Veel vrouwen die zwanger zijn geweest willen graag zo snel mogelijk weer terug naar hun oude figuur. Dit is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk omdat je van tevoren niet weet hoe de bevalling gaat zijn. Ook het verloop van de zwangerschap is van invloed. Sommige vrouwen kampen met ziekte of opnames tijdens de zwangerschap. Uiteindelijk helpt een goede voorbereiding zeker om weer snel actief te kunnen bewegen en sporten. Maar hoe kan je dit nu het beste aanpakken?

Voorbereiding is het halve werk

Ondanks dat geluk ook een rol speelt bij de manier waarop je bevalling gaat verlopen kan je zelf ook invloed uitoefenen door een goede lichamelijke en geestelijke voorbereiding. Een fysieke voorbereiding is zeker aan te raden. Gezond zwanger zijn met genoeg beweging zorgt ervoor dat de kans vermindert op complicaties tijdens de bevalling waardoor je na de bevalling weer sneller kan herstellen. Zolang je nog zwanger bent zou je fysieke voorbereiding bijvoorbeeld kunnen bestaan uit lekker wandelen of het volgen van zwangerschapsyoga. Zo blijf je toch in bewegen maar overbelast je je lichaam niet.

zwangere-vrouw-mediteert-zwangerschapsyoga_3558

Wil je nu per dag kunnen zien of je fysiek op de juiste weg zit dan heb je geluk! Sinds november 2020 heeft het smartwatch merk Garmin een zwangerschaps-tracking optie om de zwangere vrouw mee te ondersteunen. De Garmin smartwatch biedt met deze functie de mogelijkheid om de zwangerschap van week tot week tot de uitgerekende datum te volgen waarbij je educatieve inhoud ontvangt over je lichaamsbeweging en voeding. Een ideale manier dus om erachter te komen of je goed en gezond bezig bent tijdens je zwangerschap. Dit smart horloge kan via bluetooth met de smartphone worden verbonden waardoor de verschillende analyses makkelijk en overzichtelijk kunnen worden ingezien.
garmin-vivoactive

Loop niet te hard van stapel

Een zwangerschap en bevalling is een ingrijpende fysieke en mentale gebeurtenis. Na elke zwangerschap is er altijd wel een vorm van schade aan de buik of bekkenbodem (of beide). Het is daarom van groot belang om na de bevalling voldoende rust te nemen en pas na 6 tot 8 weken je conditie en kracht weer geleidelijk en gecontroleerd op te bouwen. Kijk van week tot week wat goed voor je voelt. Pas als je denkt dat je lichaam er daadwerkelijk klaar voor is kan je weer beginnen met sporten.

Check je buikspieren

Tijdens je zwangerschap gaan je rechte buikspieren bij elkaar vandaan. Ga daarom na de bevalling niet zomaar zelf aan de slag voordat je buikspieren weer voldoende bij elkaar zijn. Probeer hiervoor iemand te vinden die je kan helpen met het controleren van het functioneren van de buikspieren. Zo weet je precies welke oefeningen je kunt doen en op welke manier.

Als je buikspieren voldoende zijn herstelt kan je voorzichtig weer lekker gaan trainen! Zorg voor een goede afwisseling van cardio en krachtoefeningen en natuurlijk voldoende rust. Door de afwisseling zorg je ervoor dat je spieren en conditie weer worden opgebouwd. Bij krachtoefeningen verbruik je meer calorieën in de rust waardoor je weer sneller op je oude gewicht belandt.