Pijnlijke tepels kunnen één van de eerste signalen zijn die aangeven dat je zwanger bent. Vaak hebben vrouwen al last van pijnlijke tepels nog voor ze hun zwangerschapstest gebruikten. Zie het dan ook als een natuurlijk fenomeen en een natuurlijke zwangerschapstest. Hoe die pijnlijke tepels ontstaan, hoe de pijn en eventuele jeuk evolueert tijdens de zwangerschap en wat je eraan kan doen? Vragen waar wij met alle plezier een antwoord op formuleren. Uiteraard is en blijft iedere zwangerschap en de bijhorende kwaaltjes uniek en verschilt een en ander van vrouw tot vrouw.

Wat zijn pijnlijke tepels

Wat zijn pijnlijke tepels?

Bij pijnlijke tepels spreken we meestal van overgevoeligheid. Dat komt omdat de tepels heel veel zenuwuiteinden bevatten, net zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij de vingertoppen. Die grote aanwezigheid van zenuwen zorgt er dan voor dat we de vele prikkels als pijn interpreteren zonder dat daar een exacte of duidelijke oorzaak voor is. Natuurlijk weet de wetenschap intussen wel beter: de toename aan hormonen in het lichaam ligt eigenlijk aan de oorzaak.

Tepelpijn kan gedurende de volledige zwangerschap aanwezig zijn maar kent wel uiteenlopende fases. Zo zullen er fases zijn waarbij de pijn nadrukkelijk aanwezig is, waarbij het vooral als jeuk aanvoelt terwijl het in een latere fase enkel nog pijnlijk aanvoelt bij contact of schuren door kleding. Ook de tepels en de borsten zelf ondergaan gedurende die fases uiteenlopende wijzigingen.

Vooral in de eerste weken van de zwangerschap

Vooral in de eerste weken van de zwangerschap kunnen pijnlijke tepels een echte last zijn. Gelukkig raak je dat na verloop van tijd gewoon. We hebben het niet enkel over het psychisch niveau maar evenzeer om het lichamelijk aspect. Na verloop van tijd zullen de hersenen de vele zenuwprikkels immers niet meer als pijnlijk interpreteren en zullen de klachten verder afnemen. Herinner je jou de gevoeligheid van jouw tepels tijdens jouw menstruatie? Waar de tepels in de beginperiode nog intensiever zullen aanvoelen, zal dat na verloop van tijd meestal onder het niveau van tijdens de menstruatie zakken.

Vooral na 16 weken neemt de gevoeligheid snel af. Gelukkig maar, want uiteraard zullen langzaamaan ook andere zwangerschapsklachten de kop opsteken. Natuurlijk moeten we toegeven dat iedere zwangerschap uniek is. Zo zal jij mogelijks langdurig tepeljeuk ondervinden terwijl andere vrouwen er maar weinig last van zullen hebben. Maak je dan ook niet nodeloos zorgen als je al dan niet last hebt van pijnlijke tepels.

Tepels wijzigen ook fysiek

Niet alleen zullen de tepels extra gevoelig zijn, bovendien zal je ook merken dat jouw lichaam tijdens de zwangerschap heel wat wijzigingen ondergaat. Vooral de tepelhof zal groter worden en er kunnen zich kleine bultjes ontwikkelen. Maak je geen zorgen indien er zich ook donkere bultjes ontwikkelen: dit zijn de zogenaamde klieren van Montgomery, ze helpen de tepels te beschermen en zorgen er eveneens voor dat pijn in de tepels zal afnemen.

Verder zullen je tepels iets meer uitpuilen en lichtjes lekken. Dat lekken is het gevolg van de voorbereidingswerken van jouw melkklieren: eenmaal jouw baby op de wereld is, willen ze meteen aan de slag kunnen gaan. Vooral naarmate de zwangerschap vordert zal dat lekken steeds nadrukkelijker optreden. Ook jouw borsten zullen gedurende die periode heel wat wijzigingen ondergaan waardoor je ook last kan hebben van pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap. Ook dan hoef je je geen zorgen te maken.

pijnlijke tepels opletten voor infecties

Opletten voor infecties

Alhoewel je je geen zorgen hoeft te maken over pijnlijke tepels, is het op sommige vlakken wel opletten geblazen. Vooral bij hevig uitstralende pijnscheuten naar de borst(kas) ga je beter langs bij een arts of gynaecoloog. Tijdens de zwangerschap ben je immers vatbaarder voor allerhande bacteriële-, virale-, parasitaire- en schimmelinfecties zoals de candida albicans. Symptomen die kunnen wijzen op een infectie zijn een gekleurde tepel (felrood of paars), etterige afscheidingen, waterige blaasjes en schilferige structuren.

Is dat niet het geval maar maak je je toch oprecht zorgen? Dan kan je nog steeds langsgaan bij jouw arts of zorgkundige die jou gerust kan stellen. Stress is immers nergens goed voor, zeker niet tijdens de zwangerschap.

Wat kan je doen om de pijn te verminderen?

Pijnlijke tepels van de lijst met zwangerschapskwaaltjes schrappen, is spijtig genoeg niet mogelijk. Wel kan je de opwekkende factoren, zoals schurende kleding, afschermen van jouw overgevoelige tepels. Bovendien is het ook belangrijk om jouw tepels goed te verzorgen, ook zo zal je de klachten immers al snel kunnen milderen. Wij geven alvast vijf tips om tepelpijntjes te milderen:

  • Kies voor een zwangerschapsbeha. Pas zo’n zwangerschapsbeha ook altijd vooraf en zorg dat ze gemaakt zijn van een zachte stof die voor jou aangenaam aanvoelt. Verwissel ook tijdig van zwangerschapsbeha opdat jouw borsten altijd comfortabel blijven zitten.
  • Breng crème aan met anti-jeukende werking: Bij veel vrouwen gaan pijnlijke tepels samen met zwangerschapsjeuk. Een crème met anti-jeukende werking kan soelaas bieden voor jouw tepels. Kies wel niet voor zomaar eender welke crème, aangezien sommige crèmes helemaal niet gemaakt zijn voor zwangere vrouwen. Je hoeft er niet voor bij de arts maar vraag toch minstens raad bij de lokale apotheker.
  • Breng ook tepelcrème aan zonder jeuk zoals bijvoorbeeld Purelan. Heb je ook bij een zwangerschapsbeha nog steeds last van schuren? Ook al andere bustehouders uitgeprobeerd? Dan kan het helpen om jouw tepel in te vetten met een speciale tepelcrème. Die tepelcrème helpt jouw tepel soepel te houden en verzacht de pijnlijke effecten van het schuren. Heb je ook last van jeuk? Dan kies je beter voor bovenstaande tepelcrème met anti-jeukende werking.
  • Overweeg een zoogkompres. Dergelijke zoogcompressen worden eigenlijk gebruikt voor vrouwen die borstvoeding geven. Ook tijdens de zwangerschap worden ze echter gedragen om bijvoorbeeld lekkages op te vangen. Een bijkomstig voordeel is dat ze ook heel zacht zijn waardoor ze ook bij pijnlijke en voorzichtig lekkende tepels gedragen kunnen worden.
  • Is jouw partner een echte borstenfan? Dat hoeft geen probleem te zijn maar geef dan wel aan wat je leuk vindt en wat echt pijn doet. Dat zal hij of zij vast wel snappen.

Pijnlijke tepels en het plan om borstvoeding te geven

Pijnlijke tepels en het plan om borstvoeding te geven

Heb je het nobele plan om na de bevalling ook borstvoeding te geven? Dan kan je je natuurlijk zorgen maken over jouw pijnlijke tepels. Vooral wanneer jouw baby heftig zuigt kan dat immers voor problemen zorgen. Nog voor de bevalling kan je een en ander doen om jouw tepels voor te bereiden op de nieuwe zuigeling. Zo draag je bijvoorbeeld beter een katoenen bh en loop je waar mogelijk met blote borsten. Ook droog je je tepels beter af met een ruwe handdoek opdat ze kunnen harden. De tepels masseren, zeker bij ingetrokken tepels, is ook een echte aanrader. Ga natuurlijk nooit te ver: indien het echt pijn doet stop je er maar beter mee.