Een kleintje op komst. Negen maanden hebben jullie de tijd om de komst goed voor te bereiden en deze tijd vliegt zo voorbij. Er moet genoeg geregeld worden. Een leuke verantwoordelijkheid is de babykamer inrichten en op orde maken. Een mooi en veilig plekje voor de baby. Dit kan betekenen dat bijvoorbeeld het kantoor of zolderkamer een nieuwe functie krijgt of dat een lege kamer eindelijk een goede invulling krijgt. Bij het inrichten van een babykamer komt toch nog veel kijken. Wat heb je precies allemaal nodig en hoe zorg je voor een veilige kamer? Zie jij door de bomen het bos niet meer op het gebied van woontrends voor de babykamer? Wij helpen graag om de zaakjes op orde te krijgen. In dit artikel vindt je alles wat je moet weten over het inrichten van de babykamer. Bereid je goed voor op de komst van de kleine en maak de babykamer gereed.

Babykamer inrichten: hoofdzaken en bijzaken

De beste tip is om de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden. Wanneer je halsoverkop aan de slag gaat, kun je tien knuffels hebben, maar bijvoorbeeld geen bedje. Zorg dat je als eerst de echt belangrijke spullen in huis hebt. De hoofdzaken zijn bijvoorbeeld; een ledikantje, verschoontafel, opbergruimte, matras, en dekens. Dit heb je echt nodig. Wanneer je de hoofdzaken op een rijtje hebt, is het eenvoudiger om je op de bijzaken te richten. Wanneer je bijvoorbeeld weet wat de afmetingen van het ledikantje zijn, kun je gerichter op zoek naar lakens en matrasbeschermers. Wanneer je de grote meubels ingeslagen hebt, kun je verder werken met de kleuren van deze meubels en zit je niet aan het einde opgescheept met spullen die helemaal niet passen. Wanneer je begint aan het op orde maken van de babykamer, is het allerbelangrijkst om eerst de hoofdzaken op orde te hebben.

Inspiratie opdoen

Een babykamer is niet simpelweg een kamer met een wiegje. Tegenwoordig zijn er ook woontrends voor babykamers en genoeg gadgets die jou helpen tijdens de eerste stappen van het ouderschap. Het is daarom aan te raden om eerst genoeg inspiratie op te doen. Inspiratie voor de kleuren en de sfeer van de kamer en inspiratie voor spullen die je goed kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld inspiratie opdoen in babywinkels of naar speciale zwangerschapsbeurzen te gaan. Tijdens de beurzen worden nieuwe gadgets getoond en kun je eenvoudig de beste spullen inslaan voor de babykamer.

De beste manier om kinderkamer inspiratie op te doen voor de sfeer van de kamer, is via Pinterest. Hier delen genoeg creatieve (aanstaande) mama's hun babykamer en kun je mappen aanmaken om jouw favorieten op te slaan. Je kunt verschillende mappen aanmaken en zo jouw favoriete babykamer eenvoudig visualiseren. Maak een speciale map voor bijvoorbeeld ledikantjes en een map voor kleuren in de babykamer. Wanneer je een duidelijk beeld voor ogen hebt, is het veel eenvoudiger om de babykamer in te richten. Zo kun je eenvoudig de beste kamer voor jouw kleintje maken.

De perfecte kleuren voor de babykamer

Baby's zijn gevoelig voor kleuren en daarom zie je vaak dat er zachte kleuren gebruikt worden in de babykamer. Zachte kleuren helpen de gemoedstoestand van de baby. De eerste paar weken kan de baby nog niet goed zien en daarom zijn zachte kleuren erg belangrijk. Voorkom het gebruik van harde en felle kleuren. De baby komt beter tot rust in een kamer waar zachte tinten gebruikt worden. Zwarte muren zijn een tijdje populair geweest, maar het werkt averechts voor de rust van de baby. Babyroze en babyblauw zijn bijvoorbeeld perfecte kleuren om te gebruiken. Daarnaast zijn natuurlijke tinten ook perfect voor de babykamer. Maak gebruik van beige en zachte bruine tinten voor een fijne babykamer. Ook is wit een goede optie. Het zorgt voor weinig afleiding en stress bij de baby. Ga niet te enthousiast aan de slag met veel kleur en heftige kleuren. Baby's reageren op hun omgeving en verschillende onderzoeken wijzen uit dat zachte kleuren een positief effect hebben op de gemoedstoestand van de baby. Zo slapen baby's in een ruimte met zachte kleuren beter door dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van felle kleuren.

Tijdig beginnen

Negen maanden genoeg tijd om een babykamer in te richten? Je zou denken van wel. Toch is het aan te raden om tijdig te beginnen met het gereedmaken van deze kamer. Je weet natuurlijk nooit wanneer de kleine zijn/haar intrede doet. Het is erg belangrijk om de zaakjes op orde te hebben voor de geboorte van de baby. Het is daarom aan te raden om aan het eind van het tweede semester de babykamer zo goed als af te hebben. Wanneer de kleine geboren is, heb je wel andere zaken aan het hoofd dan het verven van de kamer. Wanneer je de babykamer op orde hebt, zorgt dat ook voor verlichting van stress. De baby kan komen en je hoeft je geen zorgen meer te maken over de babykamer. Je kunt ook al eerder beginnen met alle spullen en kleding op te bergen waardoor je echt geen enkel stresspuntje meer hebt over de babykamer. Begin daarom tijdig met het inrichten van de babykamer. Aan het begin van de zwangerschap het je nog de meeste energie.

Licht en geluid

Een ander belangrijk punt is de lichtvoorziening en het geluid in de babykamer. Zorg voor voldoende en geschikt ligt. Voorkom het gebruik van hard en fel licht, maar kies voor matig licht. Wanneer je 's nachts moet voeden is het niet alleen voor jou, maar ook voor de baby beter wanneer er geen fel licht is. Op deze manier komen jullie beiden weer beter in slaap. Een fijn nachtlampje naast de voedingsstoel mag bijvoorbeeld niet ontbreken.

Geluid is ook erg belangrijk in de babykamer. Baby's kunnen zich erg hechten aan de omgeving en een ontspannen sfeer is erg belangrijk voor de baby. Geluid kan daarbij helpen. Een mooie mobiel boven het bedje met geluidjes is daarom een goede investering. Ook bestaat er speciale muziek voor baby's. Dit zijn vaak natuurlijke geluiden of klassieke muziek. Dit stimuleert de hersenactiviteit en kan ook helpen om tot rust te komen.

Handige gadgets

We leven in een tijd dat vrijwel overal handige gadgets voor zijn. Ook voor ouders van een pasgeboren baby zijn er genoeg gadgets die het ouderschap een stukje eenvoudiger maken. Kies bijvoorbeeld voor een luierbak waarbij je jouw handen niet hoeft te gebruiken en die zichzelf afsluit. Zo kun je de stank in de babykamer verminderen. Een babyfoon is alweer verleden tijd. Vandaag de dag kun je via babyfoon met webcam via jouw mobiel zien hoe het met jouw baby gaat in de babykamer. Hierdoor hoef je minder vaak te gaan kijken of de baby goed doorslaapt. Zo zijn er nog meer handige gadgets die het leven als ouder een stuk eenvoudiger maken en jouw babykamer helemaal afmaken.

Het inrichten en op orde maken van de babykamer is een mooie belevenis. Geniet ervan en maak de kamer helemaal klaar voor de komst van de kleine. Focus je op de hoofdzaken en wanneer dit gereed is, kun je de kamer helemaal klaarmaken en inrichten met mooie accessoires en handige gadgets. Maak het een fijne plek voor de baby om zijn/haar leven te mogen starten. Denk je dat je na het inrichten van de babykamer klaar bent met alles te regelen? Controleer het op de pagina zaken regelen als je zwanger bent