Net als bij één week zwanger ben je ook bij 2 weken zwanger meestal nog niet bevrucht. Wel vindt er veelal na 2 weken zwangerschap een eisprong plaats. In de periode rondom de eisprong ben je het meest vruchtbaar en moet er dus seks plaatsvinden om zwanger te raken.

2 weken zwanger, wat gebeurt er?

Je zwangerschap begint officieel op de eerste dag van je laatste menstruatie. Een week later ben je één week zwanger. De tweede week van je zwangerschap loopt vanaf een week na je laatste menstruatiedag tot 2 weken daarna. Net als in de eerste week van je zwangerschap heeft de bevruchting waarschijnlijk nog niet plaatsgevonden bij 2 weken zwanger. Wel is de kans groot dat aan het einde van deze tweede week van de zwangerschap de eisprong plaatsvindt.

Ben je 2 weken zwanger dan draag je nog geen baby in je buik; de bevruchting heeft waarschijnlijk nog niet plaatsgevonden. Dat komt doordat bij de meeste vrouwen een cyclus 28 dagen duurt. De eisprong, het moment dat er een eitje uit de eierstok loskomt, vindt plaats 14 dagen voordat de volgende menstruatie begint.

Dat wil dus zeggen dat je bij een cyclus van 28 dagen 14 dagen na de eerste dag van je vorige menstruatie een eisprong hebt. Dat is dus op het moment dat je 2 weken zwanger bent. Niet elke vrouw heeft een cyclus van 28 dagen, ook kan het zijn dat je een onregelmatige cyclus hebt, waardoor je onmogelijk het moment van je eisprong precies kunt voorspellen.

Wil je zwanger worden, dan is het belangrijk dat je weet wanneer je eisprong plaatsvindt. Heb je seks rond deze tijd, dan kan het zijn dat je eicel door een zaadcel wordt bereikt en dan ben je dus écht zwanger. Het kan ook zo zijn dat er meerdere eitjes loskomen tijdens de eisprong en dat deze eitjes stuk voor stuk bevrucht worden. Dan ben je zwanger van een tweeling of zelfs een drie- of vierling. Als er één eitje door een zaadcel wordt bevrucht en deze splitst zich in tweeën dan ben je zwanger van een eeneiige tweeling.
herinnering-2-weken-zwanger-ovulatie-in-kalender

2 weken zwanger: Weet jij precies wanneer je eisprong is?

Een eisprong alleen zorgt er niet voor dat je zwanger raakt. Je moet ook zorgen dat je rondom dit moment seks hebt. Daarom is het van groot belang dat je weet wanneer je eisprong plaatsvindt. Misschien weet je van je zelf dat je een zeer regelmatige cyclus hebt en kun je op die manier correct voorspellen wanneer je eisprong is (14 dagen voordat de volgende menstruatie begint). Heb je geen regelmatige cyclus dan kun je op de volgende manieren bepalen wanneer je eisprong plaatsvindt.

 • Sommige vrouwen voelen op het moment dat de eisprong nadert buikpijn. De pijn wordt veroorzaakt door de spanning die optreedt in de eierstok voorafgaand aan de eisprong. Deze pijn voel je meestal rechts of links onder in de buik. Niet fijn, deze pijn, maar wel handig als je hem voelt. Zo weet jij wanneer je eisprong plaatsvindt.
 • Gebruik de ovulatie temperatuur methode. Meet iedere ochtend op een vast tijdstip je temperatuur. Vlak na je eisprong stijgt je temperatuur 0,3 graden. Voor je menstruatie daalt de temperatuur weer met 0,3 graden. Nadeel van deze methode is dat je op deze manier pas weet wanneer je een eisprong hebt op het moment dat hij er al is en dat een thermometer niet heel betrouwbaar is.
 • Koop bij een apotheek of drogist een ovulatietest. Deze test meet met behulp van urine via een teststaafje of je eisprong net heeft plaatsgevonden of nog niet. Om deze exact te achterhalen doe je de test vanaf 17 dagen voor je volgende menstruatie. Nadeel is ook hier weer dat je pas weet wanneer je een eisprong hebt als deze er al is. Voordeel is dat de test zeer betrouwbaar is.
 • Maak gebruik van een ovulatie speekseltest. Dit is een soort lipstick met daarin een soort van microscoopje. Je plaatst een druppeltje speeksel bovenop het glasplaatje en laat deze indrogen. Vervolgens kijk je door de lens of je een bepaalde structuur hebt, een varenstructuur. Heb je deze dan zit je in de vruchtbare periode. Voordeel van deze test is dat hij ook al een lichtere varenstructuur laat zien als je de eisprong nadert. Hoe dichter je bij de eisprong zit, hoe sterker de varenstructuur.
 • Gebruik de ovulatie Billings methode, waarbij je je volgens een stappenplan verdiept in je cyclus en je eisprong leert te herkennen en deze in een schema plaatst.

2 weken zwanger - man en vrouw verstrengeld in bed

Het is nadelig als je pas tijdens de eisprong weet wanneer je eisprong is. Het is fijner als je het vooraf weet, aangezien je ook in de dagen voordat je een eisprong hebt en op de dag na de eisprong, bevrucht kunt raken. Het meest vruchtbaar ben je op de dag van je eisprong en de twee dagen die daaraan voorafgaan. Je bent echter ook al vruchtbaar vanaf vijf dagen voor de eisprong en ook nog op de dag na de eisprong. Hoe vruchtbaar je op welke dag bent, lees je hieronder.

 • Zes dagen voor de eisprong is een bevruchting niet waarschijnlijk.
 • Vijf dagen voor de eisprong kun je bevrucht raken, maar de kans is klein.
 • Vier dagen voor de eisprong ben je een beetje vruchtbaar.
 • Drie dagen voor de eisprong ben je een beetje vruchtbaar.
 • 2 dagen voor de eisprong ben je zeer vruchtbaar.
 • Een dag voor de eisprong ben je zeer vruchtbaar.
 • Op de dag van de eisprong ben je zeer vruchtbaar.
 • Een dag na de eisprong ben je slechts de eerste paar uur vruchtbaar.
 • 2 dagen na de eisprong heb je geen kans meer op een bevruchting

Het beste kun je dus seks hebben op de 2 dagen voorafgaand aan de eisprong tot en met de dag na je eisprong. Wil je echter de meeste kans maken op een bevruchting en een daarop volgende innesteling en dus een zwangerschap, dan kun je best op meerdere dagen seks hebben vanaf dag vijf voor de eisprong, laat wel af en toe een dag rust om te voorkomen dat de zaadkwaliteit vermindert.

2 weken zwanger - man en vrouw verstrengeld in bed

Toch ben je helaas nooit verzekerd van een zwangerschap. Ook al heb je exact op het juiste moment seks en gebruik je de succesvolste standjes je raakt lang niet altijd zwanger. Misschien duurt het bij jullie lange tijd voordat je zwanger raakt, door bijvoorbeeld een verminderde vruchtbaarheid van de vrouw of een verminderde vruchtbaarheid van de man.

Tip van de week: maak gebruik van de ovulatie speekseltest als je zwanger wilt raken

De ovulatie speekseltest laat door middel van een varenstructuur zien of de eisprong plaatsvindt. Hij laat ook al een lichte varenstructuur zien als je de eisprong nadert. Dat is fijn, omdat je ook in deze periode al vruchtbaar bent. Ga met elkaar naar bed zodra je een lichte varenstructuur ziet en ga ermee door totdat de varenstructuur compleet is verdwenen. Zo heb je seks vanaf vijf dagen voor de eisprong tot een dag erna, op je vruchtbare dagen en heb je dus de meeste kans op een zwangerschap.