Misschien niet het leukste onderwerp voor aan tafel, maar wel eens leuk om aan te snijden. Hoeveel weet jij over je autoverzekering? Is het bijvoorbeeld handig om elke schade te claimen bij je autoverzekeraar? En hoe zit het ook alweer met schadevrije jaren? Ik veeg – in samenwerking met Independer – de vijf grootste misverstanden over je autoverzekering van tafel.

Misverstand 1: Het aantal schadevrije jaren is hetzelfde als het aantal jaren dat je geen schade hebt gehad

Heb je zes jaar geen schade gereden? Dat betekent niet dat je ook zes schadevrije jaren hebt opgebouwd. Het aantal schadevrije jaren hangt af van het aantal jaren dat je een autoverzekering op je eigen naam hebt staan. Staat de auto op naam van je partner? Dan bouw jij geen schadevrije jaren op.

Misverstand 2: Rijd je schade? Dan is het altijd slim om deze te claimen bij de verzekeraar

Claim je schade bij je verzekeraar? Dan daalt het aantal schadevrije jaren. Ook gaat je premie omhoog. Het is dan ook verstandig om kleine schades aan je auto zelf te betalen, zoals een krasje op de deur. Want dan kan het niet uit: de premieverhoging is meestal hoger dan de kosten voor de reparatie. De verzekering is meer voor grotere schades die je zelf niet kunt betalen.

Misverstand 3: Een allrisk verzekering is altijd de beste optie voor je auto

Heb je een allrisk autoverzekering? Dan vergoedt je autoverzekering de meeste schades aan je eigen auto. Ook als je de schade zelf hebt veroorzaakt. En: je bent verzekerd voor schade aan anderen. Maar bekijk wel: past deze uitgebreide dekking bij de waarde van je auto? Of ben je té verzekerd? Stel: je hebt een allriskverzekering en je auto is gestolen of total loss. De autoverzekering vergoedt dan meestal niet meer dan de dagwaarde. Oftewel: hetgeen wat je auto op dat moment waard is. Bij een oudere auto is dit natuurlijk minder. Weten welke autoverzekering bij je past? Kijk dan niet alleen naar hoe oud je auto is. Maar check ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto kan een reden zijn om te kiezen voor een ruimere verzekering.

Misverstand 4: Als je een tweede auto koopt, start je weer van voren af aan met schadevrije jaren

Heb je een tweede auto of motor gekocht? Dan begin je altijd met nul schadevrije jaren. Maar: bij sommige verzekeraars kun je terecht voor een tweede autoregeling. Hiermee krijg je met de opgebouwde schadevrije jaren op je eerste autoverzekering, korting op je tweede autoverzekering. Niet elke autoverzekeraar heeft deze optie. Vraag ernaar bij jouw verzekeraar.

Misverstand 5: Het is handig om straks de auto van mijn zoon of dochter te verzekeren

“Het gaat zo snel” hoor je ouders altijd zeggen. Zo gaat je kind voor het eerst naar de basisschool en zo heeft het zijn rijbewijs gehaald. Koopt je zoon of dochter dan een eigen auto? Dan mag je geen autoverzekering op jouw naam afsluiten zodat je kind kan meeprofiteren van jouw schadevrije jaren. De auto moet op naam staan van de persoon die er het meest in rijdt. Dat is uiteindelijk ook voordeliger voor je zoon of dochter: dan kan hij of zij zelf schadevrije jaren en no-claimkorting opbouwen.

Dit blog is samengesteld in samenwerking met Independer.nl