Waar moet je op letten bij het aanschaffen van kinderschoenen?

Kindervoetjes groeien ontzettend snel. Binnen enkele maanden kunnen de voeten van jouw kind alweer een hele maat groter zijn. Het is dus erg belangrijk dat de schoenen van je kind goed passen en dat ze de snel groeiende voeten goed ondersteunen. Maar waar moet je nou...

Ontwikkeling van je baby vastleggen: dit zijn 5 leuke manieren

De tijd gaat zo snel voorbij, zeker het eerste jaar van je baby. Wil je dat niet vergeten en de ontwikkeling van je baby vastleggen? Het is later een mooie herinnering aan deze bijzondere tijd. Wij zetten 5 leuke manieren op een rij om de ontwikkeling van je baby vast...

23 Natuurspeeltuinen in Nederland

Spelen en ravotten in de natuur is het allerleukst. Als ik mijn zoon met vieze handen, een smoezelige snoet en een blij gezicht weer mee naar huis neem na een dag spelen is het voor mij een geslaagde dag geweest. Ik wilde daarom graag op zoek naar leuke...

Vroege zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Vraag je je af of je in verwachting bent? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, waaronder de vroege zwangerschapstest of de early...

7 pluspunten van een autovakantie met kinderen

Een autovakantie met kinderen, is dat wel leuk voor iedereen? Als je verder weg wil is het een lange rit, misschien heel vermoeiend en vervelend. Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, een autovakantie is heel goed te doen en dit kun je zelf heel makkelijk leuk...

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Als je eenmaal voorbij het eerste trimester bent, wordt het tijd om stap voor stap de belangrijke dingen te gaan regelen. Het kan overweldigend zijn, zeker bij een eerste kindje. Een beetje overzicht is dan fijn, dus hier staan de 10 belangrijkste dingen die je moet regelen op een rijtje.

1. Zorgverzekering

Als je zwanger bent is het verstandig om te kijken naar je zorgverzekering. Past je verzekering nog bij je als je moeder bent, en je kindje ook goed verzekerd moet zijn? Er bestaan speciale gezin zorgverzekeringen, waarmee je ook extra uren kraamzorg krijgt en nog meer zwangerschap en kraamtijd gerelateerde voordelen. Zorg dat je op tijd van zorgverzekering wisselt als je iets wil veranderen.

2. Kraamzorg

Je kan kraamzorg al vroeg in je zwangerschap aanvragen. Soms gaat dit via je verloskundige, anders kan je zelf een kraamzorg bureau uitzoeken. Als je de kraamzorg eenmaal hebt aangevraagd, zullen zij in de meeste gevallen contact met je opnemen voor de intake. Dit vindt meestal plaats aan het eind van je 2e trimester.

3. Kraampakket

Als je een goede zorgverzekering hebt, krijg je vanzelf een kraampakket opgestuurd. Meestal aan het eind van je 2e trimester. Zit een kraampakket niet in je zorgverzekering? Dan moet je zelf een kraampakket regelen. Je kan deze kopen bij verschillende winkels, de prijs van een compleet kraampakket ligt rond de €25,00.

4. Erkenning

Als je niet getrouwd bent met de vader van je kindje, moet je de erkenning regelen. Wordt dit niet geregeld, dan is je kindje officieel gezien vaderloos en krijgt het automatisch jouw achternaam. Het is belangrijk dat je de erkenning op tijd regelt, omdat vader en moeder erbij aanwezig horen te zijn. Als je net bevallen bent heb je daar waarschijnlijk weinig zin in, en dan is het fijn als de vader gewoon alleen jullie kindje kan gaan aangeven bij het gemeentehuis. Als je kindje erkend is, kan dat namelijk gewoon, met jouw toestemming.

5. Klossen

Wil je thuisbevallen? Dan hoor je klossen te regelen. Hiermee kan je je bed verhogen tot een goede werkhoogte voor de verloskundige en kraamzorg. Klossen kan je regelen via je kraamzorg bureau.

6. Kinderopvang

Ben je straks een werkende moeder? Als je je kindje naar de kinderopvang wil gaan brengen, is het slim om je daar op tijd voor in te schrijven. Ga alvast op zoek naar een geschikte kinderopvang waar jij je goed bij voelt, en schrijf je in. Veel kinderopvangen hebben namelijk een wachtlijst. Zorg dus dat je er op tijd bij bent, zodat het allemaal geregeld is tegen de tijd dat je weer gaat werken.

7. Baby uitzet

Het regelen van de noodzakelijke baby uitzet is natuurlijk voor de hand liggend. Als je kindje eenmaal is geboren zul je bepaalde dingen nodig hebben. Dit kan zo duur of goedkoop als je het zelf wil maken. Zorg er in elk geval voor dat je alle basis benodigdheden op tijd in huis hebt. En als je wil bevallen in het ziekenhuis, moet je zorgen dat je een autostoeltje bij hebt. Zonder autostoeltje mag je het ziekenhuis namelijk niet verlaten met je baby.

8. Geboortekaartjes

Het is fijn om de geboortekaartjes al uit te zoeken voor je baby er is. Zo hoef je tegen die tijd alleen nog de naam en eventuele geboorte informatie door te geven, en kunnen de kaartjes meteen op de post.

9. Ziekenhuistas

Zelfs als je thuis wil bevallen, is het slim om een ziekenhuistas klaar te hebben staan voor het geval dat. Het kan namelijk zo zijn zich complicaties voordoen waardoor je wel naar het ziekenhuis moet. Zorg dat je je tas met alles wat je nodig hebt voor jezelf en de baby klaar hebt staan met 37 weken, zo hoef je als het zover is niets meer bij elkaar te zoeken.

10. Geboorteplan

Voor een fijne bevalling kan het helpen om een geboorteplan op te stellen. Je kan niet bepalen hoe alles gaat, maar je kan het in grote lijnen wel sturen. Zo kan je vastleggen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen, het wel of niet willen van pijnbestrijding, toestemming om eventueel in te knippen, en alles wat je verder van je bevalling verwacht.

Regel alles op tijd

Als je alles geregeld hebt voor 37 weken zwangerschap, of nog eerder, kan je de laatste weken relaxt toeleven naar je bevalling!