Het Paleo dieet is een manier van eten, je eet zoals mensen in de oertijd aten. In dit artikel zal er besproken worden of je dit dieet kan volgen als je zwanger wilt worden, zwanger bent en na je zwangerschap. Als eerst wat informatie over wat Paleo nou eigenlijk is.

Als je zwanger bent wil je natuurlijk dat je kindje gezond zal worden en goed kan ontwikkelen, veel mensen vragen zich af wat ze dan mogen eten. Het is belangrijk om altijd gevarieerd en genoeg te eten, welk dieet je dan ook volgt. Ga voor advies altijd even langs bij de dokter, deze geeft extra tips en je krijgt een zekerder gevoel.

Wat is het Paleo dieet?

Het Paleo dieet is al langere tijd bekend, het gaat uit va het principe dat de mens moet eten, zoals we dat in de oertijd deden. Er wordt vanuit gegaan dat de mens oervoeding moet eten, omdat de genen van de mens hierop ingesteld zijn. Het dieet is eigenlijk niet echt een dieet, een dieet is tijdelijk. Het is eigenlijk een levensstijl. Je eet altijd producten die binnen het dieet vallen. Voor de meeste mensen is het doel niet om af te vallen, maar om gezonder te worden en meer energie te krijgen. Paleo staat voor Paleolithicum en dit betekend: de oude steentijd

Wat eet je als je het dieet volgt?

De oervoeding die binnen het dieet valt:

  • Groenten
  • Vis
  • Vlees
  • Eieren
  • Fruit
  • Zaden
  • Noten

In deze lijst staan geen granen, peulvruchten, suiker of melkproducten. Deze producten vallen niet binnen het dieet, hieronder zal worden uitgelegd waarom. Granen staan niet in de lijst, omdat de meeste granen gluten bevatten. Hierdoor kan een lekkende darm ontstaan, de darmwand kan hierdoor beschadigd raken en dit kan ervoor zorgen dat stoffen onverteerd in onze bloedbaan terecht kunnen komen. Uiteindelijk kan dit leiden tot chronische ontstekingen, omdat ons lichaam niet weet wat het met deze onverteerde stoffen moet doen. Om dit te voorkomen vallen granen dus niet binnen het dieet. Suiker staat ook niet in de lijst, suiker laat de bloedsuikerspiegel stijgen en is daarnaast ook verslavend. De bloedsuikerspiegel kan ontregelt raken als we veel suiker eten, het lichaam raakt hierdoor ontregeld. Uiteindelijk kan dit leiden tot diabetes. Diabetes is te voorkomen en daarom is het belangrijk geen suiker te consumeren. Melkproducten staan ook niet in de lijst. Vroeger dronken mensen geen melk, in ieder geval geen koemelk. Een baby drinkt natuurlijk wel moedermelk in de eerste fase van zijn leven, hierna heeft de baby geen melk meer nodig. In Nederland is de zuivelconsumptie erg hoog, ook staat Nederland hoog in de lijst van landen waar osteoporose het meest voorkomt. Melk is goed voor elk is dus misschien niet helemaal waar. Peulvruchten staan ook niet in de lijst, omdat peulvruchten anti-nutriënten bevatten. Deze stoffen kunnen de darmwand beschadigen. De planten maken deze stoffen aan om zich te beschermen tegen dieren. Sperziebonen en peultjes zijn een uitzondering, deze peulvruchten vallen wel binnen het dieet. Deze twee peulvruchten worden vaak geoogst voordat ze helemaal rijp zijn, ze worden vers gegeten en dus niet gedroogd

Waarom eten volgens de Paleo levensstijl?

De genen van de mens zijn in de afgelopen 160.000 jaar niet veranderd, maar het eetpatroon wel. Er zijn wetenschappers die bewijs hebben gevonden dat de meeste welvaartsziekte veroorzaakt worden door de manier waarop we nu eten. De manier waarop we nu leven speelt ook een rol, vroeger moesten we jagen, nu lopen we naar de supermarkt en kunnen alles kant-en-klaar kopen. Veel mensen die de Paleo levensstijl volgen passen hun eetpatroon dus aan en zorgen er ook voor dat ze voldoende buiten zijn, genoeg bewegen, voldoende nachtrust krijgen en proberen stress te verminderen. Het gaat dus om de algehele levensstijl en niet specifiek om het dieet.

Kun je het dieet volgen als je zwanger wilt worden?

Je kunt het dieet volgen als je zwanger wilt worden, vroeger aten de mensen ook Paleo en mensen werden toen ook zwanger. Het is dus goed mogelijk om het dieet te volgen als je zwanger wilt worden. Zorg er altijd voor dat je gevarieerd blijft eten en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Kun je het dieet volgen als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, ben je niet meer alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je kindje. Het is belangrijk dat je goed op je voeding let en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is goed mogelijk met het dieet, blijf goed gevarieerd eten en eet genoeg. Eventueel kan je nog extra vitamines slikken als je bang bent bepaalde voedingsstoffen tekort te komen. Ga voor de zekerheid altijd even langs bij je dokter, misschien moet je enkele dingen binnen je dieet aanpassen om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je baby nodig heeft.

Kun je het dieet volgen na je zwangerschap?

Als de baby eenmaal is geboren kan je natuurlijk gewoon volgens het Paleo concept blijven eten. Luister altijd naar je lichaam en eet voldoende, je moet natuurlijk voldoende eten om goed te herstellen na je bevalling. Na je zwangerschap geef je ook borstvoeding, het blijft dus belangrijk om erop te letten dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Conclusie

Het is dus mogelijk om Paleo te eten als je zwanger wilt worden, zwanger bent of net een baby hebt gekregen. Let er altijd op dat je voldoende en gevarieerd eet om zo alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, dit is bij elk dieet van belang. Vraag om advies bij je dokter, dit geeft je extra bevestiging en zekerheid. De dokter kan eventueel nog tips geven om gevarieerder te eten of je aanraden om vitamines te slikken. De Paleo levensstijl houd in dat je voedsel eet dat ze in de oertijd aten, voldoende slaapt, genoeg beweegt, vaak buiten bent voor vitamine D en probeert om stress te verminderen.