Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Uit heel veel verschillende onderzoeken is gebleken dat alcohol en drugs enorm veel schade kunnen veroorzaken. Niet alleen voor de moeder, maar zeker ook voor het kind. Daarom wordt altijd geadviseerd aan aanstaande moeders om nog voor hun zwangerschap te stoppen met het gebruik. Helaas gebeurt dit in de praktijk niet altijd. Soms doordat de zwangerschap ongepland of zelfs ongewenst was. Maar veel vaker omdat de vrouw zo diep in haar verslaving zat, dat stoppen (zelfs voor een kinderwens) niet mogelijk was. Zwanger en verslaafd wat nu?

Zwanger en verslaafd wat nu

Een drugsverslaving of alcoholverslaving heeft echter desastreuze gevolgen voor het kind. Zowel op de korte als de lange termijn. Daarom zullen de instanties er altijd op hameren om zo snel mogelijk met het gebruik te stoppen. Dat klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is.

Ben jij of ken jij iemand in je omgeving die kampt met een verslaving tijdens de zwangerschap of met een hevige kinderwens? Hier vind je wat je moet weten over afkicken en de mogelijke effecten die drugs en alcohol op het ongeboren kind kunnen hebben.

Gevolgen van alcohol en drugs tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode

Het gebruik van alcohol en drugs tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode heeft enorme gevolgen voor het ongeboren kind. Zelfs wanneer je nog alcohol en drugs neemt voordat je zwanger raakt, kan dit nog effecten hebben op het eerste trimester van de zwangerschap. Zo kunnen sommige drugssoorten ervoor zorgen dat de placenta niet goed wordt aangelegd, een vervroegde miskraam veroorzaken of tot aangeboren afwijkingen leiden.

Het gebruik van alcohol en drugs tijdens de zwangerschap kan voor vroegtijdige geboorte en daarmee overlijden van het kindje zorgen, doodgeboorte, aangeboren afwijkingen en wiegendood. Deze gevolgen zijn de gehele zwangerschap mogelijk en zelfs ook nog ná de zwangerschap in de borstvoedingsperiode.

In veel gevallen is niet alleen het gebruik van verslavende en/of verboden middelen het grootste probleem. Door haar verslaving kan ze namelijk ook een geheel ongezonde levensstijl hebben. Denk bijvoorbeeld aan het maken van schulden, onregelmatig eten en/of slapen of criminele contacten. Hierdoor is de situatie voor het ongeboren kind niet alleen zorgelijk voor de gezondheid, maar ook als we kijken naar het algehele welzijn. De baby maakt direct een valse start op deze wereld. Iets wat op latere leeftijd van grote invloed kan zijn.
zwanger-en-verslaafd-aan-roken-en-alcohol

Afkicken van drugsverslaving of alcoholverslaving tijdens of vóór de zwangerschap

Afkicken van drugs of alcohol tijdens of vóór de zwangerschap zal veel tijd kosten en moeilijk zijn. Daar liegen we niet om. Toch is dit geen reden om het niet te doen of iemand in je omgeving niet onder lichte dwang te laten afkicken. De gevolgen voor de lange termijn, zowel voor het kind als de moeder, zijn namelijk nóg erger.

Het is allereerst belangrijk dat zij haar verloskundige of gynaecoloog in vertrouwen neemt of dit voorlegt aan de huisarts. Deze kan vervolgens samen met haar een plan van aanpak maken en een verslavingsinstelling raadplegen. Afhankelijk van de ernst van de verslaving en de gestelde doelen kan het afkicken op verschillende manieren verlopen. Bijvoorbeeld door het voeren van gesprekken op de polikliniek, maar ook een mogelijke opname in ernstige gevallen.

Soms is er ook aanvullende hulp nodig om alle betrokkenen te helpen. Daarom werkt de verloskundige vaak met een heel netwerk van specialisten samen. Zo kunnen zij er samen voor zorgen dat zowel de moeder als de baby een zo goed mogelijke start zullen maken.

Afkicken van drugsverslaving of alcoholverslaving tijdens of vóór de zwangerschap