Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Aan hete zomerdagen moet je vaak niet denken wanneer je zwanger bent. Het warme weer is meestal helemaal niet fijn wanneer je zwanger en oncomfortabel bent. Wil je met het lekkere weer toch naar buiten of heb je een vakantie naar de zon geboekt? Let dan goed op jouw zonuren. Wanneer je zwanger bent moet je extra opletten in de zon. Kun je zonnen tijdens de zwangerschap en waar moet je op letten? Lees gauw verder hoe jij veilig kunt zonnen. Meer tips over gezond zwanger zijn, lees je op de pagina ‘gezond zwanger’.

zonnen tijdens de zwangerschap

Kun je zonnen tijdens de zwangerschap?

Het antwoord hierop is ja, mits het met mate gebeurt. Je kunt gewoon de zon in wanneer je zwanger bent, alleen moet je wel bepaalde zaken op orde hebben. Ga niet te lang de zon in, zorg voor genoeg zonnebrand en drink genoeg water. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap helemaal geen zin om te zonnen. Zij kunnen de warmte en de zon een stuk minder goed verdragen. Zon, warm weer en zwanger zijn gaan daarom niet goed samen.

In het eerste trimester heb je er misschien nog helemaal geen last van, maar met de laatste loodjes is een dagje strand echt het laatste waar je zin in kunt hebben. Zonnen kan, maar met mate. Op tropisch warme dagen is het niet aan te raden om lang in de zon te zitten. Doe wat goed voelt, maar zoek tijdig de schaduw weer op.

Waar moet je op letten?

Wanneer je zwanger bent en wilt zonnen, is dat niet zonder risico. Je kunt wanneer je zwanger bent minder goed tegen de zon. Je moet daarom opletten dat je geen zonnesteek oploopt. Daarnaast moet je goed op jouw buik letten, de huid op de buik is dunner en kan sneller verbranden. Iets typisch voor zwangere vrouwen is een zwangerschapsmasker. Dit is een huidafwijking dat je zeker wilt voorkomen. Deze drie punten lichten wij graag verder toe:

Zonnesteek

Iedereen kan een zonnesteek oplopen wanneer je te lang in de zon bent. Wanneer je zwanger bent, ben je hier extra gevoelig voor. Je kunt de zon minder goed hebben en de kans op een zonnesteek is aanzienlijk groter. Je kunt een zonnesteek herkennen aan een extreem warme of juist erg koele huid. Het gaat in combinatie met duizeligheid, hoofdpijn en in sommige gevallen met overgeven. De eetlust is weg en je voelt je algeheel niet lekker.

Tijdens de zwangerschap zijn deze symptomen altijd spannend, want je denkt al gauw dat er misschien iets anders aan de hand is. Het is belangrijk om veel water te drinken en tijdig de schaduw op te zoeken. Wil je een zonnesteek voorkomen, houd dan jouw zonne-uren gering.

zonnen tijdens de zwangerschap zwangerschapsmasker

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker is een typisch kwaaltje tijdens de zwangerschap. Door alle hormonen reageert jouw lichaam anders dan normaal op gewone zaken. Een zwangerschapsmasker zijn de vlekken die je in je gezicht kunt krijgen wanneer je te lang in de zon zit. Waar je normaal een lekker kleurtje zou krijgen, heb je nu bruine vlekken in je gezicht. Deze vlekken blijven gedurende de zwangerschap op jouw gezicht. Door de hormonale veranderingen reageert het pigment in jouw huid anders.

Waar je ook een bruine streek over jouw buik kunt krijgen, kun je door teveel zonlicht vlekken krijgen. Het is mede hierdoor sterk af te raden om lang in de zon te zitten wanneer je zwanger bent. Je kunt helaas vrij weinig doen tegen deze vlekken. In meeste gevallen houden ze de hele zwangerschap aan. Wanneer jouw hormonen na de bevalling weer in balans zijn, verdwijnen de vlekken spontaan. Wil je geen zwangerschapsmasker? Voorkom dan dat je te lang in de zon zit.

Verbranden

Iedereen heeft kans op verbranden wanneer je te lang in de zon zit. Zwangere vrouwen zijn hier extra gevoelig voor. Weer reageert jouw lichaam anders dan vroeger door de hormonale veranderingen. Het kan dus zijn dat je nu veel sneller verbrand. Waar je zeker op moet letten, is de huid bij jouw buik. Wanneer je gaat zonnen tijdens de zwangerschap is dit een zone die snel verbrand. De huid rondom jouw grote buik is dunner door de snelle groei en kan daarom snel verbranden.

zonnen tijdens de zwangerschap goed insmeren

Wat je kunt ertegen kunt doen

Wat kun je doen om een zonnesteek, een zwangerschapsmasker en verbranding van de huid te voorkomen? De meest voor de hand liggende optie is de zon weren. Verkies de schaduw wanneer dit mogelijk is. Wanneer het tropisch warm is, moet de zon echt gemeden worden. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Ga je de warmte toch in? Zorg dan dat je goed voorbereid op pad gaat.

Smeer je in met een zonnebrand met een hoge factor. Op deze manier bescherm je jouw huid. Drink genoeg water om een zonnesteek te voorkomen. Draag een zonnebril en/of pet om de zon uit je gezicht te weren. Zo heb je de minste kans om een zwangerschapsmasker door de zon te krijgen. Wanneer je gaat zonnen, bescherm dan jouw buik. Draag een t-shirt of leg een handdoek over jouw buik heen. Zoek tijdig de schaduw op wanneer het te warm wordt of wanneer je niet lekker wordt. Zon met mate en met de juiste voorbereidingen.

Zonnebank

Wil je een fijn kleurtje tijdens de zwangerschap? Dus even naar de zonnebank? Men is het er nog niet over eens of zwangere vrouwen wel of niet de zonnebank mogen gebruiken. Alleen vrouwen met pré-eclampsie moeten de zonnebank vermijden. Verder wordt er net zoals bij zonnen in de openlucht, zonnen met mate aanbevolen.

Het is mogelijk om de zonnebank te gebruiken, maar niet per se wenselijk. Kies voor kort gebruik van de zonnebank en ga eruit wanneer het niet goed voelt.
zonnen tijdens de zwangerschap schaduw

Voor de baby

Heeft zonnen schadelijk gevolgen voor de baby? Zo ver bekend, zijn er geen direct schadelijke gevolgen voor de baby. Echter, het is geen ideale situatie voor de baby om tijdens de zwangerschap in de volle zon te zitten. De baby is gevoelig voor wat er om hem heen gebeurt. Als het ineens een stuk warmer of koeler wordt, kan de baby hierop reageren. Je kunt meer beweging in jouw buik voelen. Zonnen is niet direct schadelijk voor de baby, maar het is niet optimaal. Mijd daarom lange uren in de zon en zon met mate.

Zonnen tijdens de zwangerschap? Het is mogelijk om veilig te kunnen zonnen wanneer je juiste voorbereidingen treft. Drink genoeg water tijdens deze warme dagen, smeer je goed in en bescherm jouw buik tegen veel zon. Voorkom een zonnesteek en een zwangerschapsmasker met de juiste voorbereidingen. Wanneer je zwanger bent kun je in de zon, maar de kans is groot dat je hier helemaal geen trek in hebt. Verkies liever de koele plekken in de schaduw dan het volle zonlicht tijdens de zwangerschap.