Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Misschien heb je er altijd wel naar uitgekeken om zwanger te worden. Toch kan de zwangerschap minder magisch aanvoelen dan je aanvankelijk had gedacht. Of de zwangerschap nu gepland of gewild was of niet, een depressie tijdens de zwangerschap kan altijd voorkomen. We spreken dan over een prenatale depressie. Deze vorm van depressie is verbonden aan de zwangerschap. Het kan voor zwangere vrouwen dan moeilijk zijn om deze tijd fijn te beleven. Hoe herken je deze depressie en wat kun je ertegen doen? In dit artikel lees je alles over een prenatale depressie.
Taboe en de cijfers
Helaas is een depressie tijdens de zwangerschap nog altijd een taboe. Als zwangere vrouw moet je stralen tijdens de zwangerschap en negatieve gevoelens over de zwangerschap mogen helemaal niet. Als zwangere vrouw moet je blij zijn, zeker omdat veel vrouwen niet zwanger kunnen worden. Wanneer je je negatief uitlaat over de zwangerschap, zul je al snel vervelende opmerkingen horen. Toch is het helemaal niet vreemd wanneer jij last hebt van depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap. Maar liefst één op de acht vrouwen kampt met een prenatale depressie. Deze cijfers kunnen misschien zelfs nog hoger uitvallen, omdat er door het taboe dat er heerst niet iedereen uitkomt voor haar gevoelens.
Heb jij last van depressieve gevoelens, laat deze gevoelens dan niet ondersneeuwen of wegpraten door anderen.
Hoe herken je een prenatale depressie?
Wat is precies een prenatale depressie en hoe kun je deze vorm van depressie herkennen? Deze depressie is een vorm van depressie die op komt zetten tijdens de zwangerschap. Vrouwen die eerder nooit depressieve klachten hebben gehad, kunnen tijdens de zwangerschap dus ook last krijgen van een depressie. Echter hebben vrouwen met eerdere depressieve ervaringen een verhoogd risico op depressieve klachten tijdens de zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in jouw lichaam en kun je door de hormonale verandering niet lekker in je vel gaan zitten. Hoe weet je of je gewoon een off-dag hebt, of dat je te maken hebt met een depressie? Wanneer je de volgende symptomen herkent en deze gedurende een langere tijd aanwezig zijn, is de kans groot dat je te maken hebt met een prenatale depressie.
Symptomen van een prenatale depressie
Hoe herken je de depressie? Wanneer jij meerdere van onderstaande symptomen bij jezelf herkent, is het belangrijk om hulp te zoeken of erover te praten met jouw partner
- Geen gevoel van geluk of voldoening
- Huilbuien
- Prikkelbaar
- Extreme vermoeidheid
- Verstoord slaapritme
- Gevoel van onmacht
- Niet goed genoeg voelen voor de baby
- Angstig zijn
- Moeite met de veranderingen tijdens de zwangerschap
- Niet kunnen genieten van de schopjes in jouw buik
- Geen behoefte aan sociale activiteiten
Wat zijn de oorzaken van een prenatale depressie
Zijn er oorzaken waardoor een prenatale depressie kan ontstaan? Deze depressie is een direct gevolg van de hormonale veranderingen in jouw lichaam. Wanneer er een hormonale disbalans ontstaat ben je erg vatbaar voor negatieve en depressieve gedachten. Dit betekent niet dat een depressie tijdens de zwangerschap alleen maar tussen je oren zit. De gevoelens zijn echt en de symptomen ook.
Sommige vrouwen zijn extra vatbaar voor een depressie tijdens de zwangerschap. Vrouwen met een moeilijke kindertijd kunnen moeite hebben met de zwangerschap. Wanneer vrouwen al eerder last hebben gehad van een depressie kunnen zij extra vatbaar zijn voor het ontwikkelen van een prenatale depressie. Door veel stress en onrust kun je ook eerder last krijgen van negatieve gevoelens tijdens de zwangerschap.
Vrouwen die eerder een miskraam hebben gehad, hebben ook meer kans op de depressie. Er is geen vast recept voor wie en wanneer last krijgt van deze vorm van depressie. Het kan bij iedere vrouw gebeuren.
Gevolgen voor moeder en baby
Een depressie heeft invloed op het dagelijks leven. Zowel voor de moeder als voor de baby kunnen er gevolgen optreden van de depressie. De moeder kan door de depressie moeilijker genieten van de zwangerschap en heeft door de vermoeidheidsklachten nergens meer puf voor. Vrouwen die kampen met een prenatale depressie moeten vaak eerder met verlof. Daarnaast is de kans op andere zwangerschapskwaaltjes groter. Een depressieve stoornis zorgt in veel gevallen voor een neerwaartse spiraal, van het een komt het andere.
Daarnaast zijn er ook gevolgen voor de baby. Vrouwen met een depressieve stoornis tijdens de zwangerschap bevallen van kleinere baby’s. De baby’s groeien minder goed en komen vaak met een te laag gewicht ter wereld. Ook is het contact tussen moeder en baby minder bij een moeder met een prenatale stoornis.
Angst om hulp te zoeken
Wanneer je te kampen hebt met een depressie tijdens de zwangerschap is het belangrijk om hulp te zoeken. Door erover te kunnen praten, kun je jouw gevoelens en angsten verminderen. Toch vinden veel vrouwen het moeilijk om hulp te zoeken. Doordat er nog altijd een taboe heerst op negativiteit over de zwangerschap, kunnen veel vrouwen zich schamen om hulp te zoeken. Je moet er toch van kunnen genieten?
Ook kunnen vrouwen een angst ontwikkelen om hulp te zoeken omdat zij bang zijn voor de gevolgen. Wanneer je vertelt dat je niet blij bent met of tijdens de zwangerschap, kan de angst ontstaan dat de baby wordt afgenomen. Vrouwen zijn bang dat zij ongeschikt worden gezien als moeder wanneer zij kampen met depressieve gevoelens.
Toch is het erg belangrijk om wel hulp te zoeken. Juist wanneer je hulp zoekt, kun je met jouw problemen en gevoelens aan de slag.
Wat kun je ertegen doen?
Het belangrijkste wat je ertegen kunt doen, is hulp zoeken. Zoek het liefst professionele hulp. Iemand die niet alleen naar jou luistert, maar ook jou kan helpen. Het is belangrijk dat je jouw gevoelens en angsten bespreekbaar maakt. Op deze manier kun je jouw gevoelens gaan accepteren en er wat aan doen. Door op tijd hulp te zoeken, voorkom je dat de depressie langer aanhoud. Je voorkomt dat je ook te maken krijgt met een postnatale depressie.
Het is belangrijk dat je jouw gevoel leert te accepteren. Er is niets mis met je wanneer je niet in de wolken bent tijdens de zwangerschap. Het is ook aan te raden om met vriendinnen met kinderen hierover te praten. Hebben zij ook last gehad van depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap en hoe gingen zij hiermee om? Het kan al veel schelen wanneer je merkt dat je niet de enige bent met deze gevoelens. Een zwangerschapsforum online kan bijvoorbeeld ook al veel helpen. Je bent niet alleen en staat er niet alleen voor. Maak jouw gevoelens bespreekbaar.
Zwanger zijn is niet altijd magisch. Jouw lichaam en geest krijgen veel te verduren tijdens de negen maanden voor de bevalling. Hoe ga je om met depressieve gevoelens? Ontevredenheid over en tijdens de zwangerschap zijn nog altijd taboe. Stop jouw gevoelens niet weg. Een prenatale depressie komt vaker voor dan je denkt. Herken jij je in de symptomen? Zorg dan dat je direct actie onderneemt. Praat erover met jouw partner en zoek professionele hulp. Een depressie tijdens de zwangerschap kan uitmonden tot een postnatale depressie. Neem jouw gevoelens niet te licht. Een depressie heeft een negatief effect op jou en jouw baby. Kom in actie en zoek hulp.