Iedereen van ons wordt wel eens geplaagd door een koortslip. Die is meestal onschuldig en verdwijnt spontaan. Ook tijdens de zwangerschap krijgen toekomstige moeders vaak te maken met zo een vervelende koortslip. Velen van hen stellen zich daarbij vragen over de gevolgen voor hun zwangerschap en dan zeker voor hun ongeboren baby. Kortom, is een koortslip tijdens je zwangerschap gevaarlijk, zeker voor je ongeboren baby?

Wat is een koortslip?

Als we het over de gevaren van een koortslip tijdens de zwangerschap hebben, weten we best eerst wat een koortslip eigenlijk precies is. Het is een infectie veroorzaakt door het herpesvirus. Bij een besmetting met dit virus ontstaan blaasjes gevuld met vocht op of rond de lippen. Een koortslip is niet alleen vervelend, maar ook nog eens pijnlijk. Wanneer toekomstige moeders last hebben van koortsblaasjes, dan vragen ze zich in de eerste plaats terecht af of dat gevolgen heeft voor hun ongeboren baby. En hoe nu verder met het verloop van hun zwangerschap en de bevalling?

Besmet met het herpes virus

We zijn zo goed als allemaal drager van het herpes virus. Gelukkig krijgt niet iedereen met een koortslip te maken. Wanneer je eenmaal besmet bent met het herpes virus, zal het virus altijd aanwezig blijven in je lichaam. Dit heeft als gevolg dat een koortslip om het even kan terugkeren bij diegenen die ooit een koortslip hadden. Het herpesvirus is aanwezig in het vocht waarmee de koortsblaasjes zijn gevuld. Het virus is erg besmettelijk. Dat is vooral het geval bij het ontstaan van de blaasjes en op het moment dat ze open barsten. Zijn je blaasjes volledig ingedroogd, zit er een korstje op of zijn ze volledig verdwenen? Alleen dan is alle besmettingsgevaar geweken. Het virus wordt vooral verspreid door onmiddellijk contact met iemand die is besmet. Dat kan door te zoenen of te knuffelen en door bijvoorbeeld uit hetzelfde glas te drinken.

Kans op een koortslip tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger en heb je schrik van een koortslip? Je kans op besmetting met het herpesvirus is niet groter omdat je zwanger bent. Had je vroeger last van een koortslip? Dan bestaat altijd de kans op een nieuwe besmetting, ook als je zwanger bent. Het veroorzakende virus slaat vooral toe als je natuurlijke weerstand lager is. Tijdens je zwangerschap krijg je het zowel lichamelijk als geestelijk soms zwaar te verduren. Door allerlei onschuldige kwaaltjes slaap en eet je slechter en is je bewegingsvrijheid uiteraard beperkt. Dat is niet voordelig voor je natuurlijke weerstand. Daardoor vergroot het risico op een koortslip tijdens je zwangerschap.

Je risico op een koortslip tijdens je zwangerschap verkleinen

Een lage natuurlijke weerstand, koorts en zonnebrand verhogen je risico op een besmetting met het herpesvirus en het ontstaan van een koortslip. Gelukkig kun je zelf de kans op een koortsblaas tijdens je zwangerschap aanzienlijk verkleinen. Dat doe je door gezond en natuurlijk te eten, voldoende te rusten en te bewegen. Dat verhoogt niet alleen jouw natuurlijke weerstand maar ook die van je ongeboren baby. Blijf ook zoveel mogelijk uit het volle zonlicht. Dat vergroot je risico op een koortslip. Je lippen insmeren met een anti- zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor van minstens 50 is een goed idee. Breng die crème altijd aan op je volledige gezicht. Zo verklein je ook het risico op een zwangerschapsmasker.

Voeding die je risico op een koortslip verklein

Je natuurlijke weerstand verhogen en de kans op een koortslip verkleinen doe je door zo gezond en natuurlijk mogelijk te eten. Natuurlijke voeding herken je aan zijn aantal ingrediënten. De natuurlijkste voedingsmiddelen bestaan uit meer dan één bestanddeel. Denk hierbij vooral aan verse groenten maar ook aan fruit en aan onbewerkte noten zaden en pitten. Natuurlijke voeding bevat de grootste hoeveelheid vitaminen, mineralen, eiwitten, sterke antioxidanten en voedingsvezels. Kies goede, gevarieerde voeding die rijk is aan vitamines en mineralen. De aanwezigheid van vooral vitamine C is hierbij belangrijk. De meeste vitamine C vind je in alle citrusvruchten en vooral in kiwi’s, maar ook in aardappelen en mierikswortels. Drink naast veel water ook zelf gemaakte kruidenthee, met kruiden zoals berkenblad, heermoes, guldenroede, kattedoorn.

Koortslip ongevaarlijk tijdens je zwangerschap

Zwangere vrouwen vragen zich uiteraard af of een koortslip tijdens hun zwangerschap gevaarlijk is voor hun ongeboren baby. Het gaat hier om een plaatselijke infectie, het risico op een besmetting met het herpesvirus bij je ongeboren baby is daarom zeer klein. Je baby kan alleen met het herpesvirus besmet worden tijdens of na zijn geboorte. Heeft de moeder het koortslipvirus ooit gehad, dan maakte ze antistoffen aan tegen het virus. Gelukkig krijgt de baby in je buik die antistoffen ook via de placenta. Hierdoor is de kans kleiner dat je kind na de geboorte besmet raakt met het herpesvirus.

Koortslip gevaarlijk na je bevalling?

Na je bevalling zorgt een koortslip voor een heel ander verhaal. Dan is die koortslip wél gevaarlijk voor je pasgeboren baby. Nadert de datum van je bevalling en heb je last van zo’n vervelende koortslip? Raadpleeg dan altijd je vertrouwde huisarts en je verloskundige.

De gevaren van een koortslip voor je baby

Het is namelijk erg belangrijk om een koortslip bij je pasgeboren baby te voorkomen. Schaf daarom zeker een mondkapje aan. Zo ben je altijd gewapend tegen de overdracht van het herpesvirus aan je baby. Bij de drogist en de apotheek zijn aangepaste pleisters, crèmes en zalfjes verkrijgbaar. Die ondersteunen de verzorging van een koortslip en verkleint de besmettingsperiode.

Bevallen met een koortslip

Ben je bevallen met een koortslip dan kun je maar best oppassen. Een koortslip is wél gevaarlijk voor je pasgeboren baby. Dat is het gevolg van het feit dat het immuunsysteem van je baby nog niet volledig ontwikkeld is. Was altijd grondig je handen bij het verzorgen van je baby. Een koortslip is namelijk erg besmettelijk en je draagt het herpesvirus heel makkelijk en snel over op je pas geboren baby. Zeker via je handen. Je baby knuffelen en zoenen is ook vaak een oorzaak van besmetting. Het virus wordt namelijk ook snel overgedragen via speeksel. Raakt je baby vroeg na zijn of haar geboorte besmet met het herpesvirus dat koortsblaasjes veroorzaakt dan is de kans groot dat je kindje krijgt af te rekenen met (ernstige) huidafwijkingen. Maar dat is spijtig genoeg niet alles. Het kan namelijk veel erger. Naast een of andere huidafwijking kunnen ook de ogen, de mond, de hersenen en de inwendige organen van je pas geboren baby aangetast worden. Het is dus erg belangrijk om bij twijfel je arts te raadplegen om een eventuele koortslip van je kindje te laten behandelen. Ben je zwanger en heb je zelf een koortslip, dan moet je contact met de huisarts opnemen als:

  • Je koortsblaasjes na twee weken nog altijd niet verdwenen zijn.
  • De ontsteking zich verder uitbreidt in plaats van te verdwijnen. Is dit bij jou het geval dan zijn er bacteriën aanwezig in de koortsblaasjes die bijkomende infecties veroorzaakten. Dan is een snelle en afdoende behandeling door je arts onmisbaar
  • Rond de plaats waar de oorspronkelijke infectie plaatsvond komt vaak een koortslip terug

Na maximaal twee weken moet een koortslip genezen zijn.

Borstvoeding

Moeders met een koortslip die borstvoeding geven kunnen dat blijven doen als ze de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Gebruik altijd een mondkapje en controleer zeker of er ook op je tepels koortsblaasjes aanwezig zijn. Het herpesvirus veroorzaakt ook daar infecties. Zorg voor een maximale hygiëne. Teveel je handen wassen is beter dan te weinig, zeker als je je koortslip aanraakte. Bevinden er zich koortsblaasjes op de tepel(s)? Geef dan tijdelijk geen borstvoeding tot de blaasjes dicht zijn. Hou eventueel je borstvoeding op gang door regelmatig moedermelk af te kolven. De melk gebruik je uiteraard niet.

Een koortslip tijdens je zwangerschap behandelen

Ben je zwanger en heb je last van een koortslip? Verhoog dan zeker je natuurlijke weerstand door gezond en natuurlijk te eten. Eet dagelijks voldoende verse groenten, minstens 250 gram en best meer per dag. Dat doe je zowel rauw, gekookt als gestoomd. Ook vers fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten, mager vlees (rundvlees, biefstuk, rosbief, kip en kalkoen), vette vis (wilde zalm, paling, tonijn, forel, kabeljauw, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sport, haring en ansjovis), volkoren granen (haver, zemelen, gierst, boekweit en quinoa), volkoren producten (alle soorten volkoren brood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst), natuuryoghurt en kwark horen bij je gezond en natuurlijk eetpatroon.

Extra tips voor het verzorgen van je baby met een koortslip

Ben je net bevallen met een koortslip? Volg dan deze tips om het risico op besmetting van je baby zo klein mogelijk te houden:

  • Zorg er voor dat je baby nooit in aanraking komt met je koortslip
  • Draag in aanwezigheid van je baby altijd een beschermend mondkapje
  • Krab nooit aan een koortslip
  • Gebruik een aangepaste koortslip pleister
  • Versterk je natuurlijke weerstand met natuurlijke voeding. Dat is altijd een goed idee tijdens je zwangerschap ook al heb je geen koortslip