Het is een doemscenario en het liefst wil je het natuurlijk niet meemaken, maar het kan wel gebeuren: bevallen in de auto. Een bevalling komt namelijk vaak heel onverwachts en zo kun je dus ook bevallen in de auto. Een letterlijke bevalling in de auto komt niet heel vaak voor, maar toch nog wel eens. Een tijd geleden is namelijk een moeder bevallen van haar kind, midden op de snelweg. Voordat de hulpdiensten ter plekke waren was de baby al geboren! Een wonder! Het is namelijk iets wat niet vaak voorkomt. Merk je dat je plots moet bevallen in de auto? Panikeer dan niet en blijf rustig. Maar dat kan natuurlijk lastig zijn. Als je echter voorzien bent van een stappenplan is de kans groot dat je het allemaal wat beter kunt behappen. In dit artikel enkele tips die je kunt toepassen wanneer je merkt dat je moet bevallen in de auto. Mocht het bevallen dan gebeuren, dan kun je altijd gebruikmaken van deze tips, zodat je je toch iets zelfverzekerder voelt.

Blijf rustig

Zoals al even in de inleiding was verkondigd: het is altijd van groot belang om rustig te blijven. Natuurlijk is dit lastig in een kritieke situatie, maar toch is het van belang om het te proberen. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook die van je baby. Je kunt verschillende tactieken uitvoeren om rustig te blijven. Diep inademen en uitademen is een goede tactiek. Dit is een goede methode om je brein even tot rust te brengen. Maar ook kun je bijvoorbeeld tot tien gaan tellen. Vooral de eerste paar seconden is het van belang dat je de situatie zo snel mogelijk accepteert. Het is namelijk van belang dat je helder na blijft denken. De beste methode om rustig te blijven is om al voorbereid te zijn voor een dergelijke situatie. Dit zorgt automatisch voor rust, omdat je precies weet wat je moet doen.

Auto veilig aan de kant zetten

Ben je eenmaal rustig geworden, dan is het van belang om je partner de auto veilig aan de kant te laten zetten. Wanneer je op de snelweg staat kun je gebruikmaken van de vluchtstrook. Aangezien het een noodsituatie is mag je deze vluchtstrook gebruiken zonder gevolgen. De reden dat je de auto veilig aan de kant moet zetten is omdat jij en je partner heel erg nerveus zullen zijn. Er is dan een veel grotere kans op een ongeluk en dat wil je natuurlijk altijd voorkomen. Anders breng je niet alleen jezelf, je partner en je baby in gevaar, maar ook nog eens andere weggebruikers. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Soms zit je echter in een situatie dat je je auto niet zo snel veilig aan de kant kunt zetten. In dergelijke gevallen is het dan verstandig om rustig te blijven en snel een plekje te zoeken waar je de auto wel aan de kant kunt zetten.

Hulpdiensten bellen

Zodra je de auto veilig aan de kant hebt gezet, is het van belang om zo snel mogelijk de hulpdiensten te bellen. Het voordeel is dat zij wel bekend zijn met deze situatie en je kunnen voorzien van verdere instructies. Erg handig natuurlijk, want door deze instructies voel jij je ook veiliger en je weet dat hulpdiensten op komst zijn. Dit gegeven geeft men vaak een rustgevend gevoel. Het is van belang om de gegeven instructies op een zo goed mogelijke manier op te volgen. Blijf dus altijd kalm en luister goed. Versta je iets niet? Vraag dan of de hulpverlener de instructies aan de telefoon het kan herhalen.

Zorg voor een kleed

Het is belangrijk om alvast een kleed in je auto te leggen voor het geval dat een bevalling in de auto zich voordoet. Niet alleen bescherm je daarmee de auto, maar het is ook wat fijner voor jou als moeder. Probeer dus altijd voorbereid te zijn en leg een kleed of iets dergelijks alvast in de achterbak. Voor het geval dat. Het kan namelijk nooit kwaad.

Zorg voor een goede positionering

Er zijn verschillende houdingen voor tijdens de bevalling. Jij als toekomstige moeder kan het beste aangeven hoe je wilt liggen. Zorg dat je goed communiceert met je partner op wat voor manier je het liefst wilt liggen. Hij of zij weet dat namelijk niet, dus het is belangrijk dat je dit op een goede manier aangeeft. Zorg er daarnaast altijd voor dat je de juiste instructies op een juiste manier aangeeft. Anders kan het ook onduidelijk worden. Het is misschien een tip om van tevoren even te oefenen. Voorbereiding is toch het halve werk.

Wees er klaar voor

Probeer een houding te kiezen waarbij de baby op een goede manier opgevangen kan worden. Natuurlijk is dit erg lastig en stressvol, maar probeer zo rustig mogelijk te blijven. Juist door de rust kun je alles op een goede manier overdenken. Vaak komt het hoofdje als eerst bij de zwangerschap. Maar zodra je de hulpdiensten hebt gebeld, zijn die in de meeste gevallen al snel ter plaats. Mocht dat het geval zijn, dan kunnen zij alles overnemen. Probeer ook altijd aan de lijn te blijven van de hulpdiensten. Zij kunnen je van afstand instructies geven, zodat de bevalling op een deugdelijke manier wordt uitgevoerd.

Houd rekening met vocht en bloed

Tijdens een bevalling zal er veel vocht, gemengd met bloed, vrijkomen. Wees daar dus altijd op voorbereid. Veel mensen raken in paniek zodra ze een stortvloed aan bloed en vocht waarnemen, maar het is aan te raden om hier op een rustige manier mee om te gaan. Wees daar dus op voorbereid. Het ziet er altijd erger uit dan het is. En juist omdat je op zo’n ongemakkelijke manier bevalt, is de kans vrij groot dat je nog iets sneller in paniek raakt. Dit is dus absoluut niet nodig, probeer dat altijd in je achterhoofd te houden.

Overige opmerkingen

Bovenstaande tips zijn bedoeld voor een bevallig in de auto. Dit komt vrijwel zelden voor, aangezien een bevalling in de regel wel langer duurt en je partner dan meestal al bij het ziekenhuis is aangekomen. Maar het mocht het gebeuren, dan is het altijd handig om daar op voorbereid te zijn. Wat wel vaak voorkomt, is dat je weeën krijgt in de auto. Ook in die gevallen is het belangrijk voor jou en je partner om rustig te blijven.