Als je zwanger bent, dan breekt er een nieuwe tijd aan waarin volop uitgekeken wordt naar de komst van je kindje. Het zal een leuke, maar ook drukke tijd worden. Je moet de babykamer inrichten en je wilt nadenken over de naam van je kindje. Toch moet je ook even stilstaan bij een minder leuke zaak: een zwangerschap kan ook mislopen en daarbij kan het kindje komen te overlijden. Om je hiervoor in te dekken moet je nadenken over een uitvaartverzekering. Dus waarom moet je een uitvaartverzekering regelen als je zwanger bent?

Waarom is een uitvaartverzekering tijdens de zwangerschap nuttig?

Je wilt er tijdens de zwangerschap helemaal niet over nadenken en als je zwangerschap tot nu toe voorspoedig verloopt, hoef je je ook geen zorgen te maken. Maar het is wel verstandig om realistisch te blijven en te beseffen dat zowel jij als aanstaande moeder, als je kindje tijdens de zwangerschap kwetsbaar zijn. Er hoeft maar iets met jouw gezondheid of die van je kindje te gebeuren en er ontstaan complicaties die grote gevolgen zouden kunnen hebben. In het ergste geval kan hierbij je kindje overlijden. Hoe graag je deze gedachte het liefste wilt verdringen, is het een feit dat jaarlijks 25.000 vrouwen in Nederland met een miskraam worden geconfronteerd. Vooral de eerste 16 weken van de zwangerschap zijn het meest risicovol. Wettelijk is het zo geregeld dat als een kindje overlijdt na een zwangerschap van minimaal 24 weken er een uitvaart moet plaatsvinden. Bij een overlijden voor de 24 weken zwangerschap is een uitvaart niet verplicht. Hoe vreselijk het ook klinkt, een kindje wordt dan gezien als ziekenhuisafval. Omdat veel ouders dit een vreselijke gedachte vinden, wordt er meestal toch voor gekozen om een overleden kindje van jonger dan 24 weken te begraven of te cremeren.

De gevolgen van het overlijden van een kindje

De gevolgen van het overlijden van een kindje zijn groot. In de eerste plaats is daar het verdriet van de ouders. Voorbereid op de komst van een kindje en een gelukkige tijd als pas gevormd gezinnetje gaan ze ineens een rouwperiode in. Een abrupt einde van de zwangerschap is vooral voor de ouders een ingrijpende emotionele gebeurtenis. Maar de praktijk is helaas weerbarstiger. Al snel na het overlijden zullen er zaken geregeld moeten worden met betrekking tot de uitvaart. In veel gevallen wordt de uitvaart van een ongeboren kindje klein gehouden en enkel in besloten kring, maar dan nog vergt het tijd dat je liever anders wilt besteden. Ook krijg je te maken met de kosten van de uitvaart.

Een uitvaartverzekering maakt het je gemakkelijker

Een uitvaartverzekering kan je zwangerschap onbezorgder maken. Je hebt dan de zekerheid dat als het toch mis mocht gaan, je één en ander financieel goed hebt geregeld. Afhankelijk van de soort uitvaartverzekering, neemt in geval van overlijden de begrafenisondernemer die via de verzekering wordt geregeld, je veel werk uit handen. Het is sowieso een zeer hectische tijd, waarbij je je gedachten er niet bij hebt en zeker zaken over het hoofd ziet. De begrafenisondernemer heeft ervaring met het regelen van een uitvaart. Je kunt daarom in alle rust de uitvaart door hem laten regelen. Uiteraard zal hij jullie wensen doornemen, maar het uiteindelijke geregel hoe je niet zelf te doen. Als ouders heb je daarom alle tijd om tijd met elkaar en familie door te brengen om het verlies te verwerken. Nadien wordt je niet geconfronteerd met de rekening voor de uitvaart, want dit wordt betaald door de uitvaartverzekering.

Een uitvaartverzekering voor jezelf

Een ongeboren kindje kun je nog niet verzekeren met een eigen uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering sluit je daarom ook af voor jezelf. In de meeste gevallen is een eventueel overlijden van je kindje ook gedekt. Maar vergelijk in dit geval wel de uitvaartverzekeringen van de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Er zijn maatschappijen die het kindje verzekeren tijdens de gehele zwangerschap, maar er zijn ook maatschappijen die het kind pas verzekeren vanaf 20 weken. Ook is het belangrijk om te weten of je kindje na de zwangerschap ook onder de dekking van de uitvaartverzekering valt. Bij veel verzekeringsmaatschappijen is het kind tot zijn of haar 18e verjaardag meeverzekerd op de polis van de ouders. Maar dit geldt niet voor alle uitvaartverzekeringen. Soms is een kindje na de geboorte nog enkele maanden meeverzekerd en zul je daarna een aparte uitvaartverzekering voor je kind moeten afsluiten. Bij het regelen van een uitvaartverzekering moet je dus vooral stilstaan bij je eigen uitvaart en hoe je die wilt regelen en wat de verwachte kosten hiervoor zijn. Immers de kosten voor jouw uitvaart zullen hoger zijn dan van een kindje. Hoewel een uitvaartverzekering je meer rust tijdens de zwangerschap kan geven, zal het na verloop van enkele jaren juist een ontlasting voor je kind zijn. Als jij komt te overlijden, heb jij je goed ingedekt tegen de kosten van je uitvaart, zodat je kind hier niet mee belast wordt.

De verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering moet je een keuze maken voor een bepaalde soort uitvaartverzekering.

Naturaverzekering

Sluit je een naturaverzekering af, dan kies je vooral voor gemak. Je bent bij deze verzekering niet verzekerd voor een bepaald bedrag maar voor diensten die horen bij een uitvaart. Dit is meestal een bepaald dienstenpakket dat een bepaalde waarde vertegenwoordigd. Hierin is dan opgenomen, kist, rouwvervoer, koffietafel, enzovoort. Wil je een uitgebreide uitvaart, dan moet je het grootte dienstenpakket nemen om te voorkomen dat niet alle diensten gedekt zijn. Met een naturaverzekering heb je in ieder geval de zekerheid dat bepaalde basisdiensten bij jouw overlijden gegarandeerd zijn.

Kapitaalverzekering

Met een kapitaalverzekering verzeker je je voor een bepaald bedrag dat wordt uitgekeerd aan je nabestaanden. De nabestaanden zijn dan niet verplicht om diensten af te nemen, maar kunnen zelf bepalen hoe de uitvaart geregeld gaat worden. Ook hebben de nabestaanden zelf de keuze om voor een bepaald uitvaartonderneming te kiezen. Een kapitaalverzekering geeft wat meer vrijheid voor de nabestaanden,maar ze zullen nog wel zelf de uitvaart moeten regelen.

Combinatieverzekering

Een combinatieverzekering is een combinatie tussen een natura- en kapitaalverzekering. Bij deze verzekering ben je gedekt voor een beperkt aantal diensten dat geregeld gaat worden, maar wordt er ook een bepaald bedrag uitgekeerd. Hebben nabestaanden extra wensen die niet onder de gedekte diensten vallen, dan kunnen zij dit met het uitgekeerde bedrag financieren. Dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook voor een combinatieverzekering kiezen als je je nabestaanden een extra bedrag wilt nalaten.

Wat kost een uitvaart?

Een gemiddelde uitvaart voor volwassen personen kan oplopen van € 4.000,- tot wel € 10.000,- of zelfs nog hoger. Een en ander is geheel afhankelijk van je eigen wensen en eisen. Voor een ongeboren kindje of een jong kindje liggen de uitvaartkosten beduidend lager. Gemiddeld liggen de kosten in dit geval rond de € 1.000,-. Hoe hoog is de dekking voor een kindje bij een uitvaartverzekering? Dit kan per uitvaartverzekering verschillen. Bij sommige uitvaartverzekeringen is de uitkering gelijk aan de dekking van de ouders en bij andere uitvaartverzekeringen geldt er een standaardbedrag als dekking. Gemiddeld zal dit een bedrag zijn van € 2.000,- of hoger. Dit moet normaliter voldoende zijn voor een uitvaart van een kindje. Houd er rekening mee dat er bij de keuze voor een begrafenis of een crematie al een prijsverschil kan zitten. Een crematie is goedkoper dan een begrafenis en je hebt ook niet van doen met de kosten voor grafrechten die na een bepaald aantal jaren weer terugkomen.

Melding bij de uitvaartverzekeraar

Als je tijdens de zwangerschap je uitvaartverzekering gaat regelen, dan is het verstandig om melding van je zwangerschap te maken. Dit is niet noodzakelijk bij alle verzekeraars, maar wordt wel op prijs gesteld. Als de verzekeraar dit weet, kun je ook volledig voorgelicht worden over alle voorwaarden en dekkingen voor (ongeboren) kinderen bij desbetreffende uitvaartverzekering. Heb je een uitvaartverzekering afgesloten waarbij kinderen niet verzekerd zijn op de polis van de ouders tot hun 18e jaar, dan is het zeker aan te raden een zwangerschap te melden bij de verzekeraar. De verzekeraar kan je dan tijdig laten weten als je kindje niet meer verzekerd is en dat je als je dat wilt een aparte uitvaartverzekering moet afsluiten.

Geen uitvaartverzekering

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen uitvaartverzekering af te sluiten. Als je spaargeld hebt en daarmee een uitvaart kunt betalen, dan is dit ook mogelijk. Maar houd wel in je achterhoofd dat het leven zeer veranderlijk kan zijn. Er kan van alles gebeuren waarbij je je spaargeld moet aanspreken dat je eigenlijk voorzien had voor een uitvaart. Dit is namelijk een voordeel van een uitvaartverzekering. Je bouwt rechten op diensten of kapitaal op waar je niet bij kunt komen. Daarbij speelt ook het voordeel mee dat hoe jonger je een uitvaartverzekering afsluit, des te lager de premie is. Tegen een relatief lage premie zijn alle gezinsleden dan goed gedekt tegen de kosten van een uitvaart. Ook al heb je spaargeld, het idee dat je eigen uitvaart of dat van je kindje goed gedekt is geeft je rustgevend gevoel en dat heb je zeker nodig tijdens je zwangerschap.