Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

Kan ik mijn baby in de airco of bij de ventilator laten slapen?

[Tijdens een hittegolf kunnen de temperaturen hoog oplopen. Je merkt zelf al dat je duf wordt van de warmte, maar voor een baby zijn warme dagen helemaal lastig. Je baby kan nog niet de eigen temperatuur reguleren, waardoor je extra waakzaam moet zijn. Mag je baby in...

Nijntje museum in Utrecht

Het nijntje museum in Utrecht is een populair museum bij ouders met jonge kinderen. Middenin het centrum van de Domstad is in de Agnietenstraat het leukste museum voor peuters en kleuters gemaakt: kinderen kunnen hier naar hartelust spelen en spelenderwijs leren over...

Leuke lowbudget dingen doen in de vakantie

Hoera, vakantie! Een schoolvakantie kan soms best lang duren en hoewel kinderen zich best goed kunnen vermaken, slaat verveling soms toe. En Nederland heeft ook niet altijd zonnig buitenweer, dus een beetje inspiratie voor de schoolvakantie - zowel binnen als buiten -...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Jong zwanger zijn was vroeger heel normaal, maar tegenwoordig stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in NL hun eerste kind krijgen. Zo’n 50 jaar geleden was jong zwanger zijn geen uitzonderingen. Nederlandse vrouwen waren tussen 20 en 22 jaar toen zij hun eerste kind kregen. Op die leeftijd trouwde je. En het was eigenlijk vanzelfsprekend dat je als klein meisje later moeder werd. Het liefst van een gróót gezin, dat ook nog.

Tegenwoordig is dat wel anders. De tijden zijn enorm veranderd. Steeds meer vrouwen stellen het moederschap uit. Sinds de jaren 70 stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen flink. Inmiddels ligt de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse vrouw op 29 jaar. Dat is toch echt een flink verschil met 50 jaar geleden. Maar waarom?

jong-zwanger-vroeger-en-nu

Jong zwanger zijn: Financiële stabiliteit

Het is onder andere te wijten aan de steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt. Vaak begin jij, als jonge vrouw, met een tijdelijke of flexibele baan. Niet omdat je dat zelf zo graag wil, maar omdat flexibele contracten en banen inmiddels de norm zijn. Deze banen hebben weinig zekerheid en dat maakt het een lastig moment om aan kinderen te beginnen. Je weet vaak niet of je mag blijven of dat je na jouw zwangerschap op zoek moet naar een nieuwe baan. En financiële stabiliteit is toch wel belangrijk en fijn voordat je aan kinderen begint.

Jong zwanger zijn: Studeren en carrière maken

Vroeger was carrière maken helemaal niet aan de orde. En studeren als jonge vrouw in de jaren 70 en 80 was niet altijd vanzelfsprekend. Er werd veel minder van je verwacht. Jong zwanger zijn was vroeger makkelijker. Tegenwoordig studeer je als jonge vrouw nog. Of je bent net klaar met je studie en begint met werken.

Jong zwanger zijn? Een kind? Nee, dat past absoluut niet. Je moet als jonge vrouw presteren. Het beste uit jezelf halen. Steeds meer jonge vrouwen willen ook carrière maken, waarbij kinderen later komen. Nu wordt er juist veel van je verwacht. Je moet studeren of werken, je moet je sociale contacten bijhouden, je wil graag sporten en misschien je wil graag reizen. Ben je toch jong zwanger? Dan heeft iedereen zijn of haar oordeel al klaar. Wat het moet wel perfect zijn.

jong-zwanger-studie-en-carriere

Het perfecte project

Waren je kinderen vroeger gezond en overwegend vrolijk, dan deed je het als jonge moeder goed. Want dat was het belangrijkste doel vroeger, je kinderen in leven houden. En werden je kinderen geen psychopaten, dan had je het als jonge moeder perfect gedaan.

Ook dat is nu wel anders. Je staat als jonge moeder vandaag de dag al meteen met 1-0 achter. Want je bent nog zo jong, je studeert nog en je bent er nog niet klaar voor. Je zwangerschap en alles wat daarna volgt, is ineens een project wat je perfect moet uitvoeren. Vroeger deed iedere jonge moeder haar eigen ding en iedereen was daar oké mee. Maar tegenwoordig is jouw kind het kind van iedereen en weet iedereen het beter dan jij. Hallo moedermaffia!

De wereld is complexer. Als jonge moeder ben je op zoek naar financiële stabiliteit. Je wil daarnaast graag studeren. Of je studeert nog? Misschien nog fulltime werken en carrière maken? En het liefst moet het allemaal perfect verlopen. Gelukkig weet jij beter. Het is geen wedstrijd. De perfecte jonge moeder? Die bestaat niet.