Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, eten minder koolhydraten dan officieel aanbevolen. Over het algemeen gaat het om het weglaten van aardappels, pasta, rijst en brood. Het doel hiervan is in eerste instantie afvallen, maar het kan ook gunstig zijn voor mensen met suikerziekte, omdat het de bloedsuikerwaarden verbetert.

Wat veel mensen niet weten, is dat een koolhydraatarm dieet ook voordelig kan zijn als je zwanger wilt worden, als je al zwanger bent, of na je zwangerschap. In dit artikel lees je wat dit dieet precies inhoudt en hoe het je zou kunnen helpen als je zwanger wilt worden. Ook lees je welke voordelen het koolhydraatarm dieet heeft op je zwangerschap. Daarnaast zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, ook na de zwangerschap. Lees snel verder.

Wat houdt het dieet in?

Normaal gesproken eet een volwassen vrouw rond de 300 gram koolhydraten per dag. Uit deze koolhydraten haalt je lichaam 40 tot 70% van je dagelijkse energie. Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, eet je maar 50 tot maximaal 150 gram koolhydraten per dag. Dit kan nog extremer bij het ketogeen dieet, waarbij het aantal grammen wordt teruggedrongen tot maximaal 50. Het gebrek aan koolhydraten wordt bij dit dieet opgevuld met eiwitten en vet, waar je lichaam ook energie uit kan halen.

Het doel van dit dieet

In een eerste instantie wordt dit dieet toegepast door mensen met overgewicht. Het is relatief gezien een vrij gemakkelijk en lekker dieet. Daarnaast geeft het snel effect. Wanneer je lichaam geen koolhydraten meer heeft om te kunnen verbranden, zal het gaan zoeken naar een andere brandstof om energie uit te halen. Dit is het vet dat in je lichaam aanwezig is. Juist hierom is het belangrijk voldoende vetten en eiwitten te eten gedurende dit dieet. Tijdens de verbranding van vet, komen er ketonen vrij en komt je lichaam uiteindelijk in een ketose. Op dat moment is je lichaam volledig overgegaan op het verbranden van vet.

Een ander doel van dit dieet is het verbeteren van de bloedsuikerwaarden. Dit is heel gunstig voor diabetespatiënten, ook wanneer je zwanger bent. Als je zoveel mogelijk koolhydraten weglaat en deze vervangt door groenten, volkorenproducten en andere producten met langzame suikers, stijgt de suikerspiegel minder snel en kan het zijn dat je gewicht verliest en minder medicijnen nodig hebt.

Wat kun je wel en niet eten?

Bij dit dieet gaat het er dus om dat je zoveel mogelijk koolhydraatrijk voedsel vervangt. Over het algemeen gaat het om brood en dan vooral wit brood, normale pasta en rijst, snoep, koek, chocolade, chips, frisdranken, vruchtensap en allerlei bewerkte producten en maaltijden. Dit kunnen afhaalmaaltijden zijn, bewerkt vlees zoals worstjes en cornflakes. Wat je wel mag eten zijn groenten, vlees zoals biefstuk, lamsvlees en rundergehakt, vis, kaas en eieren. Je neemt tijdens dit dieet dus veel vetten en eiwitten op, zodat je lichaam daar gebruik van gaat maken voor de vetverbranding.

Koolhydraatarm eten en zwangerschap

Koolhydraatarm eten als je zwanger wilt worden

Niet alleen voor mensen die willen afvallen en diabetespatiënten is een koolhydraatarm dieet een goed idee. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het weglaten van zoveel mogelijk koolhydraten de kans op een zwangerschap vergroot. Onderzoek bij vrouwen die in een vruchtbaarheidstraject zaten, wees uit dat vrouwen die veel eiwitten en vetten aten in plaats van koolhydraten, betere kwaliteit eitjes en embryo’s hadden. Daarnaast werden ze twee keer zo snel zwanger. Voor mannen geldt hetzelfde. Een eiwitrijk dieet draagt bij aan de kwaliteit van het sperma. Als je een zwangerschapswens hebt, kun je het beste twee tot drie maanden van te voren beginnen met koolhydraatarm eten. Op deze manier kan je lichaam rustig gewend raken aan de nieuwe manier van eten en vetverbranding.

Koolhydraatarm eten tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, is het normaal dat je een wat kilo’s aankomt. Het is dus vooral niet de bedoeling dat je tijdens je zwangerschap afvalt. Ook al zou je het in eerste instantie niet meteen denken, een koolhydraatarm dieet volgen tijdens je zwangerschap heeft toch veel voordelen. Wanneer je zwanger bent verandert er ontzettend veel in je lichaam. Je hormoonhuishouding krijgt bijvoorbeeld met behoorlijk wat verandering te maken. Het komt regelmatig voor dat zwangere vrouwen heftiger reageren op koolhydraten waarbij het suiker in je bloed snel omhoog en omlaag gaat. Het beperken ervan kan dus een positief effect hebben om je bloedsuikers stabiel te houden. Dit dieet heeft dus ook een positief effect op zwangerschapsdiabetes en kan het zelfs voorkomen. Ochtendmisselijkheid wordt ook veroorzaakt door een schommelende bloedsuikerspiegel. Minderen in koolhydraten kan er dus voor zorgen dat je daar geen last meer van hebt. Naast dit alles, zijn er bewijzen dat pasgeboren baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap veel koolhydraten hebben gegeten, meer kans hebben om zwaarder te zijn dan andere baby’s. Ook hebben deze baby’s over het algemeen meer insuline in hun bloed, wat het risico op suikerziekte verhoogt.

Waar moet je op letten

Er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je tijdens je zwangerschap koolhydraatarm wilt eten. Dit omdat je als zwangere vrouw je in een andere situatie bevindt.

  • Zorg ervoor dat je voldoende vitamine binnenkrijgt. Omdat je niet meer hetzelfde eet als voorheen, kan het zijn dat je niet voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgt. Dit is juist tijdens je zwangerschap wel erg belangrijk.
  • Drink voldoende water en andere suikervrije dranken. Goed gehydrateerd blijven is belangrijk en het draagt bij aan de overgang in je lichaam naar functioneren zonder koolhydraten. Ook krijg je met veel water drinken afvalstoffen sneller je lichaam uit. Omdat je tijdens dit dieet weinig brood en dus vezels kunt eten, kan het zijn dat je met je ontlasting last kunt krijgen van obstipatie. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk goed te blijven drinken en eventueel vezelpreparaten slikken.
  • Bouw een regelmatig ritme op in het eten. Zorg dat je elke twee uur iets eet, ook al is het iets kleins. Op die manier houd je je energielevel op peil. Neem daarnaast ook voldoende rust.
  • Volg niet het allerstrengste dieet. Je moet als zwangere vrouw nu eenmaal genoeg eten en letten op je voedingsstoffen. Een kleine hoeveelheid koolhydraten kan absoluut geen kwaad, aangezien je baby een kleine hoeveelheid nodig heeft om te groeien. Als tussendoortje kun je het beste bijvoorbeeld wat extra fruit nemen. Vraag bij twijfel altijd advies aan je arts.

Koolhydraatarm eten na je zwangerschap

koolhydraatarm eten kan ook na je zwangerschap veel voordelen hebben, vooral in de borstvoeding. Je kindje moet in de eerste weken zoveel mogelijk drinken en het zijn de vetten die zorgen voor de groei. Wanneer je zelf zo min mogelijk koolhydraten eet en deze vervangt door gezonde vetten, komt dit de kwaliteit van je melk ten goede. Gezonde vetten vind je in olijfolie, avocado, vette vis en noten. Als je borstvoeding geeft, heb je per dag zo’n 500 extra calorieën nodig, dus die moet je zien aan te vullen met vetrijke voeding. Ook zorgt het koolhydraatarm eten ervoor dat je op een gezonde manier afvalt, zonder dat dit ten koste gaat van het voeden van je kindje. Eet wel gewoon voldoende, want te snel afvallen is niet gezond. Als je pas na je bevalling met koolhydraatarm eten begint, doe dit dan niet te radicaal. Schrap geleidelijk de koolhydraten uit je menu, waardoor je geen problemen met de melkproductie krijgt. Ook kun je last krijgen van sterke afkickverschijnselen, wat het minderen lastiger maakt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er niet minder dan ongeveer 50 gram koolhydraat in je dagelijkse maaltijden achterblijven. Helemaal geen koolhydraten nemen is niet goed voor je melk en dus niet goed voor de groei van je baby. Vul het aantal aan met fruit tussendoor.

Ook het eten van veel eiwitten heeft een positief effect na je zwangerschap. Als je veel eiwitten eet, wordt de aanmaak van het hongerhormoon vertraagd en ben je ‘s avonds minder snel geneigd te snacken. Eiwit is te vinden in vis, vlees, zuivel en eieren. Ook kun je peulvruchten, haver, zaden en pitten nemen. Je zult merken dat als je je houdt aan deze manier van eten, je op een gezonde manier af zult vallen, zeker wanneer je het na je zwangerschap combineert met sport.

Zo zie je dus dat een koolhydraatarm dieet veel voordelen kan hebben. Wanneer je niet zwanger bent, kun je het dieet gebruiken om af te vallen én om je kansen op een zwangerschap te verhogen. Wanneer je eenmaal zwanger bent, helpt een koolhydraatarm dieet je bloedsuiker op evenwicht te houden en je zwangerschap zo gezond mogelijk door te brengen. Na de zwangerschap helft deze manier van eten je met gezond afvallen én verbetert het eten van gezonde vetten de kwaliteit van je borstvoeding.