Tijdens de zwangerschap treden er veel veranderingen op in jouw lichaam, zowel mentaal als fysiek. Ook zijn er veel symptomen waar je vooraf weinig rekening mee hebt gehouden. Zo hebben veel vrouwen last van concentratieproblemen tijdens de zwangerschap. Bij sommige vrouwen mondt dit zelfs uit tot een heuse zwangerschapsdementie.

Symptomen van concentratieproblemen

Symptomen van concentratieproblemen

Hoewel het vervelend is, is het vrij normaal dat je als zwangere vrouw last kunt hebben van concentratieproblemen. Vooral wanneer deze problemen niet van tijdelijke aard zijn. Je voelt je door de zwangerschap namelijk fysiek en mentaal uitgeput. Daarnaast blijf je piekeren en kun je door de concentratieproblemen niet altijd even goed genieten van je zwangerschap. Mocht je last hebben van concentratieproblemen, dan zul je je herkennen in de volgende symptomen:

  • Je vindt het moeilijk om je aandacht bij een bepaalde taak te houden.
  • Je ondervindt moeite met ordenen en het houden van overzicht.
  • Je merkt dat je vaak vergeetachtig en chaotisch bent.
  • Je bent erg snel afgeleid: andere zaken houden je focus weg van de taak waar je eigenlijk mee bezig was.

Oorzaken van concentratieproblemen

Hoewel je er misschien van schrikt, is het niet gek dat je tijdens de zwangerschap last hebt van concentratieproblemen. Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam en dit kost veel energie. Daarom zal het je misschien niet verbazen dat de oorzaak van deze problemen ligt rondom de hormonale huishouding. Tijdens de zwangerschap vinden er veel hormonale veranderingen plaats, die veel impact hebben op jouw lichaam. Deze concentratieproblemen zijn dus erg normaal en iedere zwangere vrouw kan hier op den duur last van krijgen.

Oplossingen voor concentratieproblemen supplementen en vitamine

Oplossingen voor concentratieproblemen

Ondanks dat concentratieproblemen vrij normaal zijn tijdens de zwangerschap, kan het wel erg vervelend zijn. Zo lukt het je niet om dagelijkse taken uit te voeren en kun je je erg lusteloos voelen. Gelukkig zijn er enkele tips die je kunt volgen om de concentratieproblemen te verminderen:

  • Probeer het dagelijkse leven te ordenen. Concentratie betekent: aandacht kunnen hebben voor iets. Probeer je aandacht dus op andere zaken te richten dan je zwangerschap of de concentratieproblemen. Zo kun je lijstjes op stellen voor alledaagse taken, waar je telkens op terug kunt vallen.
  • Omdat de zwangerschap veel energie vraagt, zullen veel energiereserves op raken. Jouw baby heeft behoefte aan energie en onttrekt jouw reserves aan onder andere vitaminen. Een tekort aan bepaalde vitaminen kan er ook voor zorgen dat je last hebt van deze concentratieproblemen. Let dus goed op je vitamine C gehalte: een gezonde dosis vitamine C verbetert je concentratie. Ook de vitamine B12 gehalte is erg belangrijk: een tekort aan dit vitamine zorgt voor vermoeidheid en problemen met het geheugen en de concentratie.

Zwangerschapsdementie: wat is het?

Geloof het of niet: zwangerschapsdementie bestaat. Dit zou een oorzaak kunnen zijn voor de concentratieproblemen die je ervaart tijdens de zwangerschap. Gelukkig klinkt het enger dan het in werkelijkheid is. Zodra je last hebt van een zwangerschapsdementie, zal je de volgende symptomen herkennen:

  • Verminderde concentratie.
  • Slechter reactievermogen.
  • Vergeetachtigheid.
  • Onhandigheid en onlogische handelingen.

Gelukkig zijn deze symptomen tijdelijk. Hoewel je hersenen bij een echte dementie wel schade oplopen, is dit niet het geval bij een zwangerschapsdementie. De symptomen zijn tijdelijk en zullen uiteindelijk verdwijnen na de zwangerschap.

Oorzaken van zwangerschapsdementie

Oorzaken van zwangerschapsdementie

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor deze symptomen:

  • Andere prioriteiten. Tijdens de zwangerschap staat jouw toekomstige baby op nummer één. Je aandacht gaat uit naar de zwangerschap en de aankomende bevalling, waardoor er minder aandacht is voor andere zaken en je daardoor mentaal afwezig bent.
  • Hormonale veranderingen. Tijdens de zwangerschap treden er veel veranderingen op in jouw lichaam, ook op het gebied van de hormonale huishouding. Progesteron is één van deze hormonen. Een grote hoeveelheid progesteron heeft een remmende werking op de hersenen, waardoor je last kunt hebben van onder andere concentratieproblemen.
  • Slaapgebrek. Een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap is dat je slechter zult slapen, voornamelijk tijdens het eerste en derde trimester. Jouw hersenen profiteren van een goede nachtrust. Slaapgebrek zorgt er dus voor dat je last krijgt van deze symptomen door het gebrek aan energie.
  • Stress. Tijdens de zwangerschap moet je met erg veel zaken rekening houden en maak je je gauw zorgen over van alles en nog wat. Deze stress en drukte in je hoofd kan ervoor zorgen dat je soms in de war raakt en dat je last krijgt van de symptomen.
  • Tekort aan choline. Choline is een voedingsstof die betrokken is bij de geheugenvorming in je hersenen. Tijdens de zwangerschap gebruikt jouw baby de choline die aanwezig is in je lichaam. Daarom is er een tekort aan choline, waardoor je de symptomen zult waarnemen.

Zwangerschapsdementie: oplossingen

Hoewel een zwangerschapsdementie en de bijbehorende concentratieproblemen erg normaal zijn, kan het toch erg lastig zijn om normaal te functioneren met deze symptomen. Gelukkig zijn er veel tips om deze symptomen te onderdrukken en zo goed mogelijk van je zwangerschap te kunnen genieten:

  • Maak je vooral niet te druk. Zoals eerder aangegeven, zorgt stress voor een verergering van deze symptomen. Daarnaast is het slechts een tijdelijke bijkomstigheid van de zwangerschap en zal je er na een tijd geen last meer van hebben. Wees dus niet te streng voor jezelf. Soms kun je beter om je warrigheid lachen dan dat je jezelf ervoor straft. En daarnaast is het ook nog eens gezond om voldoende te lachen.
  • Schrijf dingen op. Maak gebruik van to-do-lijstjes, (online) notitieboekjes en andere geheugensteuntjes. Zo word je herinnerd aan de taken die je nog moet doen en zal je niets meer vergeten.
  • Neem voldoende rust. Het is al vermoeiend genoeg om zwanger te zijn, dus probeer voldoende rust te nemen. Probeer ook voldoende te slapen: een gebrek aan slaap verergert de symptomen. Mocht je nog veel te doen hebben, wees dan niet bang om hulp te vragen aan je partner of aan vrienden.
  • Denk aan je voeding. Er zijn veel producten te vinden die juiste voedingsstoffen bevatten die je geheugen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan vette vis en groenten als spinazie, bieten en tomaten. Daarnaast is een goed voedingspatroon gezond voor jouw lichaam en de groei van jouw baby.