Waar je andere zomers kon genieten van tropische temperaturen en urenlang zon, is dit niet het ideale scenario voor de zwangere vrouw. De hete temperaturen kun je minder goed hebben en te veel zonlicht is niet goed. Hoe je dan toch de zomer door kunt komen als je zwanger bent? Wij hebben 7 verkoelende tips voor zwangere vrouwen op een rijtje gezet.

1. Kort zonnen

Lang zonnen is niet goed voor zwangere vrouwen. Je hebt een stuk eerder een zonnesteek te pakken en kun last krijgen van een linea negra. Dit is een donkere streep over jouw buik. Draag een hoed of zonnebril om jouw hoofd te beschermen tegen de zon wanneer je naar buiten gaat en zon maximaal 15 minuten.

Zwanger de zomer overleven verkoelende tips

2. Verkoelende tips: Water, water water

Water is de beste manier om jezelf te verkoelen. Je kunt hiervoor naar het zwembad gaan of gaan zwangerschapszwemmen, maar een koude douche of bad thuis is ook een perfecte oplossing. Ook een natte doek of doek uit de vriezer is een perfecte manier om snel af te koelen. Een andere goede manier om lekker koel te blijven doe je door een koud voetenbad. Heb je het heet? Doe jouw voeten dan in een ijskoud badje en voel jezelf direct afkoelen.

3. Luchtige kleren

Hemdjes en korte broeken lijken de perfecte zomerkleding, maar jouw lichaam vangt zo veel zonlicht op. Je doet er beter aan om jouw lichaam te bedekken en luchtige kleding te dragen. Een lange zomerjurk is luchtig en laat jouw zwangere figuur extra goed zien. Je geniet van luchtigheid en komt niet direct in contact me de zon.

Zwanger de zomer overleven verkoelende tip

4. Airco of waaier

Een waaier of airco is cruciaal in de zomer wanneer je het koel wilt houden thuis. Met hormonen in de weer en hete temperaturen kan de warmte al snel naar jouw hoofd stijgen. Zorg voor verkoeling in huis en plaats een waaier of airco om flink te kunnen afkoelen.

5. Koude drankjes

Een manier om snel af te koelen, doe je door koude drankjes te drinken. Doe ijsklontjes in je drinken of neem een waterijsje om snel af te koelen. Neem dit echter wel met mate want jouw baby houdt niet van deze extreme veranderingen in temperatuur. Je kunt dan extra beweging in jouw buik voelen wanneer je koude dranken nuttigt.

6. Zoek de schaduw op

Ben jij buiten op een tropisch hete dag? Wanneer je zwanger bent kun je de zon veel slechter hebben en heb je eerder kans op een zonnesteek. Zoek daarom altijd de schaduw op. Zo blijf je koel en voorkom je dat de warmte naar jouw hoofd stijgt. Ook te lang in de zon wandelen of op een terrasje zitten in de zon kan negatief uitpakken.

Zwanger de zomer overleven verkoelende tip airco

7. Zorg voor een koele woning

Als je zwanger bent en het ’s zomers te heet is, dan heb je waarschijnlijk weinig zit om je woning uit te gaan. Blijf lekker binnen, maar zorg dan altijd wel voor een koele woning. Dit doe je door een airco of waaier, maar ook door overdag de ramen en gordijnen zo veel mogelijk dicht te houden. Zo zorg je ervoor dat de zon jouw woning niet nog eens extra opwarmt. Doe ’s avonds alle ramen juist open – van beneden tot de zolder (als je deze hebt) – zodat er een frisse wind door je woning kan waaien. Wanneer je je huis koel kunt houden, hoef je op deze hete dagen helemaal niet naar buiten.

Krijg je het ondanks alle tips binnen niet koel genoeg en merk je dat het moeilijk is om jezelf af te koelen? Maak dan handdoekjes nat met koud water en leg deze in je hals, in je decolleté en/of op je buik. Dit zorgt voor verkoeling, zeker als je ook nog eens bij een waaier gaat zitten.

Zwanger zijn in de zomer is geen pretje. Spreek jezelf moed in dat dit maar van korte duur is en doe jouw voordeel op met onze 7 verkoelende tips voor  in de zomer! Blijf zoveel mogelijk uit de zon als je zwanger bent en zoek verkoeling op in water.