7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

De zwangerschapstest bevestigt het, je bent in verwachting! Negen maanden bereid je je voor op de komst van jouw baby en ondergaat jouw lichaam veel veranderingen. Je gaat ervan uit dat je negen maanden kunt genieten zonder bloedverlies door het uitblijven van de ongesteldheid. Een van de grote voordelen van zwanger zijn. Toch gaat dit niet helemaal op helaas!

Tijdens de zwangerschap kun je ook last krijgen van bloedverlies. Bloedverlies tijdens je eerste trimester komt maar liefst bij twintig procent van de vrouwen voor, dat is bij één op de vijf zwangerschappen dus. Je kunt er enorm van schrikken wanneer je voor het eerst bloed verliest tijdens je zwangerschap. Is er iets ergs aan de hand of hoort dit er gewoon bij? Bloedverlies hoort niet tijdens de zwangerschap, maar kan in veel gevallen wel onschuldig zijn. Wat zijn de oorzaken van bloedverlies in de eerste drie maanden en wat kun je ertegen doen?

bloedverlies tijdens je eerste trimester van je zwangerschap kan jou ook overkomen

Innesteling

Wanneer de bevruchte eicel zich innestelt kan er bij sommige vrouwen bloedverlies ontstaan. De hoeveelheid bloed is minder dan wanneer je zou menstrueren. In de meeste gevallen houdt deze vorm van bloedverlies maximaal drie dagen aan. Veel vrouwen kunnen deze vorm van bloeding zien als menstruatie. Er is geen reden tot paniek wanneer je bloed verliest bij de innesteling. Vrouwen kunnen angstig worden omdat zij bang zijn dat dit een miskraam betekent. Wanneer je het niet helemaal vertrouwt, is het belangrijk om contact op te nemen met jouw dokter.

De baarmoedermond

Bloedingen kunnen ook ontstaan wanneer je wondjes of poliepen hebt bij de baarmoedermond. Deze vorm van bloeding heeft geen invloed op de zwangerschap. Problemen met de baarmoedermond die zorgen voor bloedingen kunnen optreden na geslachtsgemeenschap of na een harde ontlasting. In een bijzonder geval kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zorgen voor bloedverlies tijdens je eerste trimester.

Miskraam

Het eerste trimester is de meest gevaarlijke tijd tijdens de zwangerschap. De kans op een miskraam zijn de eerste drie maanden het hoogst. Bloedingen tijdens de eerste drie maanden kunnen daarom ook wijzen op een miskraam. Het is daarom erg belangrijk om het bloedverlies goed in de gaten te houden. Wanneer er sprake is van een miskraam gaan de bloedingen in de meeste gevallen gepaard met buikpijn en krampen. Deze krampen kunnen aanvoelen als sterke krampen tijdens de menstruatie of weeën.

Jouw lichaam stoot het zwangerschapsweefsel af en het bloedverlies bevat stolsels. Net voordat je het bevruchte eicel verliest, kun je hevig gaan vloeien. In veel gevallen is het vruchtje nog zo klein dat je niet door hebt dat je het verliest. De bloeding zal verminderen nadat al het zwangerschapsweefsel verwijdert is uit de baarmoeder.

Veel vrouwen herkennen een miskraam omdat het ‘zwangergevoel’ direct verdwijnt. Het is belangrijk om een afspraak te maken bij de dokter en gynaecoloog om de miskraam te bevestigen en voor extra hulp. Het is ook belangrijk om direct hulp te zoeken en erover te praten.

Wanneer je veel bloed verliest in het eerste trimester is de kans groot dat je te maken hebt met een miskraam. Het is daarom extra belangrijk om het bloedverlies goed in de gaten te houden en wanneer je het niet vertrouwt contact op te nemen met de dokter.

goed voor jezelf te zorgen en jouw rust te pakken

Extra voorzichtig

Het eerste trimester is erg spannend voor de ontwikkeling van de zwangerschap. Het is daarom belangrijk om extra voorzichtig te zijn tijdens de eerste drie maanden. Bloedverlies kan ook een teken zijn van te veel drukte en te veel stress. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en jouw rust te pakken. Bloedverlies is een teken dat iets niet juist is. Of het bloedverlies nu onschuldig is of niet, het is een teken dat je het rustiger aan moet doen. Treed het bloedverlies op na de geslachtsgemeenschap? Doe het dan rustiger aan vermijd direct seksueel contact.

Voorzorgsmaatregelen en ontspanning

Heb je last van bloedverlies tijdens je eerste trimester van je zwangerschap? Zorg dan dat je hier op berekend bent. Zorg bijvoorbeeld voor inlegkruisjes en maanverband zodat je geen vlekken krijgt op jouw kleding.

­Het is belangrijk dat je zo min mogelijk stress ervaart tijdens de zwangerschap. Dit is goed voor jouw algehele gezond en die van de baby. Bloedverlies kan een teken zijn dat je te veel stress hebt. Krijg je te maken met bloedverlies? Dit is een teken dat je het rustiger aan moet doen. Zoek jouw rust op en zorg voor genoeg ontspanning.

Bloedverlies tijdens je eerste trimester actie ondernemen

Bloedverlies tijdens je eerste trimester: actie ondernemen

Bloedverlies kan zorgen voor veel onzekerheid over de zwangerschap. Is er echt iets aan de hand of is het onschuldig. Het is onjuist dat een zwangerschapstest kan helpen om te zien of er sprake is van een miskraam. Na een miskraam blijft het zwangerschapshormoon nog in jouw lichaam. Ben je onzeker over het bloedverlies, zorg dan dat je hulp inschakelt van een gynaecoloog of dokter. Bloedverlies kan gevaarlijk zijn, blijf daarom niet te lang wachten en ga op tijd over tot actie.

Bloedverlies tijdens de eerste drie maanden is in veel gevallen onschuldig en kan te maken hebben met de innesteling van de bevruchte eicel. Veel vrouwen zien de zwangerschap over het hoofd door het bloedverlies en zien dit aan als een menstruatie. Toch is het belangrijk om het bloedverlies goed in de gaten te houden. Je kunt namelijk te maken hebben met een miskraam. Een miskraam herken je snel doordat je veel bloed verliest. Wees op jouw hoede wanneer je bloed verliest tijdens de zwangerschap en zoek op tijd hulp. Je kunt nooit te vaak naar de dokter gaan. Wanneer je het niet vertrouwt is het belangrijk om gelijk hulp te zoeken.