Gevoelige borsten komen vooral voor bij vrouwen, al kunnen mannen er ook last van hebben. Het is vervelend en ontstaat vaak rond de menstruatie. Schommelingen in de hormoonspiegels zijn meestal de oorzaak. Hoewel de meeste vrouwen met pijnlijke borsten gewoon hun dagelijkse werkzaamheden kunnen doen, kan het je humeur flink beïnvloeden.

Helemaal als het ongemak van de pijnlijke borsten gecombineerd wordt met menstruatieklachten of met andere kwaaltjes. Je lichaam voelt dan helemaal niet meer prettig aan. In de medische wereld wordt deze vervelende kwaal mastopathie genoemd. In dit blog lees je alles over gevoelige borsten, de oorzaken en de tips. En ja, de mannen met zere borsten worden ook niet vergeten.

Pijnlijke borsten, wat kan de oorzaak zijn?

Meestal ontstaan gevoelige borsten door een verandering in de hormoonspiegel. Het gaat hierbij om een stijging van de vrouwelijke hormonen. Deze veranderingen ontstaan op verschillende momenten in het leven van een vrouw. Allereerst in de pubertijd. De borsten gaan dan groeien, wat al pijnklachten op zich kan geven. De meisjes klagen dan ook terecht over gespannen borsten.

Pijnlijke borsten oorzaken

Ook tijdens de menstruatie nemen de hormoonspiegels toe. Dit zorgt voor regelmatig terugkerende pijnlijke borsten. Het gebruik van de pil kan tevens een oorzaak zijn. Je verhoogd hiermee je hormoonspiegel om geen eisprong te krijgen.

In de overgang neemt de hoeveelheid hormonen juist af. Je zou denken dat het probleem dan opgelost is, maar dat klopt niet. Ook in deze periode kan er mastopathie ontstaan.

Naast de hormonen is stress een grote boosdoener. Door stress span je je borstspieren aan. De spierpijn die daardoor ontstaat kan lang aanhouden, vooral als de stressfactor niet wordt weggenomen.

Tot slot kan er weefsel in de borst zitten dat daar niet hoort te zitten waardoor je pijnlijke en gevoelige borsten krijgt. Hierbij kun je denken aan goedaardig weefsel zoals cysten, maar natuurlijk ook aan borstkanker. Gelukkig is dit in de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak van gevoelige borsten. Het is wel belangrijk om je borsten regelmatig te onderzoeken op knobbeltjes.

Hoe ontstaan gevoelige borsten?

De gevoeligheid van de borsten ontstaat door een zwelling in het klierweefsel van de borst. Hierdoor ontstaat er een gespannen gevoel. Als deze spanning verder toeneemt kan het pijn gaan doen. Je borsten worden hierdoor tijdelijk groter. Ze kunnen wel een hele maat in omvang toenemen. Niet iedereen is daar even blij mee.

Mastopathie, goedaardige klachten aan de borsten

Het woord mastopathie wordt in de medische wereld gebruikt voor alle klachten aan de borsten die niet ernstig zijn. Het kan hierbij gaan om pijn bij aanraking, knobbeltjes die komen en gaan, gezwollen borsten of lekkende tepels. Tien procent van de vrouwen heeft last van een of meerdere van deze klachten. Gelukkig gaat het hierbij dus om iets onschuldigs. Vervelend kan het wel zijn.

Mastopathie en de rol van stress

Door stress neem je een andere en vaak meer gespannen lichaamshouding aan. Hierdoor kunnen je borstspieren gaan protesteren. Je krijgt spierpijn. Door stress veranderen ook je hormoonspiegels. Hierdoor neemt de pijn in de borsten alleen maar toe. Weet jij van jezelf dat je veel stress hebt? Probeer te ontspannen en minder stress te hebben. Ga wandelen, bezoek een wellness of regel een massage. Kies iets dat voor jou werkt, maar zorg dat de stress afneemt!

Mastopathie stress

De pijnlijke borsten kunnen ook stress veroorzaken. Je maakt je dan druk over de oorzaak van de pijn. De meeste vrouwen zijn ergens in hun achterhoofd bang voor borstkanker. Deze angst is heel normaal, borstkanker komt helaas regelmatig voor. Toch zijn er maar weinig vrouwen bij wie de pijnlijke borsten ontstonden door borstkanker. Probeer een manier te vinden om de stress te verminderen. Als daar een medisch borstonderzoek voor nodig is, ga dan naar de dokter.

Zelf een borstonderzoek doen bij pijn aan borsten

Gevoelige borsten bij mannen

Ook mannen kunnen last hebben van gevoelige borsten. Bij sommige mannen beginnen de borsten ongewild te groeien wat gespannen borsten oplevert. Dit heet gynaecomastie. Het komt doordat een man ook een beetje vrouwelijke hormonen aanmaakt. Als deze de kans krijgen, gaan ze hun gang. Zo maken oudere mannen minder mannelijke hormonen aan en juist meer vrouwelijke. Ook kan er borstgroei ontstaan door bepaalde medicaties, steroïden of drugs. De zwelling in de borst kan pijn doen. Ook de tepel kan gaan irriteren.

Hoe kun je het gevoel van gespannen of zere borsten verhelpen?

Voorkomen is beter dan genezen. Door met een bh aan te slapen knel je het borstweefsel af. Helemaal als de bh een beugel heeft is dit echt af te raden. Geef je borsten dus regelmatig lekker de vrijheid, vooral ‘s nachts.

Borsten houden van warmte en niet van kou. Door warmte gaan alle kanaaltjes in de borst goed openstaan waardoor overtollig vocht weg kan. Hierdoor kun je de zwelling voorkomen of verhelpen. Daarnaast ontspannen de borstspieren beter in een warme omgeving. Neem dus gerust een warm bad of richt de douchekop op je borsten. Een kruik of pittenzak kunnen ook helpen. Pak je borsten warm in als je naar buiten moet. Kies voor een warme trui in plaats van een open vest of jasje.

Vermijd voedingsmiddelen waar methylxanthines of tyramines in zitten. Dit zijn stoffen die bijvoorbeeld in koffie, thee, cola, en wijn zitten. Maar helaas zitten ze ook in chocola en kaas. Voordat je een goed resultaat merkt, zul je deze voedingsmiddelen minstens meerdere maanden uit je dieet moeten schrappen. Het is heel normaal als dit voor jou moeilijk is. Bedenk steeds wat erger is: de pijn, of het niet mogen eten en drinken wat je wilt. Zo bepaal je je eigen keuzes aan de hand van de ernst van je klachten.

Soms helpt het om juist een anticonceptiepil te gaan slikken. Hierdoor schommelen de hormoonspiegels minder. In zeer ernstige gevallen wordt er zelfs operatief ingegrepen. Helaas is er, zelfs met een ingreep, geen garantie op pijnvrije borsten!

Enkele tips voor pijn aan de borsten

Wanneer je last hebt van gevoelige borsten of pijn aan je borsten, kunnen de volgende tips helpen:

  • Laat je bh regelmatig uit als je last hebt van gevoelige borsten.
  • Neem een warme douche of bad.
  • Trek warme kleren aan.
  • Neem een paracetamol als je pijnlijke borsten hebt.
  • Ontspan! Bedenk dat stress ook voor pijn kan zorgen.
  • Kolven kan helpen en verlichting geven bij gevoelige en pijnlijke borsten door melkproductie als je borstvoeding geeft.
  • Ga naar de dokter als je je druk maakt.

Gevoelige borsten bij zwangerschap

Pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap neemt de hoeveelheid progesteron en oestrogeen toe. Dit geeft pijn aan borsten. Aanrakingen voelen vervelend en zelfs kledingstukken kunnen irriteren. Je kunt zeer gevoelige borsten hebben als je zwanger bent.

In de loop van de zwangerschap neemt de omvang van de borsten toe. Er zijn meer bloedvaten zichtbaar en ook de tepel gaat er anders uitzien. Dit is een natuurlijk proces: het lichaam maakt zich klaar om een kind te kunnen voeden. Wel voelt het niet altijd even fijn. Sommige vrouwen hebben hierdoor gedurende de hele zwangerschap pijn aan hun borsten. Hier mag paracetamol voor geslikt worden, maar geen NSAID’s. Warmte doet ook zijn werk.

Vanaf ongeveer de helft van de zwangerschap kunnen er druppeltjes melk uit de borsten komen. Dit is normaal en doet geen pijn.

Pijnlijke en gevoelige borsten: zwanger?

Door de toename van hormonen aan het begin van de zwangerschap, zijn veranderingen aan je borsten vaak het eerste signaal van een zwangerschap. Ook veranderingen aan je tepels zijn vaak een signaal. Deze veranderingen kunnen al vroeg verraden dat je zwanger bent. Het kan een signaal zijn om maar eens een vroege zwangerschapstest te gaan doen!

Pijnlijke tepel, de oorzaken op een rijtje

Naast gevoelige borsten, kun je ook last hebben van pijnlijke tepels. Enkele oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • Te strakke of schurende kleding. Door wrijving kunnen tepels zelfs gaan bloeden!
  • Een slecht passende bh. Een te strak, of juist te los zittende bh geeft irritatie. Let dus goed op de pasvorm en de maat bij het kopen van een bh.
  • Eczeem op of rond de tepels. Ga naar de dokter voor een zalfje.
  • Een verandering in je hormoonspiegels. Bijvoorbeeld door je menstruatie, een zwangerschap of door stress.
  • Een infectie. Spruw is een schimmelinfectie die regelmatig voorkomt. Vooral bij vrouwen die borstvoeding geven. Een andere infectie is mastitis. Dit is een ontsteking van de melkkanaaltjes, maar ook daarbij kunnen de tepels pijn doen.
  • Borstkanker. Een duidelijke verandering van de tepel, zonder dat je zwanger bent, kan wijzen op borstkanker.

Gevoelige tepels en pijnlijke borsten door te kleine bh

Tot slot

De ene vrouw is blij met haar borsten terwijl een andere vrouw liever een ander paar had uitgezocht. Je hebt het helaas niet voor het kiezen. Als die van jou zorgen voor pijnlijke momenten, probeer de tips uit dit artikel over gevoelige borsten eens. Bouw ontspannen momentjes in en zorg voor afleiding. Gelukkig zijn pijnlijk of gevoelige borsten meestal een onschuldig probleem.