Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

Uit heel veel verschillende onderzoeken is gebleken dat alcohol en drugs enorm veel schade kunnen veroorzaken. Niet alleen voor de moeder, maar zeker ook voor het kind. Daarom wordt altijd geadviseerd aan aanstaande moeders om nog voor hun zwangerschap te stoppen met het gebruik. Helaas gebeurt dit in de praktijk niet altijd. Soms doordat de zwangerschap ongepland of zelfs ongewenst was. Maar veel vaker omdat de vrouw zo diep in haar verslaving zat, dat stoppen (zelfs voor een kinderwens) niet mogelijk was. Zwanger en verslaafd wat nu?

Zwanger en verslaafd wat nu

Een drugsverslaving of alcoholverslaving heeft echter desastreuze gevolgen voor het kind. Zowel op de korte als de lange termijn. Daarom zullen de instanties er altijd op hameren om zo snel mogelijk met het gebruik te stoppen. Dat klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is.

Ben jij of ken jij iemand in je omgeving die kampt met een verslaving tijdens de zwangerschap of met een hevige kinderwens? Hier vind je wat je moet weten over afkicken en de mogelijke effecten die drugs en alcohol op het ongeboren kind kunnen hebben.

Gevolgen van alcohol en drugs tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode

Het gebruik van alcohol en drugs tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode heeft enorme gevolgen voor het ongeboren kind. Zelfs wanneer je nog alcohol en drugs neemt voordat je zwanger raakt, kan dit nog effecten hebben op het eerste trimester van de zwangerschap. Zo kunnen sommige drugssoorten ervoor zorgen dat de placenta niet goed wordt aangelegd, een vervroegde miskraam veroorzaken of tot aangeboren afwijkingen leiden.

Het gebruik van alcohol en drugs tijdens de zwangerschap kan voor vroegtijdige geboorte en daarmee overlijden van het kindje zorgen, doodgeboorte, aangeboren afwijkingen en wiegendood. Deze gevolgen zijn de gehele zwangerschap mogelijk en zelfs ook nog ná de zwangerschap in de borstvoedingsperiode.

In veel gevallen is niet alleen het gebruik van verslavende en/of verboden middelen het grootste probleem. Door haar verslaving kan ze namelijk ook een geheel ongezonde levensstijl hebben. Denk bijvoorbeeld aan het maken van schulden, onregelmatig eten en/of slapen of criminele contacten. Hierdoor is de situatie voor het ongeboren kind niet alleen zorgelijk voor de gezondheid, maar ook als we kijken naar het algehele welzijn. De baby maakt direct een valse start op deze wereld. Iets wat op latere leeftijd van grote invloed kan zijn.
zwanger-en-verslaafd-aan-roken-en-alcohol

Afkicken van drugsverslaving of alcoholverslaving tijdens of vóór de zwangerschap

Afkicken van drugs of alcohol tijdens of vóór de zwangerschap zal veel tijd kosten en moeilijk zijn. Daar liegen we niet om. Toch is dit geen reden om het niet te doen of iemand in je omgeving niet onder lichte dwang te laten afkicken. De gevolgen voor de lange termijn, zowel voor het kind als de moeder, zijn namelijk nóg erger.

Het is allereerst belangrijk dat zij haar verloskundige of gynaecoloog in vertrouwen neemt of dit voorlegt aan de huisarts. Deze kan vervolgens samen met haar een plan van aanpak maken en een verslavingsinstelling raadplegen. Afhankelijk van de ernst van de verslaving en de gestelde doelen kan het afkicken op verschillende manieren verlopen. Bijvoorbeeld door het voeren van gesprekken op de polikliniek, maar ook een mogelijke opname in ernstige gevallen.

Soms is er ook aanvullende hulp nodig om alle betrokkenen te helpen. Daarom werkt de verloskundige vaak met een heel netwerk van specialisten samen. Zo kunnen zij er samen voor zorgen dat zowel de moeder als de baby een zo goed mogelijke start zullen maken.

Afkicken van drugsverslaving of alcoholverslaving tijdens of vóór de zwangerschap