Griep is een besmettelijke ziekte en komt vooral in de wintermaanden veel voor in Nederland. Als je zwanger bent is je immuunsysteem wat zwakker. Hierdoor is de kans dat je griep oploopt groter dan normaal. Is griep tijdens de zwangerschap gevaarlijk, of niet? En wat moet je doen als je een griepje oploopt?

Wat is griep

Het influenzavirus is de veroorzaker van griep. Dit virus zorgt ervoor dat het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken raakt, je krijgt koorts en spierpijn en voelt je ellendig. Het virus komt het hele jaar door voor, maar voornamelijk in de wintermaanden worden Nederlanders massaal ziek. Als je in verwachting bent kun je gemakkelijker een griepje oplopen doordat je imuunsysteem verzwakt is. De meest voorkomende complicaties van griep zijn dan longontsteking en bronchitis door ontstekingen van het slijmvlies in de neus-, keel-, bijholten en longen. Dit is zeer oncomfortabel voor jou maar niet gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Op het moment dat de griep gepaard gaat met hoge koorts kan dit wel invloed hebben op de baby.

Griep of verkoudheid?

Verkoudheid en griep worden nogal eens door elkaar gehaald. Een heftige verkoudheid kan qua symptomen ook sterk op griep lijken. Toch is er een duidelijk verschil. Bij koorts en spierpijn heb je te maken met griep in plaats van een verkoudheid. Daarnaast beginnen de verschijnselen bij een verkoudheid geleidelijk, terwijl je bij griep in één klap heel ziek kunt worden. De koorts kan binnen een dag al oplopen boven de 38,5°C en tot vijf dagen aanhouden. Als je last hebt van een loopneus, keelpijn, waterige ogen en niezen zonder spierpijn of koorts heb je een verkoudheid te pakken. Geef jezelf ook dan voldoende rust en laat je een beetje in de watten leggen.

Gevaren van griep tijdens de zwangerschap

Griep is meestal ongevaarlijk voor je ongeboren kind, tenzij je hoge koorts krijgt. Als je lichaamstemperatuur boven de 38,5°C stijgt, kan dat onder andere invloed hebben op de aanvoer van proteïne naar je kindje. Daarnaast is het in het ergste geval zelfs mogelijk om vroegtijdig weeën te krijgen. Dit komt gelukkig niet vaak voor. Op het moment dat je griep met hoge koorts krijgt valt het dus altijd aan te raden om even contact op te nemen met je huisarts. Je zou het op het moment dat je griep hebt niet zeggen, maar er zit een voordeel aan het oplopen van griep tijdens je zwangerschap. Doordat je lichaam antistoffen aanmaakt als je ziek bent, gaan deze ook direct naar de baby. Je kleintje is na de geboorte dus beter beschermd tegen griep.

Wat te doen bij griep?

Als je griep hebt opgelopen kun je weinig anders doen dan goed uitzieken. Neem hier liever te veel dan te weinig tijd voor, zodat je immuunsysteem de tijd heeft om zich te herstellen. Er bestaan geen medicijnen die de griep direct kunnen genezen. Pak je rust, drink veel water en eet veel groenten en fruit. Tegen koorts en spierpijn kun je paracetamol gebruiken. Let er altijd op of de pijnstiller die je gebruikt geschikt is voor zwangere vrouwen. Zo worden ibuprofen, aspirine en sommige keelpastilles afgeraden tijdens de zwangerschap. Lees voor gebruik dus altijd de bijsluiter om er zeker van te zijn dat je het middel veilig kunt gebruiken. Neem contact op met je huisarts bij hoge koorts van meer dan 38,5°C, of als je vermoed dat je een ontsteking hebt aan je luchtwegen of longen. Eventueel kan de arts je een antibioticakuur voorschrijven.

Kun je griep voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het is niet mogelijk om helemaal te voorkomen dat je griep krijgt, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen. Vrouwen die in goede conditie zijn lopen minder snel griep op. Beweeg dus voldoende en ga regelmatig een frisse neus halen. Hou ook een zakdoek, elleboog of hand voor je mond als je niest of moet hoesten en vraag vrienden en familie om dit ook te doen. Was je handen altijd na het hoesten of niezen met water en vloeibare zeep en gooi tissues na het hoesten, niezen of snuiten direct in de prullenbak. Ten slotte kun je jouw huis vrij van ziektekiemen houden door bijvoorbeeld deurklinken, toetsenborden en afstandsbedieningen af en toe schoon te maken en je woon- en slaapkamer regelmatig te ventileren. Daarnaast kan het goed zijn om in de winter extra groente en fruit te eten voor een sterk immuunsysteem.

Heb je een griepprik nodig?

De griepprik is een vaccinatie die beschermt tegen het influenzavirus. Je krijgt de griepprik toegediend door middel van een injectie in je bovenarm. Vervolgens maakt je lichaam in zo’n twee weken tijd voldoende antistoffen aan tegen de griep, zonder dat je ziek wordt van de vaccinatie. Doordat het influenzavirus ieder jaar een beetje verandert moet er jaarlijks een nieuw vaccin worden samengesteld. Gezonde zwangere vrouwen worden niet uitgenodigd voor de gratis griepprik omdat ze geen verhoogde kans hebben om ernstig ziek te raken door griep. Zwangere vrouwen met een medische aandoening krijgen wel een uitnodiging, omdat griep een risico vormt voor hen. Als je toch een griepprik wilt halen kan dat via je huisarts. Zonder uitnodiging moet je alleen zelf betalen voor de griepprik. De prik is veilig voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kindjes. Haal je al ieder jaar een griepprik omdat je tot een risicogroep behoort? Dan wordt aangeraden om ook tijdens je zwangerschap de griepprik te halen.

Hoe besmettelijk is griep?

Griep is zeer besmettelijk, vandaar dat er vaak grote groepen mensen op het zelfde moment ziek worden. Mensen kunnen het virus namelijk al overdragen voordat ze zelf klachten krijgen. Hierdoor is het ook lastig om besmetting helemaal te voorkomen. Griep is een virusinfectie, en hiervoor geldt dat je besmettelijk bent zolang je last hebt van snotteren, hoesten, koorts en in sommige andere gevallen braken en diarree. Op het moment dat je weer aan de beterende hand bent, ben je niet meer vatbaar voor het virus. Je lichaam heeft namelijk antistoffen aangemaakt die je nu in je bloed hebt. Als je op bezoek geweest bent bij iemand met griep duurt het ongeveer drie tot vier dagen voordat je weet of je bent aangestoken. Dit is de incubatietijd voor griep en de meeste verkoudheden. Wist je trouwens dat de kans een stuk groter is dat je wordt aangestoken door een volwassenen in plaats van door een ziek kind? Kinderen hebben namelijk nog een zwak immuunsysteem en zijn vatbaar voor verschillende infecties. Ze kunnen ook ziek worden door virussen en bacteriën waar volwassenen niet meer vatbaar voor zijn.

Is griep tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Griep tijdens de zwangerschap kan een risico vormen op het moment dat je hoge koorts krijgt boven de 38,5°C. Het valt altijd aan te raden om op tijd contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je het beste adviseren met betrekking tot je gezondheid en dat van je kindje. Met bovenstaande maatregelen kun je de kans verkleinen dat je een griepje oploopt, maar helemaal uitsluiten is niet mogelijk. Hopelijk kom jij de wintermaanden helemaal gezond door! En mocht je toch griep krijgen: geef je er aan over en pak de rust die je nodig hebt.