Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Zwanger in de zomer kan heel leuk zijn, maar hete zomerdagen zijn voor een zwangere vrouw meestal niet zo comfortabel. Als je al vocht vasthoudt, wordt het met warm weer erger, afkoelen gaat minder makkelijk en bewegen wordt zwaarder. Daarnaast moet je extra opletten als je wil zonnen tijdens de zwangerschap. Je lichaam en je huid reageren anders op zon en hitte als je zwanger bent.
Is het aan te raden om te zonnebaden als je zwanger bent en waar moet je dan op letten? Meer tips over gezond zwanger zijn, lees je op de pagina ‘gezond zwanger’.
Kun je zonnen tijdens de zwangerschap?
Zonnen vormt geen risico voor de foetus, dus in principe kun je zonnen tijdens de zwangerschap. Wel moet je extra goed opletten voor jezelf. Je huid is gevoeliger tijdens je zwangerschap, dus het risico op verbranding is groter en verbranding vergroot het risico op huidkanker. Blijf dus niet te lang in de zon liggen, vermijd het liefst de zonuren waarop de zon het felst is (ongeveer tussen 11.00 en 15.00uur) en zorg dat je jezelf vaker insmeert met zonnebrand. Zorg extra goed voor zonbescherming van je buik, daar is de huid het dunst en het risico op verbranding het grootst. Een uv-badpak of uv-shirt kan goede bescherming bieden.
Ook is het risico op uitdrogen, oververhitting of zonnesteek groter als je zwanger bent op hete zomerdagen. Drink voldoende water, zoek de schaduw op en zoek tijdig verkoeling als je het te warm krijgt. Een koud voetenbadje en/of een handdoek met koud water in je nek kan al helpen.
Zonnesteek tijdens de zwangerschap
Iedereen kan een zonnesteek oplopen als je te lang in de zon bent. Maar tijdens je zwangerschap ben je hier extra gevoelig voor. Je kunt een zonnesteek herkennen aan een extreem warme of juist erg koele huid. Het gaat in combinatie met duizeligheid, hoofdpijn en in sommige gevallen met overgeven. De eetlust is weg en je voelt je algeheel niet lekker.
Om zonnesteek te voorkomen is het belangrijk om veel water te drinken, niet te lang in de volle zon te zitten en tijdig de schaduw en verkoeling op te zoeken.
Zwanger en een zonnesteek opgelopen? Een zonnesteek kan gevaar opleveren voor een ongeboren kind. De placenta werkt namelijk minder goed als je uitgedroogd bent. Zoek een koele plek op en leg koude natte handdoeken in nek, oksels en liezen (waar je het meest zweet). Een ventilator kan ook helpen. Drink kleine slokjes water en neem in alle gevallen contact op met een arts. Is iemand wegvalt en niet reageert, bel dan meteen 112.
Zwangerschapsmasker
Een zwangerschapsmasker kan ontstaan door zonnen tijdens de zwangerschap. Door de verandering in hormonen in je lichaam reageert het pigment in je huid anders. Een zwangerschapsmasker kan ontstaan als je te lang in de zon zit zonder (genoeg) bescherming.Dit uit zich in bruine vlekken in je gezicht.
Als je eenmaal zwangerschapsmasker hebt, kun je helaas vrij weinig doen tegen deze vlekken. Doorgaans blijven deze vlekken zichtbaar gedurende de gehele zwangerschap. Zodra je hormonen na de bevalling weer in balans zijn, verdwijnen de vlekken vanzelf. Een zwangerschapsmasker vermijd je door niet te lang in de zon te zitten, je altijd goed en regelmatig in te smeren en bijvoorbeeld een hoed te dragen.
Verbranden
Iedereen heeft kans op verbranden als je te lang in de zon zit, maar een zwangere vrouw moet extra opletten. Door de hormonale veranderingen in je lichaam kan het zijn dat je veel sneller verbrand. Met name de huid van je buik is kwetsbaar, omdat deze dunner wordt door de groei van je buik tijdens de zwangerschap. Bescherm je huid dus goed en bedek als het kan je buik als je wil zonnen tijdens de zwangerschap.
Zonnebank tijdens de zwangerschap
De zon heeft geen invloed op het ongeboren kind en is niet per se slechter voor je tijdens de zwangerschap, maar net als altijd is het goed om verstandig te zonnen tijdens de zwangerschap. Dat geldt ook voor zonnen onder de zonnebank. De uv-straling is niet schadelijk voor de foetus, maar wel voor de huid van de moeder. Waar je wel voor moet oppassen is dat je het niet te warm krijgt en niet uitdroogt, want dat is wél gevaarlijk voor de baby in je buik.
Vermijden hoeft dus niet, maar verstandig omgaan met zonnebankbezoekjes wel. Ben je zwanger en wil je toch onder de zonnebank, ga dan minder vaak en kies dan voor korte sessies. En voel je je niet goed, breek de sessie dan op tijd af.
Alleen vrouwen met pre-eclampsie of risico op pre-eclampsie moeten echt de zonnebank vermijden, evenals de sauna.