7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Je kunt ervoor kiezen om thuis te bevallen, maar je mag jouw kindje ook in het ziekenhuis ter wereld brengen. Beval je in het ziekenhuis, dan zijn er meer dan genoeg medische specialisten om je heen. Mocht er iets mis gaan, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je er alleen voor staat. Veel vrouwen vinden dit een prettig idee.

Als je eenmaal hebt besloten dat je in het ziekenhuis wil bevallen, moet je nog bepalen in welk ziekenhuis je jouw kindje dan ter wereld wil brengen. Dit kan een lastige keuze zijn, zeker als er diverse goede ziekenhuizen in de buurt zijn. Wij helpen je graag de juiste keuze te maken. Dit doen we door de vraag ‘hoe kies je een ziekenhuis?’ In dit artikel uitgebreid te beantwoorden.

Zelf een ziekenhuis kiezen: mag dat?

In Nederland mag je helemaal zelf bepalen waar je gaat bevallen. De meeste vrouwen kiezen voor een ziekenhuis in de buurt, maar je mag er ook voor kiezen 300 kilometer van je woonplaats naar het ziekenhuis te gaan. Misschien niet echt verstandig, maar wel jouw eigen keuze.

Het is wel zo prettig dat je zelf mag kiezen waar je jouw zoon of dochter ter wereld wil brengen. Wel brengt dit een extra keuze met zich mee. Want hoe maak je de keuze voor een ziekenhuis? Je leest het in onderstaande alinea’s. Zo wordt er in iedere alinea een criterium beschreven dat jij kunt gebruiken om het juiste ziekenhuis te kiezen voor jouw bevalling.

Criterium #1: de kwaliteit van het ziekenhuis

Natuurlijk wil je in het beste ziekenhuis bevallen. Alle ziekenhuizen in Nederland zijn goed, maar niet ieder ziekenhuis heeft dezelfde specialisatie. Zo zijn sommige ziekenhuizen beter in het behandelen van kanker dan het ter wereld brengen van baby’s, of juist andersom. Door diverse ziekenhuizen in de buurt met elkaar te vergelijken, vind je vanzelf een medische instelling die jou uitstekende zorg kan bieden als je moet bevallen.

Tip:
controleer de kwaliteit van een ziekenhuis door reviews van patiënten te lezen, idealiter van vrouwen die hier bevallen zijn. Lees je voornamelijk positieve reviews? Dan kun je hier met een gerust hart zelf ook gaan bevallen. Lees je meer negatieve dan positieve verhalen, dan kun je wellicht beter op zoek gaan naar een ander ziekenhuis in de buurt…

Criterium #2: de ligging van het ziekenhuis

Als je vliezen zijn gebroken, wil je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Zeker als er iets mis is met de baby of de bevalling niet helemaal op gang komt zoals je had verwacht, wil je niet nog een uur naar het ziekenhuis moeten rijden. Daarom houd je bij hoe kies je een ziekenhuis ook altijd rekening met de ligging van een ziekenhuis.

Wij raden je aan om een ziekenhuis te zoeken waar je maximaal een half uur naartoe moet rijden. Ligt het dichtstbijzijnde ziekenhuis iets verder weg? Dan heb je geen keuze en ga je naar dit ziekenhuis om te bevallen. Is het niet nodig om langer dan een half uur te rijden, dan raden wij je ook zeker aan dit niet te doen.

Criterium #3: de kosten van het ziekenhuis

Als je zonder medische reden in het ziekenhuis wil bevallen, komen een deel van de kosten van jouw bevalling voor je eigen rekening. Daarom kan het in dit geval lonen om op zoek te gaan naar een wat goedkoper ziekenhuis. Al is de kwaliteit van de zorg natuurlijk het belangrijkst!

Om de kosten van een ziekenhuis te achterhalen, kun je het beste even telefonisch contact opnemen met het ziekenhuis waar jij wil bevallen.

Overigens verschillen de kosten per ziekenhuis niet zo veel. Voel je je op je gemak in ziekenhuis A, dan is het zonde om te verkassen naar ziekenhuis B om een paar tientjes te besparen. Wel is het altijd verstandig om de kosten van een ziekenhuis even te achterhalen, zodat je weet waar je aan toe bent als je hier gaat bevallen.

Criterium #4: wel of geen pijnbestrijding

Wil je pijnbestrijding tijdens je bevalling of wil je deze optie in ieder geval nog open houden? Achterhaal dan of dit in jouw ziekenhuis wel mogelijk is. Sommige ziekenhuizen geven namelijk alleen ruggenprikken tijdens kantooruren. Er zijn zelfs ziekenhuizen die in het weekend helemaal geen ruggenprikken geven. Heb jij je al mentaal voorbereid op die pijnbestrijding en kun je je prik onverwacht niet krijgen? Dan is dit erg vervelend. Daarom kun je beter van tevoren uitzoeken of een ziekenhuis wel of geen ruggenprikken geeft buiten de standaard kantoordagen- en tijden.

Criterium #5: de manier waarop je wil bevallen

Je kunt in ieder ziekenhuis op de standaard manier bevallen, ofwel in een ziekenhuisbed. In sommige ziekenhuizen worden er extra mogelijkheden aangeboden, zoals bijvoorbeeld het bevallen in een bad. In andere ziekenhuizen is het weer niet mogelijk in een bad te bevallen.

Voor je een ziekenhuis kiest, vraag je jezelf af op welke manier je jouw kindje ter wereld wil brengen. Wil je dit per se in een warm bad doen en niet in een standaard ziekenhuisbed? Dan is het goed om van tevoren te controleren of jouw ziekenhuis deze manier van bevallen wel of niet aanbiedt. Is dit niet het geval, dan kun je ervoor kiezen om toch naar een ander ziekenhuis te gaan. Vind je dit de moeite niet waard, dan kun je je in ieder geval voorbereiden op een standaard bevalling en het idee van het bevallen in bad laten varen.

Tot slot: ga op je gevoel af!

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij het kiezen van een ziekenhuis, is hoe je je voelt in een specifiek ziekenhuis. Voel je je totaal niet op je gemak in het ziekenhuis bij jou in de buurt? Dan kun je je afvragen of je wel in dit ziekenhuis wil bevallen. Heb je een negatieve ervaring gehad in het betreffende ziekenhuis? Dan kun je dit ook mee laten wegen in jouw besluit bij het kiezen van een ziekenhuis.

Het is belangrijk jouw bevalling te plannen in een ziekenhuis waar je je prettig voelt. Het personeel moet aardig zijn, je moet je prettig voelen in de omgeving en je moet bijvoorbeeld ook voldoende eten en drinken tot je beschikking hebben voor en na de bevalling. Kijk daarom niet alleen naar de kwaliteit van de dienstverlening die een ziekenhuis kan bieden, de kosten en de pijnbestrijding, maar luister ook zeker naar je eigen gevoel. Vraag jezelf simpelweg af: zie ik mezelf in dit ziekenhuis bevallen? Is het antwoord ‘ja’, dan heb je jouw ziekenhuis gevonden. Naast het vinden van een geschikt ziekenhuis, zijn er nog meer belangrijke zaken die je moet regelen. Lees die zaken op de pagina over 'zaken die je moet regelen als je zwanger bent'.

Enkele algemene ziekenhuis tips

Het is verstandig je enigszins voor te bereiden op jouw bevalling in het ziekenhuis. Dit doe je met onderstaande tips. Door je met onderstaande tips voor te bereiden, kun je veel sneller naar het ziekenhuis en word je bovendien sneller op de juiste afdeling opgenomen. Dit is wel zo prettig, als je op het punt staat je kindje ter wereld te brengen.

In welk ziekenhuis je ook gaat bevallen, onderstaande ziekenhuis tips zijn altijd handig om eens door te lezen.

Tip 1: stippel de route naar het ziekenhuis alvast uit

Bedenk ook alvast een plan B route, bijvoorbeeld voor als er file staat. Ook als er eigenlijk nooit file staat op de route die je moet rijden, is dit toch verstandig.

Tip 2: check waar je kunt parkeren

Ook is het verstandig om even te checken welke ingang je moet hebben als je eenmaal op het punt staat om te bevallen. Je kunt bijvoorbeeld niet bij de dienstingang naar binnen, ook niet als je op het punt staat je kindje te baren…

Tip 3: controleer waar je in moet checken als je wil bevallen

Bij sommige ziekenhuizen kun je je van tevoren al inchecken voor de bevalling. Het is goed om dit even te controleren.

Tip 4: controleer op welke afdeling je moet zijn als je moet bevallen

Ook is het handig om te weten hoe je het snelst bij deze afdeling komt. Ook dit bespaart tijd. Kom je nog in het ziekenhuis waar je gaat bevallen, voor het daadwerkelijk zo ver is? Check dan alvast waar je moet zijn, zodat je dit niet meer hoeft te doen als je vliezen eenmaal gebroken zijn.

Tip 5: ga van tevoren na welke doktoren er op de afdeling werken

Schrijf de namen van deze artsen eventueel op, inclusief telefoonnummer. Mocht er iets mis gaan, dan weet je bij welke dokter je moet zijn voor medische ondersteuning.