Vitaminen zijn voor iedereen belangrijk om onze gezondheid te verbeteren en op peil te houden. Dat geldt zeker voor vrouwen die tijdens hun zwangerschap. Dan moeten ze niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun ongeboren baby zorgen. Daar zijn extra gezonde voedingsstoffen en zeker vitaminen voor nodig. Die krijg je binnen door gezond, natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd te eten. Dan zul je tijdens je zwangerschap zeker geen tekort aan gezonde voedingsstoffen hebben. Voor sommige vitaminen is gezond eten niet genoeg om er voldoende van binnen te krijgen. Je kunt die dan aanvullen met voedingssupplementen. Kortom, wat zijn de 5 feiten over vitamines tijdens je zwangerschap?

1. Foliumzuur voor de goede ontwikkeling van je baby

Foliumzuur is een belangrijke vitamine, zeker tijdens je zwangerschap. Ze verbetert de groei van je baby en zorgt voor een goede ontwikkeling van zijn of haar zenuwstelsel. Foliumzuur verkleint ook het risico op enkele ernstige aangeboren afwijkingen zoals een hazenlip en een open ruggetje. Foliumzuur vinden we vooral in groene bladgroenten, fruit en in volkorenproducten. Zwangere vrouwen komen daarmee niet aan hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur. Daarom adviseert de gezondheidsraad om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden en tijdens de eerste tien weken van je zwangerschap.

2. Vitamine D helpt bij de celdeling

Vitamine D is onmisbaar voor een goede celdeling en sterke botten. Deze vitamine speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling en de groei het beendergestel van je baby. We maken vitamine D aan door de invloed van het zonlicht. Ga daarom dagelijks een half uurtje wandelen, joggen of fietsen. Doe dit ook bij slecht weer en tijdens de donkere wintermaanden. Vitamine D is ook in beperkte mate aanwezig dierlijke producten en vooral in vette vis. We denken dan in de eerste plaats aan wilde zalm, schol, schelvis, heilbot, tarbot dorade, sardienen, sprot, gebakken haring en ansjovis. Vitamine D vind je ook in:

  • Eieren
  • Orgaanvlees zoals lever en niertjes
  • Zuivel zoals melk, kaas, natuuryoghurt en kwark
  • Soja
  • Sinaassap

Je lichaam neemt makkelijker vitamine D uit je voeding op als je het combineert met calcium. Deze vitamine vind je in spinazie, in alle groene koolsoorten, sojabonen, witte bonen, haver en ontbijtgranen. Tijdens je zwangerschap vul je deze hoeveelheid vitamine D aan met 10 microgram vitamine D per dag.

3. Bètacaroteen

Vitamine A verhoogt je natuurlijke weerstand, zorgt voor een goed gezichtsvermogen, helpt mee voor het behoud van een gezonde huid en voldoende ijzer in je bloed. Een te grote hoeveelheid vitamine A doet echter meer kwaad dan goed. Bètacaroteen of provitamine A zet ons lichaam om in de juiste hoeveelheid vitamine A die j in je zwangerschap nodig hebt. Deze provitamine A vind je in zoete aardappelen, wortels, boerenkool, spinazie, Romeinse sla, raapstelen, pompoen, gedroogde abrikozen, cantaloup meloen en rode chilipepers

Vitamine C

Ook van vitamine C verhoogt je natuurlijke weerstand, helpt bij de aanmaak van de placenta en foetale membranen en zorgt er voor dat ijzer beter wordt opgenomen. IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof door heel het lichaam en via de placenta naar de foetus. Zwangere vrouwen met een tekort aan vitamine C hebben meer kans op een vroegtijdige bevalling. Je vindt deze vitamine vooral in:

  • Alle citrusvruchten: zoals sinaasappels, grapfruit, limoenen en citroenen
  • Verse groenten: zoals alle koolsoorten, spruiten, paprika, tuinkers, peterselie, broccoli en tomaten
  • Fruit: guaves, ananas, papaja, aardbeien, bessen, frambozen, cantaloup meloenen en mango’s
  • Verse kruiden: verse tijm, gedroogde rozemarijn, bieslook, gedroogde basilicum, gedroogde koriander, West-Indische kers en saffraan
  • Chilipoeder en cayennepeper

4. Vitamine B9

Deze vitamine is belangrijk bij de celdeling en de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B9 vormt de weefsels en vaatcellen van het embryo en helpt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B9 verhoogt het risico op misvormingen bij je baby. Deze vitamine is aanwezig in spinazie, waterkers, witloof, meloen, noten, sla, bonen, erwten, asperges, courgettes, wortels, tomaten, citrusvruchten

5. Voldoende vitaminen voor een aangename zwangerschap

Voldoende gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen zorgen voor een aangename zwangerschap en een bevalling met weinig of geen problemen. Om ze in voldoende mate binnen te krijgen eet je in de eerste plaats gezond en natuurlijk. In sommige gevallen is dat niet genoeg en is het slikken van voedingssupplementen sterk aangeraden.