Als je zwanger bent, zijn felicitaties natuurlijk helemaal op zijn plaats! Je gaat een fijne tijd tegemoet als kersverse ouders. Maar, zeker als het jullie eerste kind is, is er is ook veel werk aan de winkel. Een van de belangrijkste dingen die moet gebeuren is het inrichten van de babykamer. Als je hier geen ervaring mee hebt, is het lastig bepalen hoe je dit verstandig aanpakt. Doe in dit artikel inspiratie en ideeën op voor de nieuwste trends op het gebied van baby slaapkamers.

1. Denk goed na over de kleuren

Kleuren zijn een van de belangrijkste factoren voor het maken van sfeer. Voor de inrichting van een babykamer is het dan ook aan te raden om goed over de kleureffecten na te denken. De huidige trend is om te kiezen voor rustgevende, relaxte kleuren als donkerblauw, okergeel, zacht bruin of bordeaux rood. Naast donkere kleuren zijn lichte, universele kleuren ook trendy. Een zachte kleur zoals roze voor meisjes, of lichtgroen of lichtblauw voor jongetjes, doen het ook deze zomer goed en zijn een veilige, tijdloze keuze.

2. Zorg voor een aangenaam klimaat

Cruciaal in een babykamer is de temperatuur en atmosfeer. Als straks de zon weer in volle hevigheid gaat schijnen, is het belangrijk dat de babykamer goed geventileerd is en niet te warm wordt. Voor een aangename klimaatregeling installeer je een airco installatie in de babykamer. Je bent dan gegarandeerd van een optimale temperatuur en aangename atmosfeer, met als resultaat een baby die beter slaapt en zich fijner voelt in de babykamer. Het is fijn dat airco's ook de wespenbestrijding bevorderen: 's zomers hoeven de ramen van jouw babykamer niet geopend te worden voor het ventileren en dus maken wespen en ander ongedierte minder kans.

3. Zoek mooi en praktisch meubilair uit

Omdat je veel in de babykamer bent – voor het verschonen van luiers en het voeden en badderen van jouw kindje -, is het belangrijk dat de babymeubels praktisch en goed te gebruiken zijn. Zorg dan ook voor voldoende kastruimte, een sterk dressoir, een mooie wieg of ledikant. Meubilair met een stijlvolle en vrolijke uitstraling is belangrijk, maar let wel op dat je de babykamer niet volzet met meubels en accessoires. Er moet natuurlijk wel genoeg bewegingsruimte over blijven.

4. Maak optimaal gebruik van de kamer

In een wat kleinere babykamer is het soms lastig om alles goed te plaatsen. Benut daarom de ruimte optimaal. Heb je al planken aan de muur? Met een aantal planken berg je veel spullen op, die daardoor niet op de grond hoeven te staan. Ook is het super handig om een kast en commode te combineren. Met een middelhoge kast heb je ruimte om bijvoorbeeld luiers op te bergen. Bovenop de kast heb je genoeg ruimte om deze luiers dan te verschonen.