Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Zodra je weet dat je zwanger bent, weet je ook dat er – als alles goed gaat – over een aantal maanden bevallen moet worden. Met andere woorden: die baby moet er uit. Voor sommige vrouwen is dat besef van begin af aan een nachtmerrie, anderen kijken er juist naar uit. De rest (verreweg de meeste vrouwen schat ik) zit hier tussen in. Hoe bereid je je voor op je bevalling?

Zwangerschap

Hoe je je voorbereidt op de bevalling heeft denk ik veel te maken met hoe je je zwangerschap ervaart. Zo ben ik gezegend geweest met een vrijwel ‘kwaalloze’ zwangerschap, iets waar ik natuurlijk erg dankbaar voor ben want verhalen over drie maanden misselijkheid gevolgd door zes maanden brandend maagzuur en extreme moeheid klinken niet aanlokkelijk. Maar *klaagmodus aan* tot ongeveer 22 weken heb ik me allesbehalve zwanger gevoeld en dat was ook niet altijd leuk *klaagmodus uit*.

hoe-bereid-je-je-voor-op-de-bevalling

Controlfreak

Om mijn gebrek aan zwangere gevoelens en angst/opwinding over de bevalling te compenseren – en omdat ik nu eenmaal een controlfreak ben – ben ik veel over zwangerschap en bevallen gaan lezen en bekijken. Heel veel. En ja, ook filmpjes van bevallingen. Daarnaast heb ik een cursus zwangerschapsbegeleiding gevolgd, beter bekend onder de gangbare term: ‘pufclub’. Bovendien ben ik blijven ‘pilatesen’. Dit laatste overigens in sterk aangepaste vorm want “het gaat nu om onderhoud, niet om progressie”. Volgens mijn instructrice.

Uiteindelijk was ik voor mijn gevoel zó goed voorbereid dat niets me meer kon verrassen. Maar toen lag zoonlief in stuit, lukte draaien niet en kreeg ik een geplande keizersnede. En toen werd ik voor het eerst moeder en was eigenlijk alles nieuw en verrassend want hoe veel je ook leest, puft en pilatest, niets kan je voorbereiden op alles wat je voelt als je voor het eerst een kindje krijgt.

Je kunt ook kiezen voor zwangerschapsyoga, ZwangerFit of een partnercursus. Of je huurt een doula in die je bijstaat in (de laatste fase van) je zwangerschap en tijdens de bevalling. Ideaal als je partner het bevallingsgebeuren (ook) allemaal wat spannend vindt. Je kunt ook kiezen om niets te doen en alles op je af te laten komen.

voorbereiden-bevalling-zwangerschapsyoga-zwangerfit-partnercursus

Voorbereiden op je bevalling: wat kies je?

Er zijn dus nogal wat manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Bij het kiezen zijn de volgende dingen zinvol om te overwegen:

  • Karakter Wat voor persoon ben je? Houd je van controle of neem je dingen zoals ze komen? Natuurlijk heb je sowieso je bezoeken aan de verloskundige waarin je info krijgt dus zelfs al kies je ervoor ‘niets’ te doen, je bereidt je toch voor.

  • Behoefte aan contact Vind je het fijn om met (een groep) andere zwangeren te praten over zaken rondom zwangerschap en bevalling of speur je liever in je eentje of met je partner het internet af naar nuttige info? Onthoud dat veel pufclubs nog lang na de bevallingen contact houden en dat kan handig zijn bij babyvragen.

  • Tijd Heb je een drukke baan en geen tijd om veel na te denken over de bevalling? Dan kan het volgen van een yoga-/puf-/etc cursus je juist rust en tijd geven waarin je even exclusief met jezelf en je zwangerschap bezig bent, geen overbodige luxe.

  • Locatie en beschikbaarheid Wat is er bij jou in de buurt mogelijk? Die ene cursus is misschien wel interessant, maar als je er anderhalf uur met een dikke buik voor in de auto moet zitten is die toegevoegde waarde gauw teniet gedaan. En pas met yoga kunnen beginnen in de 37e week van je zwangerschap is ook niet heel handig.

Hoe heb jij je voorbereidt op de bevalling? Of heb je je juist niet voorbereid?