10 tips voor vliegen met een kind

Wil je graag een keer naar de andere kant van de wereld met je kind, maar ben je bang voor de lange tijd in het vliegtuig met een huilend kind? Je bent niet de enige, maar het hoeft niet. Het is zonde om daardoor de reis niet te maken. Door goed te plannen komen...

Kinderveiligheid: Je huis kindproof maken

Toen mijn zoontje zijn eerste stapjes zette, was ik natuurlijk heel blij, want wat een mooie mijlpaal! Maar tegelijk werd ik op scherp gezet: Hoe is het met de kinderveiligheid in ons huis? Is ons huis na ‘kruipveilig’ ook voor een ronddartelende dreumes nog veilig?...

9 x lente knutselen met kinderen

In de lente knutselen met kinderen betekent: leuke dingen maken om de lente in huis te halen en om de dieren in de tuin te helpen! Een gezellige bezigheid, of je nu op zoek bent naar iets om binnen te doen op regenachtige dagen of naar een leuke activiteit om buiten...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

9 tips om te besparen op je boodschappen

Besparen op je boodschappen? Heel bewust was ik daar niet echt bezig. En dat bleek toen ik onlangs even met de neus op de feiten werd gedrukt. Door mezelf weliswaar, want ik dook voor de gein eens in mijn financiën en schrok van het totaalbedrag dat ik maandelijks aan...

In dit artikel een klein overzicht welke kazen je best kan vermijden tijdens de zwangerschapsperiode en welke geen nefaste gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van je baby. Aanstaande moeders kunnen best zorg voldoende zorg besteden aan een dieet tijdens de zwangerschap. Waarom lees je in dit artikel en waar je steevast op moet letten. Een kleine bloemlezing met welke pijnpunten je rekening moet houden.

De eerste hamvraag: mag je überhaupt kaas eten tijdens de zwangerschap?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: bepaalde kazen zijn niet wenselijk tijdens de zwangerschap omdat het een grote bedreiging op groei van bacteriën vormt zoals de besmetting van listeria. Deze bacterie leidt tot een vorm van voedselvergiftiging die als symptoom diarree en braken veroorzaakt. Bij het overgrote deel van de slachtoffers van de listeria bacterie verdwijnen de ziektesymptomen na een paar dagen. Zwangere vrouwen en jonge kinderen maken hierop een uitzondering op de regel. Zij stellen zich kwetsbaarder op voor listeria zoals dat in de medische wereld als ziekte wordt omschreven. De aandoening die de listeria bacterie met zich meebrengt. Uit een recent onderzoek blijkt dat vrouwen die zwanger zijn, tien keer meer kans maken om besmet te raken dan niet zwangere vrouwen. Het grote gevaar schuilt erin dat de besmetting in het bloed kan komen en dit kan overgaan naar de baby met een mogelijke miskraam, vroeggeboorte of doodgeboortes tot gevolg.

Het belang van pasteurisatie bij kazen

Listeria leeft bij temperaturen die koud zijn. Dat is meteen ook de reden waarom het opwarmen van voeding tot een bepaalde temperatuur zo belangrijk is. Pasteurisatie is het bereidingsproces van warmtebehandeling van melk. Op een bepaalde temperatuur worden de schadelijke ziektekiemen gedood. De grootste belemmering bij pasteurisatie is dat het ook de bacteriën die goed zijn kan doden zoals mineralen, vitamines en aminozuren. Artsen raden aan om onderstaande richtlijnen nauwkeurig te volgen tijdens het eten van kaas in de zwangerschapsperiode.

Welke kaas is veilig om te eten tijdens de zwangerschap?

De meeste kazen worden gemaakt van gepasteuriseerde melk of wordt gekookt voor dat het in de voedselketen van de supermarkt terechtkomt. Het is dus echt niet zo dat je geen kaas mag eten tijdens je zwangerschap. Enkele criteria van kazen waar je wel probleemloos van kan genieten.

Harde kazen

Voor de goede orde: voor 95 procent van alle harde kazen – of ze nu van gepasteuriseerde melk of niet zijn gemaakt – kan je beschouwen als veilig om te eten tijdens de zwangerschap. Volgens voedselexperten bevatten harde kazen niet zoveel water als de zachte kaassoorten, waardoor bacteriën het moeilijker hebben om te overleven. Volgende harde kazen zijn veilig om te nuttigen:

  • Parmezaanse kazen
  • Pecorino, maar dan wel de harde soort
  • Gruyère
  • Cheddar
  • Goudakaas
  • Alle Stiltonsoorten
  • Emmental
  • Edammer
  • Hollandse boerenkaas
  • Manchego

Alle gepasteuriseerde kazen die zacht zijn

Zolang het pasteurisatie proces bij zachte kazen wordt toegepast, mag je zonder uitzondering deze kazen gebruiken. Hieronder een lijst die over het algemeen worden gemaakt met melk die gepasteuriseerd is.

  • Feta
  • Roomkaas
  • Ricotta
  • Kwark
  • Smeerkaas die speciaal is bereid
  • Chaumes

Welke kazen vermijden tijdens de zwangerschap?

Bepaalde kazen zijn strikt verboden tijdens voor vrouwen die zwanger zijn. Deze kazen mag je niet consumeren wanneer je binnenkort gaat bevallen:

Een zachte kaas die schimmel gerijpt is

Deze kaassoort heeft een watergehalte dat vrij hoog ligt, wat kan aanleiding geven om de listeria bacterie te kweken. De kaas heeft ook een minder zuurgehalte dan harde kaassoorten, wat de kans op bacteriën sterk doet toenemen. Hou er rekening mee dat deze kazen door voedseldeskundigen niet worden aanbevolen, zelfs als ze het proces van pasteurisatie hebben doorlopen. Een schimmelrijpe kaas voelt heel zacht aan en bevat een schil die beschimmeld is of een witte laag. Volgende kazen worden volstrekt afgeraden:

  • Chèvre
  • Brie
  • Camembert

Blauwaderige zachte kaas

Deze soort kaas moet je hoe dan ook vermijden tijdens de tijdsspanne van je zwangerschap. Ook al heeft de kaas het pasteurisatie proces ondergaan. De hoofdreden hiervoor is dat deze kazen afkomstig zijn van bacteriën die speciaal zijn geïnjecteerd om de circulatie van zuurstof te bevorderen en de schimmel te laten groeien. Hoewel dit productieproces wordt uitgevoerd om de kaas sneller te laten rijpen, kan het zorgen voor ongewenste bacteriën die schadelijk kunnen optreden. Een gouden regel die je voor ogen kan houden. Wanneer je het woord blauw in de naam van de kaas ziet, kan je deze kaassoort uit veiligheidsoverwegingen vermijden tijdens je zwangerschap om verder onheil te voorkomen. Volgende kazen worden volledig afgeraden:

  • Roquefort
  • Deens blauw
  • Gorgonzola
  • Bleu D’Auvergne

Niet gepasteuriseerde kaas die zacht is

In de tijdsspanne van de zwangerschap is het aanbevolen om de kazen uit te kiezen die gelabelde etiketten hebben en afkomstig zijn van fabrieken die de hygiënische controles hebben doorstaan. Of de kaas gemaakt is van koeien-, schapen- of geitenmelk, is van ondergeschikt belang. Markant detail: het is bewezen in het verleden dat vrouwen uit Spanje twintig meer kans hebben om listeria te ontwikkelen dan andere vrouwen. Voorlopig hebben onderzoekers het raden naar waarom dit is.

De uitzondering op de regel van blauwe kaas

Zachte blauwe of schimmel gerijpte kazen verliezen alle schadelijke bacteriën als je de kaas kookt. Oven gebakken brie of camembert zijn daar een schoolvoorbeeld van. Draag er wel zorg voor dat je kookt tot alles gloeiend heet is. Dus niet alleen gesmolten, maar ook in de kern van de kaas. De bacteriën die voedselvergiftiging verspreiden, kunnen niet overleven boven een temperatuur van plus minus 165 graden.