Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Eindelijk is het zo ver: de negen maanden zijn voorbij en je gaat (bijna) bevallen! Je zult ondertussen wel het een en ander gehoord hebben over bevallingen. Maar zijn al deze goedbedoelde verhalen wel betrouwbaar? Wat zijn nou feiten en wat zijn de fabels over bevallen? Lastig, zeker als dit je eerste bevalling is. Ik zet de feiten en fabels over bevallen voor je op een rijtje. Want wees gerust: omdat jouw moeder een zware bevalling heeft gehad, betekent niet dat jij dat ook zult hebben.
Feiten en fabels over bevallen: Ananas wekt de weeën op
Weeën opwekken, dat doe je met het eten van heel veel ananas. Toch? Nope! Dit is één van de veel gehoorde fabels over bevallen. Helaas is er nog nooit wetenschappelijk bewijs gevonden dat ananas helpt bij het opwekken van weeën. En mocht dit wel zo zijn, dan zou je wel héél veel ananas moeten eten voordat het werkt. Wat wel werkt? Het stimuleren van de tepels. Wanneer je dit doet komt er namelijk een stofje vrij genaamd oxytocine en dit wekt weeën op.
Het zal pittig zijn…
Als je veel pittig eten eet gaan je darmen flink werken. Dit kan als gevolg hebben dat je baarmoeder samentrekt en daarmee de bevalling wordt opgewekt. Maar wat nou als je hiervan diarree krijgt tijdens je bevalling? Aii, niet zo’n best idee misschien…
Weg slijmprop!
Je bent je slijmprop verloren, wat betekend dat je binnen 24 uur gaat bevallen! Helaas, weer een van de fabels over bevallen. Het verliezen van je slijmprop geeft niet aan op welk moment je gaat bevallen. De meeste vrouwen verliezen de slijmprop wanneer de baarmoedermond zich ontsluit aan het einde van de zwangerschap. Dit kan een eerste teken zijn van de start van de bevalling. Maar sommige vrouwen verliezen deze al veel eerder.
Let’s strip!
Toch graag je bevalling wat sneller in gang zetten? Een bewezen manier om je bevalling op te wekken is strippen. Je moet hiervoor al wel een beetje ontsluiting hebben. De verloskundig gaat met haar vingers de baarmoedermond binnen. Ze maakt hier voorzichtig ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van de baby. Op deze manier worden de vliezen losgemaakt waardoor je lichaam een stofje genaamd prostaglandine aanmaakt. Dit stofje zorgt voor een snellere ontsluiting en kan zelfs weeën op gang helpen!
Strippen is overigens niet hetzelfde als toucheren. Toucheren is een inwendig onderzoek waarbij gekeken wordt of de bevalling in aantocht is, of hoever deze gevorderd is.
Feiten en fabels over bevallen: Bevallen wordt een makkie!
Heb je brede heupen? Dan heb je vast al wel eens gehoord hoe ‘gezegend’ je bent, want bevallen wordt een makkie voor jou. Dit blijkt echter niks meer dan een bakerpraatje en één van de fabels over bevallen. De breedte van je heupen zegt niks over hoe jouw bevalling gaat verlopen. Als je brede bekken hebt, werkt dit wel in je voordeel!
Zo moeder, zo dochter
Heeft jouw moeder een zware bevalling gehad met jou, of misschien met een van jouw zussen of broers? Dan zal jij ook een zware bevalling tegemoet gaan. Als je de verhalen zou moeten geloven tenminste. Ik kan je geruststellen: dit zegt helemaal niks! Ook niet als je moeder een keizersnede heeft moeten ondergaan. Wat wel invloed kan hebben op je bevalling is je lichamelijk gezondheid en de omvang en positie van je baby.