Eten, Recepten

3 x makkelijke recepten voor pasta

Ik hou van boeken, dat onthulde ik al eerder in een blog over boeken als ideaal kraamcadeau. Kinderboeken dus, maar ook romans, taal- en woordenboeken, thrillers etc. Ik heb echter een speciale liefde voor kookboeken. Nooit daadwerkelijk opgemeten maar ik denk dat ik trotse eigenaar ben van ruim een meter kook- en bakboeken! Ik hoor je bijna denken: dan zal die Ank ook wel een enorme keukenprinses zijn. Maar nee, niets is minder waar. Het blijft vooralsnog bij het willen bezitten van veel en mooie kookboeken, zelfs zo erg dat ik kookboeken soms koop omdat ze er zo mooi uitzien of omdat de schrijvers/koks hun gerechten zo clean en mooi vormgegeven eruit laten zien.

In de praktijk blijkt namelijk toch elke keer weer dat snelheid en gemak het winnen van culinaire hoogstandjes…

kookboeken AnkAls ik uit mijn werk kom en er gekookt en soms zelfs nog boodschappen gedaan moet worden, sla ik het ‘experimenteren’ over en maak ik een bekende snel-klaar-schotel. Zeker nu we met z’n drieën zijn en er een klein mannetje mijn aandacht vraagt.

Gelukkig zijn mijn vriend en ik allebei enorme pastafans en heb ik inmiddels een paar pastarecepten verzameld die nooit mislukken, snel klaar zijn én ook nog eens goed smaken:

  • lauwwarme pasta pesto (vegetarisch)
  • frisse pastasalade
  • je-wil-nooit-meer-rode-saus-uit-een-potje pasta pomodori (vegetarisch)

De eerste twee recepten zijn respectievelijk lauwwarm en koud en dus ook zeer geschikt voor zomerse dagen (maar net zo lekker op andere dagen).

Recept lauwwarme pasta pesto

recept pasta pesto makkelijk

Ingrediënten

– 125 gram pasta per persoon
– 100 gram pijnboompitten
– 250 gram cherrytomaatjes
– 1 bol mozzarella
– klein potje pesto (of zelf maken: handje verse basilicum, scheutje olijfolie, teentje knoflook en een klein handje geroosterde pijnboompitten fijnmalen in de keukenmachine)
– evt. zout en peper naar smaak

Zo maak je het

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster ondertussen in een droge pan de pijnboompitten tot ze een beetje bruin zijn. Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in kwarten en snijd de mozzarella in kleine stukjes. Als de pasta klaar is, giet deze af en meng er een klein potje groene pesto doorheen. Doe vervolgens alle andere ingrediënten erbij en meng alles goed door elkaar. Klaar!

 

Recept voor frisse pastasalade

Ingrediënten:

– 125 gram pasta per persoon
– 1 gerookte kipfilet (die van Zandvliet is hier favoriet)
– een klein blikje perzikpartjes of -helften. Bewaar eventueel wat van het sap voor een wat smeuïgere salade.
– een zakje ongezouten cashewnoten
– een bakje farmerssalade (bijvoorbeeld van Johma).

Zo maak je het:

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de kipfilet in blokjes of reepjes en de perzikpartjes in kleinere stukjes. Sla met een deegroller de cashewnoten tot kleine stukjes, maar zorg ervoor dat ze niet helemaal verkruimeld zijn. Als de pasta klaar is, giet af en meng er de farmersalade erdoorheen. Doe vervolgens de andere ingrediënten erbij en meng alles goed door elkaar. Klaar!

 

Recept Je-wil-nooit-meer-rode-saus-uit-een-potje pasta pomodori

recept pasta rode saus

Ingrediënten:

– 125 gram pasta per persoon (ik neem meestal penne of fusili)
– 1 blik tomatenblokjes
– 5 of 6 geschrapte wortels (bospeen)
– 3 of 4 stengels bleekselderij in plakjes
– 1 ui, gesnipperd
– 1 of 2 teentjes knoflook, fijngesneden
– handvol blaadjes basilicum, gewassen en in kleine stukjes gescheurd
– 3-4 eetlepels olijfolie
– 2-3 eetlepels suiker (optioneel)
– 2-3 snufjes zout

Zo maak je het:

Zet een pan met water op voor de pasta en kook deze volgens de aanwijzing op de verpakking. Begin vervolgens met het snijden van de groenten. Verwarm in een pan de olijfolie, voeg de groenten toe en laat ze zacht(er) worden. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en wat zout toe aan de zacht geworden groenten. Zet het vuur laag en laat het mengsel zachtjes pruttelen gedurende ongeveer 15 minuten (of zolang de pasta kookt, afhankelijk van de pastasoort die je gebruikt). Giet de pasta af en voeg eventueel wat extra vergine olijfolie toe om plakken tegen te gaan. Voeg aan de tomatensaus dan de suiker toe en roer goed door. Zet het vuur uit en verscheur ten slotte de basilicumblaadjes boven de saus en roer erdoor. Serveer pasta en saus apart of maak borden klaar.

Tip 1: als de saus te waterig is, meng dan een flinke theelepel maïzena met een scheut water, roer tot een papje en voeg toe aan de saus

Tip 2: als je dit recept voor twee personen maakt, houd je in principe saus over. Doe deze in de vriezer en je hebt nog een keer een snelle en lekkere pastahap (voor in ieder geval één persoon)!

Tip 3: liever niet vegetarisch? Fruit een uitje, bak er wat gehakt rul in en doe dit door de saus. Resultaat: een geïmproviseerde bolognesesaus!

Tip 4: voeg op het allerallerlaatst wat (geraspte) Parmezaanse kaas toe voor een echt Italiaanse touch!

Eet smakelijk!

PS Ik sta open voor méér makkelijke, snelle, lekkere en gezonde recepten – het hoeft niet eens pasta te zijn ;-). Deel jouw recept hieronder of op onze Facebookpagina

Vorige bericht Volgende bericht

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

Geen reacties

Plaats een reactie