Je tepels kunnen al vroeg verraden dat je zwanger bent. Ongeveer drie weken na de conceptie voelen je borsten en tepels zachter aan of juist gezwollen, net als voor sommige vrouwen voorafgaand aan de ongesteldheid. Ook veranderingen van je tepels tijdens de zwangerschap komen veel voor. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar treedt geleidelijk op en is niets om je zorgen over te maken. Lees snel verder om er achter te komen wat je kunt verwachten.

Welke tepelveranderingen komen veel voor tijdens de zwangerschap

Welke tepelveranderingen komen veel voor tijdens de zwangerschap?

Niet iedereen heeft te maken met alle tepelveranderingen tijdens de zwangerschap, maar veel vrouwen krijgen wel te maken met verkleurende tepels. Al heel vroeg in de zwangerschap worden de tepels donkerder van kleur en groter in diameter. Waarschijnlijk regelt je lichaam dit zodat je kindje straks je tepel makkelijker kan vinden tijdens het borstvoeden. Ook komen er meer kleine bobbeltjes rondom je tepel en worden de aderen in je borsten zichtbaarder. De tepels gaan groeien en meer uitpuilen, zeker als je verder in de zwangerschap komt.

Naast de verandering in uiterlijk is het ook mogelijk dat je tepels tijdens de zwangerschap anders gaan voelen. Een bekend zwangerschapskwaaltje zijn gevoelige en/of pijnlijke tepels en groei van je borsten als je zwanger bent. Je tepels kunnen ook af en toe jeuken. Dit is vervelend, maar kan verder geen kwaad.

Waarom veranderen je tepels tijdens de zwangerschap door HCG hormoon

Waarom veranderen je tepels tijdens de zwangerschap?

Je tepels veranderen onder invloed van het hormoon hCG. Dit hormoon wordt tijdens je zwangerschap geproduceerd door de placenta en zorgt ervoor dat je tepelhof groter wordt. Ook kleuren je tepels of het tepelhof donkerder en kan het zijn dat er zichtbare bultjes vormen om de tepel. Dit zijn de klieren van Montgomery die je tepelhuid soepen houden en beschermen tegen uitdroging door een verzachtende olie uit te scheiden. Hierdoor bereid je lichaam zich voor op het voeden van de kleine als die straks eindelijk ter wereld komt.

Wanneer merk je veranderingen aan je tepels?

De tepelveranderingen tijdens je zwangerschap treden zeer snel op, waardoor dit een van de eerste symptomen is waaraan je kunt merken dat je zwanger bent. Ongeveer drie weken na de bevruchting worden je tepels zachter. Op dit moment ben je pas één week overtijd. Sommige vrouwen hebben ook een gezwollen en gespannen gevoel in de borsten en tepels en denken daardoor onterecht dat ze bijna ongesteld moeten worden. Sommige aankomende moeders hebben tijdens de hele zwangerschap pijnlijke borsten, maar bij de meeste vrouwen verdwijnt het gespannen gevoel of de pijn na het eerste trimester.

Tijdens het tweede trimester kunnen de tepels en tepelhoven donkerder en groter worden. Op dit moment duiken ook de kleine bobbeltjes op die een verzachtende olie produceren. Je kunt deze natuurlijke olie verwijderen met wat warm water en de tepels vervolgens droog deppen als je hier last van hebt.

In het derde trimester kunnen je tepels al colostrum gaan lekken, de eerste moedermelk. Vaak is de moedermelk dik en kleverig. Om natte plekken in je outfit te voorkomen kun je zoogkompressen dragen in je beha. Sommige vrouwen krijgen al lekkende tepels tijdens de zwangerschap vanaf 14 weken.

tepels tijdens de zwangerschap zorg voor een goede zwangerschapsbh.

Tips voor pijnlijke tepels

Tepelveranderingen tijdens je zwangerschap horen bij het zwangerschapsproces. Je lichaam bereidt zich voor op de komst van je kleintje en hier horen soms wat ongemakken bij. De mate waarin je borsten gevoelig worden en je pijn krijgt aan je tepels tijdens de zwangerschap verschilt per persoon en er is niet heel erg veel aan te doen. Met de volgende tips kun je het leed en de pijn in je tepels tijdens de zwangerschap wat verzachten.

  • Koop een comfortabele zwangerschapsbeha. Een naadloos model van een zachte, ademende stof met brede schouderbandjes vinden de meeste vrouwen het lekkerst zitten. Doordat de stof van een zwangerschapsbeha vaak zachter is dan van ‘normale’ beha’s schuurt dit minder langs je tepels. Het is beter om beugels te vermijden. Deze kunnen namelijk in de groeiende melkkanalen prikken.
  • Vet de tepels tijdens de zwangerschap in als je ondanks de zwangerschapsbeha last hebt van schuren. Dit kan met vaseline of een speciale tepelcrème. De huid blijft zo zacht en soepel waardoor je tepels minder ruw aanvoelen.
  • Gebruik zoogcompressen bij lekkende tepels tijdens de zwangerschap. Deze plaats je gemakkelijk in je beha. Zoogcompressen worden door veel vrouwen gebruikt die borstvoeding geven, maar als je tijdens de zwangerschap al lekt biedt het ook een uitkomst om doorlekken te voorkomen.
  • Jeuk? Haal anti-jeukzalf in huis. Ga even langs de apotheek of drogist om je te laten adviseren.
  • Betrek je partner. Als je zwanger bent is niet iedere aanraking fijn, maar je partner kan dit niet zomaar weten. Niet iedere aanraking is natuurlijk automatisch onaangenaam, misschien vind je opeens wel heel andere dingen prettig dan normaal!

Gewoon Borstvoeding

De bovenstaande problemen met pijnlijke tepels tijdens je zwangerschap kun je zoals je leest oplossen met verschillende producten. Van tepelcrème tot aan beschermende zilverkapjes, Gewoonborstvoeding heeft een assortiment vol met dit soort producten. We kunnen zeker aanraden om even een kijkje te nemen in de webshop als je op zoek bent naar producten rondom borstvoeding, fijne buikbanden, bh’s om je groeiende borsten te ondersteunen en voor producten die helpen bij pijnlijke tepels tijdens de zwangerschap.