep op een kraamhotel omdat de zorg door verloskundigen verzekerd is. Het grote voordeel is dat de kamers iets gezelliger zijn ingericht dan in een modale ziekenhuiskamer. De klemtoon ligt meer op een persoonlijke zorg van de moeder en de pasgeborene. Zij worden als prinsessen behandeld en kunnen helemaal relaxed naar huis. Die persoonlijke touch zorgt voor een tevreden gevoel.

Maar wat is een geboortecentrum nu precies?

Een geboortehuis is in feite niets anders dan een poliklinische bevalling. Strikt gezien mag je in deze centra enkel maar een zwangerschap beëindigen wanneer je thuis ook zou mogen bevallen en daar een toestemming voor hebt van een behandelende arts. Het grootste verschilpunt is dat het einde van de zwangerschap niet zal worden ingeleid door een gynaecoloog of een gespecialiseerde klinische verloskundige, maar door je eigen kraamverzorgende. Sommige vrouwen verlaten het centrum reeds na twee uur na de bevalling wanneer de toestand van de moeder en het kind het toelaat. Dit hangt af van situatie tot situatie. De ligging van een geboortehuis bevindt zich vaak in de buurt van een lokaal ziekenhuis. Wanneer er eventuele medische problemen zouden opduiken tijdens de bevalling, kan je nog altijd worden verhuisd naar de verloskamer van het ziekenhuis in de buurt. Voor heel veel vrouwen is dat een geruststellend uitgangspunt.

De prijs van een geboortehuis

De kosten verschillen van geboortecentrum tot geboortecentrum. Er zijn alleen maar enkele richtprijzen voor handen. Op een poliklinische manier bevallen heeft geen vast bedrag en kan verschillen van kraamhotel. Het is aan te raden op voorhand de prijzen op te vragen. Normaal gesproken zijn de kosten hetzelfde dan bij een normale bevalling in een nabijgelegen ziekenhuis. In 2020 betaal je een eigen bijdrage van 357,84 euro. Tenzij je een bijkomende zorgverzekering hebt die de zorgkosten dekt. Raadpleeg je zorgverzekering en bekijk het artikeltje in de voorwaarden over de bevalling. Vergelijk eventueel de verschillende zorgverzekeringen zodat je eventueel nog tijdig een overstap kan maken.

De pluspunten van een bevalling in een kraamcentrum

 • Het zorgt voor een rustige en ontspannen sfeer. De persoonlijke aanpak van de verloskundige zorgt voor een betere gemoedsrust
 • Zorg dat de verlichting in de verloskamer kan worden gedimd wat niet altijd kan in een ziekenhuis
 • Overleg met de verloskundige over pijnverlichting
 • Wanneer het geboortecentrum in het gebouw van een ziekenhuis zelf ligt, kan je altijd nog daar terecht
 • In veel gevallen heb je de mogelijkheid om in een speciaal bad voor de bevalling de zwangerschap te beëindigen

De mogelijke minpunten van een bevalling in een kraamhotel

 • Als de weeën begonnen zijn, moet je je nog verplaatsen in tegenstelling met een geplande thuisbevalling
 • Bekijk of je zorgverzekeraar alle kosten dekt. Dat is niet altijd het geval
 • Wanneer je tijdens de bevalling een medische complicatie krijgt, zal je toch beroep moeten doen op een gynaecoloog in een nabijgelegen ziekenhuis

Enkele praktische voorbereidingen op voorhand om te overwegen

Vraag enkele weken voor de bevalling deskundig advies of een bevalling in een geboortehuis of kraamhotel de geschikte plaats is voor jou en je baby. Als het antwoord positief is, zal de verantwoordelijke verloskundige alle voorzorgsmaatregelen nemen om de bevalling vlekkeloos te laten verlopen. Bereid enkele vragen voor die je op voorhand kan stellen zodat je je geen zorgen hoeft te maken:

 • stel dat ik toch naar een ziekenhuis moet worden overgebracht. Hoeveel tijd neemt dit in beslag?
 • welk ziekenhuis geeft de medische ondersteuning?
 • staat een verloskundige mij altijd bij?

Wik en weeg de verschillende opties

Ga niet over één nacht ijs als je overweegt om in een kraamcentrum de bevalling te laten plaatsvinden. Uit een recent onderzoek blijkt immers dat drie bevallingen op de tien tijdens de eerste bevalling uiteindelijk toch naar een ziekenhuis worden binnengebracht. Bij een tweede bevalling of volgende baby zakt dit cijfer naar één op tien. Je kan best vragen of het kraamcentrum samenwerkt met een bepaald ziekenhuis in de buurt of totaal onafhankelijk werkt.

Durf praktische vragen stellen voor de bevalling

Hieronder nog enkele praktische tips die je aan de verloskundige van het geboortehuis kan vragen voor dat de tijd van de bevalling is aangebroken:

 • Op welk tijdstip kan ik best de geboorte plannen?
 • Is pijnverlichting beschikbaar of niet?
 • Welke hulpmiddelen zijn beschikbaar voor de bevalling: zitzakken, een geboortestoel of matten?
 • Zijn vaders of naaste familieleden welkom tijdens de bevalling in de verloskamer?
 • Waarom moesten naasten de verloskamer verlaten. Voor welke reden?
 • Zijn epidurale hulpmiddelen ter beschikking?
 • Op welke termijn kan ik met de baby naar huis?
 • Is er een ondersteunende begeleiding voorzien om borstvoeding te geven?
 • Zijn er bepaalde reglementen voorzien die bezoekers moeten respecteren?

Waar je beslist om te bevallen, hou voor ogen dat je altijd nog een beslissing kan nemen om eventueel je plannen op het laatste ogenblik te wijzigen tijdens elk stadium van je zwangerschapsperiode. Overleg met je verloskundige wanneer je iets niet zeker weet of meer tekst en uitleg over wil weten.