Gezin, Werk

3 tips voor het organiseren van werk en gezin

De scholen zijn weer begonnen! En dus begint ook weer de tijd van broodtrommels vullen, gymtassen inpakken, spitsuur in de ochtend, wekelijkse sporttrainingen, speeldates en andere afspraken. Dat vereist weer wat meer organisatie en planning zo na de vakantie. Hoe plan je je drukke gezinsleven en hoe houd je het daarbij ook nog een beetje leuk? Drie tips om het allemaal een beetje te kunnen overzien:

1. Maak een weekmenu

Vroeger vond ik het verschrikkelijk, het gegeven dat je al weet wat je de hele week gaat eten. Nu zweer ik bij een weekmenu omdat het me een hoop kopzorgen, geregel en energie scheelt.  Niets is vervelender dan uit je werk komen en nog moeten bedenken wat je gaat eten en ook nog de boodschappen te doen. Dus neem ik iedere week de tijd om een weekmenu te maken. Aan de hand van dat menu doe ik dan de weekboodschappen.Geen zin om voor de hele week boodschappen in huis te halen? Alleen al wéten wat je iedere dag gaat eten brengt al veel rust. Of je laat je boodschappen bezorgen. Schrijf je weekmenu op en hang het op een prominente plek in de keuken. Zo weet je hele gezin ook wat de planning is.

2. Maak (realistische) keuzes en bespreek ze

Maak keuzes in wat echt moet gebeuren die week en wat wel even kan wachten tot later. Bepaal vervolgens wat je zelf kunt en wilt doen en vraag hulp bij al het andere dat wekelijks moet gebeuren. Welke taken kan je partner doen, waarbij kunnen je kinderen helpen? En zorg daarnaast ook voor ontspanning: plan in ieder geval één avond in de week waar je iets voor jezelf doet. Doe waar je blij van wordt en waarje je batterij weer van kunt opladen voor alle dingen die ‘moeten’. Zorg dat de rest van het gezin ook weet dat het jouw avond is, zodat er niks tussen kan komen.

3. Gebruik een familieplanner

Nu hebben wij thuis ‘gewoon’ een kalender in de keuken hangen waar alle afspraken opgeschreven worden. Althans, dat is de bedoeling. In de praktijk blijkt dat we dat weleens vergeten én dat niet alle afspraken in één hokje passen. En dat terwijl we ‘maar’ met z’n drietjes zijn. Laat staan als je een huishouden hebt met meerdere kinderen. Hoe doe je dat dan met het bijhouden van alle speeldates, afspraken bij de tandarts en de ‘vergeet de gymtas/Kliko/bibliotheekboeken niet’ notities? Een gezinsplanner is dan geen overbodige luxe. Het idee van een gezinsplanner is dat je in één blik kunt zien wie de komende week wat moet doen. Per gezinslid heb je de ruimte om per dag op te schrijven wat te doen of wat niet te vergeten: afspraken, muzieklessen, sporttrainingen, gymtassen mee etc.

Van Oxfam Novib ontving ik hun nieuwe family planner en ik moet zeggen dat ik er nu al blij mee ben. Ik heb ineens een beter overzicht van de week én ik kan volledig los met kleurtjes en stickers. Love it!

Family planner van Oxfam Novib

De Oxfam Novib family planner is een superhandige kalender voor het hele gezin waar je voor iedereen een weekplanning kunt bijhouden. Er is ruimte voor het noteren van afspraken voor 6 gezinsleden, er is ruimte voor notities en wekelijks vind je een leuk weetje, duurzame tip of suggesties voor leuke activiteiten. Er zit een groot vel stickers bij met icoontjes voor diverse activiteiten. Dat fleurt de boel op, maar de stickers zijn ook erg handig als je meerdere activiteiten op een dag hebt.

Met de Oxfam Novib planner kun je je week heel overzichtelijk plannen én steun je ook nog eens een goed doel. De family planner loopt vanaf september 2016 tot en met december 2017. Zo kun je kiezen of je ‘m voor het schooljaar wilt gebruiken of voor het kalenderjaar.

De planner kost €17,95 en is te koop via de webwinkel van Oxfam Novib.

 

Oxfam Novib gezinsplanner

Oxfam Novib gezinsplanner gezinskalender

gezinsplanner Oxfam Novib stickers

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

15 Reacties

 • Avatar
  Reageer S.A. Leyba september 5, 2016 at 06:06

  Ik kan wel zo’n Oxfam Novib family planner gebruiken we hebben een zoon van 12 en nu inmiddels een hele mooie meid die pas geboren is op 23 augustus 2016. Het lijkt me ook echt ideaal voor ons gezin, ieder ze eigen weekplanning kunnen noteren en notities.

 • Avatar
  Reageer Eline van den Berg september 5, 2016 at 07:26

  Wouw wat zou het gaaf zijn om zo planner te winnen !!! Die kunnen we wel gebruiken aangezien de oudste over 3 weken voor het eerst naar school gaat . Dus we moeten allemaal gaan wennen aan ons nieuwe schema.

 • Avatar
  Reageer Erika van Koert september 5, 2016 at 07:48

  Wat een vrolijke en overzichtelijke planner.
  Ik die graag mee

 • Avatar
  Reageer Irma bakker september 5, 2016 at 08:47

  Mooie planner hoor! Dat zou goed uitkomen voor ons gezin. Druk leven, school, zwemles, bij vriendjes spelen enz. Wij hebbn hier al een plekje voor aan de muur!

 • Avatar
  Reageer Mariska september 5, 2016 at 08:59

  Ideaal! Ik loop soms als een tikkende tijd bom van al het onthouden in het rond.. Tuurlijk maak ik lijstje, alleen raak ik die weer kwijt of stop ze ergens waar ik ze dan pas weer vind als ik ze niet meer nodig heb.. Pffff.. Ik denk dat ik zo’n planner echt eens moet gaan proberen, wie weet gaat er een wereld voor mij open! Ik doe dus ontzettend graag mee aan deze Winactie.

 • Avatar
  Reageer Judith september 5, 2016 at 14:47

  Wat een leuke blog!
  En ideaal zo’n planner =P hier is het echt nog grote chaos en ben ik nog volop aan het experimenteren dus dat gaat voorlopig nog niet goed komen 😉
  Maar het is allemaal voor een goed doel natuurlijk.

 • Avatar
  Reageer Ante van Maaren september 6, 2016 at 09:02

  Ja!! Dit Is handig voor moeders zoals ik die denken alles wel te onthouden.. Resultaat: 3x per jaar het consultatiebureau aan de lijn (“Mevrouw wij hadden u vandaag om 11.30 verwacht..”), verjaardagen straal vergeten (en dan wel vrolijk met die persoon aan de telefoon hangen) en totaal geen overzicht hebben over de dagen die komen. Deze kalender kan deze momentjes verhelpen (grotendeels dan… 😉 )

 • Avatar
  Reageer Sabrina H september 7, 2016 at 23:50

  Ik maak graag kans! Super handig zo’n planner met zoveel ruimte om te schrijven. Kom altijd ruimte te kort.

 • Avatar
  Reageer Linda Raaijmakers september 8, 2016 at 06:48

  als moeder van een tweeling doe ik graag mee 😀

 • Avatar
  Reageer melissa september 8, 2016 at 11:04

  Superhandig. nu de jongste ook naar school gaat en gaat sporten, is zo’n family planner wel heel handig

 • Avatar
  Reageer Y. Bartlema september 8, 2016 at 13:33

  Wat ongelofelijk handig, de Oxvam Novib Family Planner, die kunnen wij absoluut goed gebruiken!

 • Avatar
  Reageer janneke september 8, 2016 at 15:39

  deze zal ik goed kunnen gebruiken, om zo meer overzicht te krijgen.

 • Avatar
  Reageer Fleur september 9, 2016 at 00:50

  altijd handig voor het plannen van een druk gezinsleven

 • Avatar
  Reageer Anneliese de Waal september 9, 2016 at 20:40

  Super handig, ik doe graag mee.

  Groetjes Anneliese

 • Avatar
  Reageer Aniek september 11, 2016 at 15:29

  Ja deze wi ik wel winnen.

 • Plaats een reactie