4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Twintig procent van de vrouwen krijgen te kampen met bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Dit staat synoniem met bekkeninstabiliteit. Deze kwaal veroorzaakt hevige pijnscheuten rond het schaambeen of achterwerk. In deze blog “Vijf tips tegen bekkenpijn” krijg je nuttige informatie welke mogelijkheden er zijn om de uitstralende pijn te verlichten.

Wat is bekkeninstabiliteit of bekkenpijn?

Eén op vijf vrouwen ontwikkelen bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook omschreven als bekkeninstabiliteit. Het zijn ongemakkelijke symptomen veroorzaakt door een stijfheid van je bekkengewrichten of de gewrichten die ongelijkmatig bewegen aan de achterkant of voorkant van je bekken. Het is een kwaal die niet in één handomdraai wordt opgelost. Het kan enkele weken na de bevalling duren voor dat klachten in verband met deze pijn verminderen.

Wat zijn de symptomen bij deze knagende pijn?

Het goede nieuws is dat bekkenpijn geen lichamelijke schade veroorzaakt bij je baby. Men spreekt van bekkeninstabiliteit bij volgende symptomen:

 • De pijn wordt vastgesteld rond het schaambeen vooraan in het midden. Ongeveer ter hoogte van de heupen
 • Aan één of beide kanten van je onderrug
 • In de buurt tussen de vagina en de anus
 • Bij het spreiden van je dijen

Welke voorzorgsmaatregelen nemen als je bekkenpijn hebt

Sommige vrouwen voelen of horen een klik in het de buurt van het bekken. Enkele voorzorgsmaatregelen die je best in acht neemt als je last van bekkenpijn hebt:

 • Wanneer je voelt dat je pijn hebt tijdens het wandelen
 • Als je trappen maakt
 • Indien je op één been staat. Bijvoorbeeld bij het aan- of uitkleden
 • Als je je omdraait in bed
 • Wanneer je je benen uit elkaar beweegt. Denk maar bij het uitstappen van een auto

Omgaan met bekkenpijn tijdens de zwangerschap

Het kan helpen om je dag te plannen zodat je activiteiten vermijdt die pijn veroorzaken. Ga bijvoorbeeld niet vaker de trap op of af dan nodig is. Enkele ongeschreven bruikbare adviezen die bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap mogelijk verbeteren:

 • Vermijd activiteiten die de pijn verergeren en wees zo actief mogelijk binnen je pijngrenzen
 • Probeer zoveel mogelijk te rusten als dat mogelijk is
 • Vraag hulp bij huishoudelijke taken van je partner, familie of kennissenkring
 • Zorg dat je niet op hoge hakken loopt. Draag altijd platte en ondersteunende schoenen
 • Ga zitten om je aan te kleden. Ga bijvoorbeeld niet op één been staan als je een spijkerbroek aantrekt
 • Een zwangerschapsband of bekkenband kan een hoop ongemak wegnemen en voorkomen, de fijne steun van de buikbanden zorgt dat het lichaam minder wordt belast.
 • Hou je knieën bij elkaar wanneer je in de auto in- of uitstapt. Een plastiek op de stoel helpt je bij het draaien
 • Slaap in een comfortabele positie. Leg eventueel een kussen tussen je benen
 • Probeer verschillende manieren om je om te keren in bed zonder dat je pijn voelt
 • Als je seks wilt hebben, overweeg dan verschillende posities zoals knielen op handen en voeten

Vijf manieren om de bekkenpijn te verlichten

Je bekkenbodem is ontzettend belangrijk. Hieronder lees je enkele tips hoe je de vervelende bekkeninstabiliteit kan tegengaan. Zo zijn er enkele manieren wat je zelf thuis kan doen om je beter te voelen naast mogelijke pijnstillers. Wij schetsen vijf mogelijkheden:

Eén: Blijf in beweging

Lichaamsbeweging helpt als je het gevoel hebt dat elke spierbeweging pijn doet. Elke (sport)oefening verhoogt de bloedstroom. Door te bewegen geeft je lichaam bepaalde chemicaliën af die ook wel endorfines worden genoemd. Dit zijn de natuurlijke pijnstillers van je lichaam. Vijf of zes dagen per week gedurende dertig tot vijfenveertig minuten matige beweging van het lichaam, helpen de pijn te verlichten.

Twee: Warmte doet wonderen

Warmte op je lichaam verhoogt je bloedstroom wat helpt bij het verminderen van de pijn. Een badkuip vol warm water doet wonderen. Als je niet over een bad beschikt, zorgt een verwarmingskussen of een warme kompres voor eenzelfde effect.

Drie: Verander slechte gewoontes

Een kleine aanpassing van slechte gewoontes beïnvloedt rechtstreeks je pijn. Wanneer je rookt, stop dan onmiddellijk. Nicotine schaadt zenuwen en veroorzaakt pijn. Als je overgewicht hebt, hebben extra kilo's invloed op je zenuwen en de pijnscheuten die je voelt.

Vier: Gebrek aan voedingssupplementen

In bepaalde gevallen wordt bekkenpijn gerelateerd aan het gebrek van belangrijke vitamines en mineralen in het bloed. Vitamine D, vitamine E en magnesium helpen bekkenpijn te verzachten.

Vijf: Ontspannen met meditatie

Ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga helpen de stress en spanning te verminderen. Nog een extra bonus: het helpt ook om beter te slapen.