Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt merken dat je zwanger bent. Je kunt één van deze tekenen herkennen, maar er kunnen ook meerdere tekenen zijn. Je kunt echter ook zwanger zijn zonder deze symptomen. Bepaalde tekenen kunnen je echter een antwoord geven op de vraag of je zwanger bent of niet. Naast bepaalde symptomen zijn er ook vrouwen die aangeven dat ze een warme gloed in hun onderbuik hebben gevoeld. Sommigen vrouwen denken dat ze het vanaf het begin gewoon gevoeld hebben.

Er zijn ook gevallen waarin vrouwen pas na enkele weken of zelfs aan het einde van de 40 weken merkten dat ze zwanger waren. Het antwoord op de vraag “Ben ik zwanger?” kan van vrouw tot vrouw verschillen. Het varieert zelfs van zwangerschap tot zwangerschap. Er zijn echter een aantal gemeenschappelijke kenmerken die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent.

Hoe merk je dat je zwanger bent? 10 lichamelijke tekenen

1. Verhoogde lichaamstemperatuur

In de loop van de maandelijkse cyclus schommelt de normale lichaamstemperatuur in de ochtend. Het stijgt met 0,5 graden tot de eisprong en daalt dan weer tot 36,5 tot 37 graden, tenzij de vrouw zwanger is. Dan blijft de vrouw een licht verhoogde temperatuur houden. Maar alleen vrouwen die regelmatig hun temperatuur meten merken dit.

2. Onschadelijke bloeding

Als het bevruchte ei zich aan de binnenwand van de baarmoeder hecht, kan er sprake zijn van een lichte bloeding. Deze zogenaamde innestelingsbloeding kan samengaan met milde buikkrampen, maar is onschadelijk en een van de eerste tekenen van zwangerschap.

3. Gevoelige borsten

Een merkbaar teken van zwangerschap is spanning in de borsten, gevoeligheid bij aanraking en veranderingen in de kleur van de borst. Door de toename van hormonen zwellen de borsten op, de bloedtoevoer neemt toe en het gebied rond de tepel wordt donkerder.

4. Zachte buik en zwakke blaas

Sportieve vrouwen met strakke buikspieren merken deze verandering al in de eerste weken van de zwangerschap op: Het centrum van het lichaam wordt zachter en een beetje rond. Tegelijkertijd merken bijna alle zwangere vrouwen dat ze voortdurend naar het toilet moeten. Dit is te wijten aan progesteron, dat alle spieren in de buik ontspant.

5. Zeer goede neus

Kun je plotseling niet meer de geur van gekookte eieren of Franse kaas verdragen? Hoewel je beide altijd al lekker vond? Vind je alle geuren intens en overweldigend? Zwangerschap verandert je reuk. Maar de gevoeligheid verdwijnt gelukkig weer.

6. Vermoeidheid

De “zwangerschap” is vanaf het begin uitputtend voor het lichaam. Ongebruikelijke vermoeidheid en snelle uitputting zijn daarom vaak tekenen dat een vrouw aan het begin van een zwangerschap staat.

7. Hongerige gevoel en trek in lekkere dingen

Het verlangen naar augurken wordt in de volksmond beschouwd als een zeker teken van zwangerschap. In feite ontwikkelen zwangere vrouwen een eetlust voor ongebruikelijk voedsel, maar vaker voor zoet en fruitig voedsel dan voor hartig voedsel. Het lichaam kan op deze manier lichte tekorten aan voedingsstoffen compenseren.

8. Misselijkheid in de ochtend, middag en avond

‘s Ochtends opstaan met een raar gevoel in de maag wordt beschouwd als een van de meest voorkomende vroege tekenen dat een vrouw zwanger is. Het is de misselijkheid die je tijdens de zwangerschap hebt. De ochtendmisselijkheid, die helaas ook ’s middags en ’s avonds kan optreden, verdwijnt meestal na enkele weken. De maag komt na een aantal maanden dan niet meer in opstand tegen de uitbundige afgifte van hormonen.

9. Zwakke bloedcirculatie en zwakke zenuwen

Als het lichaam zich volledig concentreert op het begin van de zwangerschap, kan de bloedsomloop eronder lijden. Lage bloeddruk en lage bloedsuikerspiegels zijn nu opvallender dan gewoonlijk. Dit resulteert af en toe in duizeligheid en emotionele buien. Hormonen zijn verantwoordelijk voor de stemmingswisselingen.

10. De menstruatie blijft uit

Zodra de bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies heeft gevestigd, wordt het zwangerschapshormoon hCG (Human Chorionic Gonadotropin) gevormd en krijgen de eierstokken een signaal dat de eisprong niet meer nodig is. Een kalender kan je helpen om je cyclus en ovulatie beter in de gaten te houden. Als een vrouw normaal gesproken een regelmatige cyclus heeft, is het een duidelijk teken van zwangerschap als ze niet ongesteld wordt. Nu is de tijd voor een betrouwbare zwangerschapstest. Er zijn vroege tests die duidelijkheid beloven binnen een week na conceptie. Het is echter mogelijk dat niet genoeg zwangerschapshormoon HCG meetbaar is.

Hoe weet je dat je zwanger bent zonder zwangerschapstest? Helaas is dit in zo’n vroeg stadium van de zwangerschap slechts speculatie. Dit zijn allemaal symptomen die het lichaam uitstraalt, maar die niet noodzakelijkerwijs veroorzaakt hoeven te worden door zwangerschap. Dit zijn signalen die ook kunnen wijzen op een infectie, stress of een onbalans in de hormoonhuishouding. Het kan ook zijn dat je zwanger bent zonder dat één van deze symptomen zich voordoet. Alleen een arts of een zwangerschapstest geeft een duidelijk antwoord op de vraag “Ben ik zwanger?”

Wanneer merk je dat je zwanger bent? Het bewijs van zwangerschap

De meeste vrouwen zouden waarschijnlijk zeggen dat de afwezigheid van menstruatie en mogelijk ook ochtendmisselijkheid het moment is waarop men merkt dat men zwanger is. Maar het enige zekere antwoord is een positieve test. Of je zwanger bent of niet, een bloedonderzoek van de arts (kan ook de huisarts zijn) is de beste manier om dat aan te tonen. De test bepaalt de zogenaamde hCG waarde (= human choriongonadotropine waarde) in je bloed, omdat dit hormoon alleen voorkomt bij gezonde mensen die zwanger zijn.

Of je zwanger bent, kan pas acht dagen na de bevruchting worden vastgesteld door je arts door middel van een bloedonderzoek. Bovendien is een echografie van het embryo een betrouwbaar bewijs van een bestaande zwangerschap, zelfs als je nog geen van de typische zwangerschapsverschijnselen opmerkt. Wees blij als je pas later zwangerschapsverschijnselen krijgt. Niemand heeft zin in die vervelende ochtendmisselijkheid.

Je bent zwanger: wat nu?

Achter de vraag “Ben ik zwanger?” staat een “ja” met een uitroepteken. Als de zwangerschapstest thuis een positief resultaat laat zien en de hierboven genoemde symptomen zich voordoen, moet je zo snel mogelijk een afspraak maken met je arts, want er zijn nog een paar belangrijke zaken om op te helderen:

Is het ei op de juiste plaats ingenesteld?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (frequentie is 1:1000 zwangerschappen) moet worden uitgesloten.

Onderzoek gezondheid van de moeder

Ook de fysieke conditie van de moeder moet worden onderzocht, bijvoorbeeld of er misvormingen in het bekken of de baarmoeder zijn of dat er vleesbomen zijn. Het onderzoek van fysieke risicofactoren zoals overgewicht, hoge bloeddruk en spataderen is net zo belangrijk als eerdere ziekten, medicatie, recente röntgenonderzoeken en andere factoren die de moeder of het kind in gevaar kunnen brengen. Ook de week van de zwangerschap moet worden vastgesteld om de verwachte geboortedatum te berekenen.

Ik ben zwanger: Wanneer vertellen over mijn zwangerschap?

Als het onderwerp “Ben ik zwanger?” is opgehelderd, rijst de volgende grote vraag: Wanneer moet ik iedereen over de zwangerschap vertellen? De eerste persoon die op de hoogte moet zijn van de zwangerschap is meestal de vader van het kind. Iedereen kan zelf beslissen wie en wanneer hij/zij het wil vertellen. Het is echter een feit dat sommige zwangerschappen in de eerste 12 weken eindigen met een miskraam. Dit zorgt ervoor dat veel koppels het goede nieuws pas na het 12e week aankondigen. Maar bij sterke klachten zoals braken is het meestal moeilijk om het geheim zo lang voor jezelf te bewaren.

Wanneer vertel ik op mijn werk dat ik zwanger ben?

Vertel tijdig aan je werkgever dat je zwanger bent, zodat hij zich op je zwangerschapsverlof kan voorbereiden. Je hebt ook speciale bescherming tegen ontslag tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap en 6 weken na de werkhervatting heb je bescherming tegen ontslag. De werkgever kan echter in bepaalde gevallen uitzonderingen maken. In principe zijn vrouwen niet verplicht om de werkgever onmiddellijk te informeren, maar ze moeten wel tijdig een vervanger kunnen vinden en rekening houden met de toestand van de zwangere vrouw. Dit geldt ook voor de collega’s, wier aandacht en begrip de komende weken zeker van belang zullen zijn.

Ben ik zwanger? De eerste van vele vragen

Zoals je ziet is de vraag “Ben ik zwanger?” slechts één van de eerste van de vele vragen die je jezelf zult stellen tijdens je zwangerschap. Als je zwanger bent, zal je de komende weken regelmatig opzoek gaan naar antwoorden. Er wacht een groot avontuur op jullie!