Als je zwanger bent, moet je vaker plassen. Dit komt komt door het hormoon hCG, maar ook omdat je baarmoeder groter wordt. In een later stadium van de zwangerschap kun je vaker aandrang voelen om te plassen omdat het hoofdje van je kind op je blaas drukt. Moet je vaker naar het toilet als je zwanger bent, dan hoef je je over het algemeen dus geen zorgen te maken.

Wel moet je goed opletten, want je kunt ook te maken hebben met een blaasontsteking. Op deze pagina lees je hier meer over. Zo lees je niet alleen wat deze ontsteking inhoudt, maar ook hoe je een blaasontsteking kunt herkennen.

Wat is een blaasontsteking?

Heb je een blaasontsteking, dan is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Dit komt door de aanwezigheid van bepaalde bacteriën. Door de ontsteking moet je vaker naar het toilet dan je gewend bent. Soms moet je inderdaad plassen als je op het toilet zit, soms komt er helemaal geen urine uit. Heb je een ontsteking in de blaas, dan kun je namelijk ook aandrang voelen zonder dat je daadwerkelijk moet plassen. Ook kan plassen pijnlijk zijn en kan er wat bloed bij je urine zitten.

Een blaasontsteking tijdens je zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben meer risico een blaasontsteking te ontwikkelen. Dit komt omdat de urineleiders wijder worden tijdens de zwangerschap. Ook wordt de blaaswand slapper. Daar komt nog bij dat veel zwangere vrouwen niet alle urine uit de blaas krijgen als ze naar het toilet gaat. De urine die achterblijft na het plassen, is de perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Deze bacteriën kunnen een blaasontsteking veroorzaken.

Een blaasontsteking is niet gevaarlijk, ook niet als je zwanger bent. Alleen als je jouw blaasontsteking niet op tijd laat behandelen, kan de ontsteking een gevaar vormen. In dit geval kan de blaasontsteking namelijk overgaan in een nierbekkenontsteking. Deze ontsteking is wel gevaarlijk. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kind. Daarom is het belangrijk snel te handelen als je een blaasontsteking hebt..

De symptomen van een blaasontsteking

Als je niet zwanger bent, herken je een blaasontsteking vrij snel. Je moet vaker plassen, het plassen kan pijnlijk zijn en soms zit er wat bloed bij de urine. Ben je zwanger, dan is het minder gemakkelijk een blaasontsteking te herkennen. Dit komt omdat je door je zwangerschap al vaker naar het toilet moet dan je gewend bent. Ook voelen de meeste zwangere vrouwen de pijn tijdens het plassen door een blaasontsteking niet.

Toch zijn er enkele symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen. Het gaat om de volgende klachten en verschijnselen:

  • Je moet continu plassen. Als je naar het toilet gaat, komt er bijna geen urine uit.
  • Je hebt last van een zeurende pijn in je onderbuik.
  • Je urine is van kleur veranderd of heeft een vreemde geur.
  • Je hebt last van pijn in de rug, net onder de ribben.

Ook kun je tijdens het plassen last hebben van pijnklachten. Dit is echter niet bij alle zwangere vrouwen met een blaasontsteking het geval. Deze klacht vervalt bij zwangeren helaas vaak. Dit maakt de blaasontsteking lastiger om te herkennen. Heb jij te maken met een of meerdere van bovenstaande verschijnselen, maar voel je geen pijn bij het plassen? Dan is de kans alsnog groot dat je een blaasontsteking hebt. In dit geval is het verstandig met je klachten naar de huisarts te gaan. De huisarts kan onderzoeken of je inderdaad een blaasontsteking hebt en jouw ontsteking in de blaas behandelen.

Naar de dokter met een blaasontsteking

Als je naar de dokter gaat met een vermoedelijke blaasontsteking, zal hij of zij eerst testen of je inderdaad een ontsteking in de blaas hebt. Je krijgt een potje mee en hier moet je urine in verzamelen. Vervolgens breng je het potje met urine naar de dokter voor nader onderzoek. Heb je geen blaasontsteking? Dan kan er eventueel aanvullend onderzoek uitgevoerd worden om de oorzaak of oorzaken van jouw klachten te achterhalen. Moet je alleen vaker naar het toilet dan je gewend bent, dan is aanvullend onderzoek niet nodig. Dit komt namelijk gewoon omdat je zwanger bent. Vaak moeten plassen is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal, waar je gedurende de gehele zwangerschap mee te maken kunt hebben.

De behandeling van een blaasontsteking tijdens je zwangerschap

Heb je een blaasontsteking, dan kan de dokter ervoor kiezen jouw ontsteking te behandelen met antibiotica. In dit geval krijg je altijd een antibioticum voorgeschreven dat niet schadelijk is voor jou en voor je kindje, zoals nitrofurantoïne. Hoe lang de kuur duurt, is afhankelijk van de ernst van de ontsteking. De dokter zal je precies vertellen hoeveel antibiotica je moet gebruiken en hoe lang je dit moet doen.

Verder geeft de dokter je enkele adviezen, die je op moet volgen om jouw ontsteking sneller te laten verdwijnen. Zo is het ten eerste belangrijk dat je veel drinkt. Dit klinkt misschien wat vreemd aangezien je al ontzettend vaak naar het toilet moet, maar veel drinken is erg belangrijk. Als je veel drinkt, moet je namelijk vaker naar de wc. Dit betekent dat de bacteriën die in de blaas zitten, sneller worden weggespoeld. Heb je een blaasontsteking, dan drink je minimaal twee liter vocht per dag.

Ook kun je cranberry capsules gebruiken als je een blaasontsteking hebt. Het extract van cranberry is goed voor de blaas. Ook vitamine C tabletten helpen als je een blaasontsteking hebt. Vitamine C maakt de urine namelijk zuur en bacteriën kunnen hier niet goed tegen. Door vitamine C te gebruiken en jouw urine op deze manier zuurder te maken, gaat je blaasontsteking sneller weg.

Een blaasontsteking voorkomen: 6 tips

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom geven we je hieronder enkele tips om een blaasontsteking te voorkomen.

Tip 1: verlaat het toilet pas als je volledig ‘uitgeplast’ bent

Als je vaak naar het toilet moet, kan het verleidelijk zijn om iedere keer even snel een plasje te doen. Plas je te snel, dan is de kans groot dat er urine achterblijft in de blaas. Dit vinden bacteriën erg aantrekkelijk: zij vestigen zich graag in die restjes urine. Daarom is het verstandig het toilet pas te verlaten als je echt helemaal klaar bent met plassen.

Extra tip: veel zwangere vrouwen vinden het moeilijk volledig 'uit' te plassen. Je kunt de laatste restjes urine uit je blaas krijgen door een beetje voorover te buigen tijdens het plassen. Zo krijgt je blaas namelijk meer ruimte en kun je echt alle urine uitplassen.

Tip 2: plas altijd voor het slapengaan

Om een blaasontsteking te voorkomen, is het verstandig voor het slapengaan naar het toilet te gaan. Overigens voorkom je hiermee ook dat je ’s nachts vaak uit je bed moet om te plassen. Hier hebben veel zwangere vrouwen last van.

Tip 3: plas altijd na de seks

Na de seks heb je meer kans een blaasontsteking te ontwikkelen. Dit komt omdat er gemakkelijk bacteriën in de ingang van de plasbuis komen als je seks hebt. Door direct na het seksuele contact naar het toilet te gaan, kun je voorkomen dat je een blaasontsteking krijgt. Zeker omdat je tijdens de zwangerschap meer kans hebt een blaasontsteking te ontwikkelen, is dit verstandig.

Tip 4: gebruik vitamine C

Zoals al eerder vermeld, maakt vitamine C de urine zuur. Bacteriën houden hier niet van. Door dagelijks vitamine C supplementen te gebruiken, kun je een blaasontsteking voorkomen. Let op: zoete drankjes maken je urine zoeter en hier houden bacteriën wel van. Drink je veel zoete dranken, dan is het gebruik van vitamine C supplementen zeker een aanrader.

Je kunt ook cranberrysap drinken of cranberry supplementen nemen om een blaasontsteking te voorkomen. Zeker als je vaker last hebt gehad van een blaasontsteking en hier blijkbaar vatbaarder voor bent dan anderen, is dit geen overbodige luxe.

Tip 5: draag katoenen ondergoed

Synthetisch ondergoed zorgt voor extra broeierigheid. Ook hier houden bacteriën van. Door katoenen ondergoed te dragen, kun je voorkomen dat je een blaasontsteking krijgt. Ook goed om te weten: synthetische panty's zorgen ook voor de broeierigheid waar bacteriën zo van houden. Heb je regelmatig last van blaasontstekingen, dan kun je ervoor kiezen even geen panty's te dragen. Draag je toch een panty, dan draag je hier altijd een katoenen slip onder.

Tip 6: veeg van voor naar achter

Het is uiterst belangrijk toiletpapier altijd van voor naar achter te vegen. Veeg je van achter naar voor, dan kunnen de bacteriën rond de anus in de plasbuis terecht komen. Ook hierdoor kun je te maken krijgen met een vervelende blaasontsteking.