Deze blog met als titel ‘Van carpaccio: voeding tijdens je zwangerschap’ gaat over welk eetpatroon je mag volgen tijdens je zwangerschap. Carpaccio en tiramisu zijn echte afraders wanneer je een kind verwacht. Hieronder lees je welke voedingsmiddelen te vermijden zijn en welke producten je wel mag eten. Bovendien blijkt uit een opiniepeiling dat de meeste vrouwen uitstekend op de hoogte zijn over de voedingskennis tijdens de zwangerschap.

Meeste aanstaande moeders zijn uitstekend op de hoogte over de voeding

Uit een recent uitgevoerde opiniepeiling blijkt dat vrouwen tijdens de zwangerschap heel goed mee zijn wat ze mogen eten en wat absoluut moet worden vermeden. Tachtig procent van de vrouwen weten duidelijk dat bepaalde voedingsmiddelen niet op de bucking list mogen staan tijdens de zwangerschap. Mannelijke partners scoorden net iets minder met 76 procent. Wanneer de vragen over carpaccio en tiramisu werden gesteld, bleek dat één op vijf van de ondervraagde vrouwen niet wist dat beide gerechten verboden zijn tijdens de zwangerschap. Bij tiramisu heeft dit te maken omdat er in dit gerecht alcohol en rauwe eieren worden verwerkt. Dit authentiek Italiaans toetje kan je best gedurende negen maanden aan je neus laten voorbijgaan.

Adviezen over de voeding worden gerespecteerd

Eén van de vragen in dit onderzoek was of zowel de mannen en vrouwen de nodige kennis hadden van de voedingsadviezen tijdens de zwangerschapsperiode. Bijna negentig procent van de vrouwen hebben er geen probleem mee om de aanbevolen richtlijnen over de voeding na te leven. Je mag immers niet uit het oog verliezen dat vrouwen die zwanger zijn, geen kaas van onverwerkte melk, rauwe vis die voorverpakt is en rauwe eitjes eten. De kans op een besmetting met de listeria bacterie is veel te groot. Ook het eten van rauw vlees moet bij de verboden lijst worden toegevoegd.

Eén op de tien houdt zich niet aan de voedingsregels

Elf procent van de vrouwen neemt het niet zo nauw met de voedingsregels tijdens de zwangerschap en zondigt ondanks een negatief advies. Gedroogde vleeswaren of rauw vlees zijn de grootste verleiders zoals carpaccio of filet americain, gevolgd door onverwerkte vis zoals bij sushi of niet gepasteuriseerde kazen. Ondanks de verleiding van deze voedingsproducten kan het eten hiervan schadelijke gevolgen hebben. Ook al is het maar éénmalig. Het kan door de besmetting zware gevolgen hebben tijdens de zwangerschap. Even op een rijtje zetten wat op de verboden lijst staat:

  • Rauw rood vlees: tartaar of een half doorbakken biefstuk bijvoorbeeld
  • Kaas die wordt geproduceerd met rauwe melk zoals camembert, brie, gorgonzola, roquefort
  • Rauwe vleeswaren: carpaccio, parmaham, rosbief of filet americain
  • Vis die rauw is zoals voorverpakte gerookte zalm of sushi

Het eetpatroon bij mannen tijdens de zwangerschap

Uit het uitgevoerde onderzoek bleek trouwens dat veertig procent van de mannen rekening houden met de vrouw en de biefstuk op zijn verlanglijstje even schrapt uit solidariteit met zijn partner. Bij de mannen wordt wel die meelevendheid en samenhorigheid in zestig procent van de gevallen opgeheven als het gaat om toetjes zoals cake of tiramisu. Op dat vlak eten de mannen gewoon waar ze op dat ogenblik zin in hebben.

Waarom zoveel aandacht aan voedingsmiddelen besteden tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap worden vrouwen en hun ongeboren kinderen vaker ziek door voedselvergiftiging. Dit komt omdat het immuunsysteem van een vrouw verandert tijdens de zwangerschapsperiode, waardoor het moeilijker wordt om bepaalde voedselinfecties te bestrijden. Gebruik de volgende regels om het risico op schade voor moeder en het ongeboren kind te verminderen.

De handen zoveel mogelijk wassen

Het lijkt misschien te simpel, maar de handenhygiëne werkt echt en is effectief. De handen regelmatig wassen kan bijna de helft van alle potentiële gevallen de door voedsel overgedragen ziekten elimineren. Het vermindert ook de verspreiding van griep en gezondheid aanzienlijk. Een goede raad: was je handen voor, tijdens en na de maaltijdbereiding en na het gebruik van de badkamer, het omgaan met huisdieren en het verschonen van luiers. Gebruik warm zeepwater gedurende minstens twintig seconden. En vergeet niet om een propere handdoek te nemen tijdens het drogen van je handen.

Zorg er voor dat je koelkast perfect werkt

Zorg op de eerste plaats er voor dat je koelkast op de juiste manier werkt. Stel het koeler in dan vier graden. Gebruik een koelkastthermometer en controleer de temperatuur op regelmatige basis. Zet bederfelijk voedsel in de koelkast zodra je thuiskomt van de winkel of supermarkt. Koel restjes binnen de twee uren. Vergeet niet geopende pakjes vlees of beleg na twee of drie dagen weg te gooien. Eet voedsel altijd voor de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Als die datum is verstreken, gooi het eten weg.

Hou kant-en-klaar voedsel en rauw vlees van elkaar gescheiden

Voorkom kruisbesmetting door voedsel dat kant-en-klaar is, zorgvuldig gescheiden te houden met rauw voedsel. Het klinkt misschien overdreven, maar gebruik twee bestekborden: één voor kant-en-klare voedingsmiddelen zoals groenten en brood, een andere bord voor zeevruchten, rauw vlees en gevogelte. Was de snijplanken na elk gebruik grondig in warm water en zeep of plaats ze in de vaatwasser. Gooi oude snijplanken met spleten en scheuren weg.

Wat mag je eten als je zwanger bent

Een gezond voedingspatroon nastreven tijdens de zwangerschap is van vitaal belang. Gedurende negen maanden heeft je lichaam extra voedingsstoffen, vitamines en mineralen nodig. Het is zelfs mogelijk dat je tijdens de tweede en derde trimester elke dag 350-500 extra calorieën meer nodig hebt dan normaal. Een dieet zonder bijkomstige voedingssupplementen kan de ontwikkeling van de baby vaak belemmeren. Ongezonde eetgewoonten en obesitas vergroten de kans op zwangerschapsdiabetes of verwikkelingen bij de geboorte. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden zodat je na de bevalling zo snel mogelijk opnieuw aan je streefgewicht geraakt. Hier zijn zes zeer voedzame voedselingrediënten om te eten als je zwanger bent:

  • Het gebruik van zuivelproducten
  • Peulvruchten bevatten veel vezels
  • Zalm is een gezonde verse vis
  • Eieren eten is goed voor de hersenen
  • Donkere bladgroenten zoals spinazie en broccoli vermindert laag geboortegewicht
  • Mager vlees vermijdt bloedarmoede