Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Seks na de bevalling is een wonderenwereld. Alles werkt en voelt anders. Veel vrouwen ervaren pijn bij het vrijen na de bevalling. Zo kan zowel de penetratie als het orgasme pijnklachten met zich mee brengen. Hoe komt het dat seks na de bevalling zo gevoelig en pijnlijk is en wat kun je ertegen doen?
De zes-weken grens
Deskundigen hebben een zes-weken grens opgesteld. Het is aan te raden om minimaal zes weken te wachten na de bevalling met seks. Jouw lichaam moet herstellen en seks draagt hier niet aan bij. Je moet je rust kunnen pakken en seks is iets te intensief. Jouw lichaam is daar beneden erg beurs en seks is extra pijnlijk. Na zes weken kunnen jullie de draad weer oppakken en voorzichtig proberen. Het is normaal wanneer het in het begin allemaal wat pijnlijk aanvoelt. Dit verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf.
Hechtingen, inknippen en vloeien
Hechtingen en inknippingen zorgen voor nog wat extra voorzichtigheid. Je wilt niet dat jouw wond scheurt of hechtingen stuk gaan. Wacht daarom tot je helemaal genezen bent. Het is zeer pijnlijk om met hechtingen of wond(-jes) seks te hebben. Zorgt dat de wonden helemaal geheeld zijn. Wanneer ze steeds opengaan door seks duurt het herstelproces alleen maar langer en is de kans op infecties groter. Veel vrouwen vloeien lang na de bevalling. Het is aan te raden om te wachten met seks tot de vloeing gestopt is. Het is mogelijk om seks te hebben, maar in de meeste gevallen niet prettig en kan nog extra pijnlijk zijn.
Andere oorzaken van pijn
Het is logisch dat door hechtingen en wonden jouw vaginale zone pijnlijk is en kan zorgen voor pijnklachten tijdens het vrijen na de bevalling. Ook zijn er andere oorzaken die de boosdoener kunnen zijn. Zo kunnen veel vrouwen erg veel pijn ervaren tijdens het orgasme. Wanneer je een orgasme hebt ontspant jouw baarmoedermond. De baarmoedermond heeft veel te verduren gehad tijdens de bevalling. Een orgasme kan de eerste keren aanvoelen als een wee. De spanning op de baarmoedermond verdwijnt en dit kan aanvoelen als een wee. Door verzakkingen door de bevalling kunnen ook pijnklachten ontstaan. Deze kunnen extra hevig zijn tijdens de geslachtsgemeenschap. Verschillende standjes kunnen de pijnklachten tijdens seks verlichten.
Standjes
Het is belangrijk om verschillende standjes uit te proberen wanneer de seks pijnlijk is. Seks hebben na de bevalling is een nieuw hoofdstuk. Het is alsof je voor de eerste keer seks hebt. Alles voelt nieuw en het ene voelt fijne dan het andere. Heb je last van pijnklachten tijdens de seks? Probeer dan andere standjes. Vind een manier waarop jij kunt genieten van de seks. Het is een spannend avontuur om na de bevalling seks te hebben. Je leert nieuwe standjes en kunt zo een manier vinden waarop jij fijn en pijnloos van de seks kunt genieten. Ook wanneer je een keizersnede hebt gehad, kan de seks pijnklachten geven. De buikzone waar de wond nog aan het herstellen is, kan erg gevoelig zijn. Het is belangrijk om niet te snelle of onverwachte bewegingen daar te maken. Vaak zijn standjes waarbij de buik vrij is het fijnst voor vrouwen die en keizersnede hebben gehad.
Libido
Jouw seksdrive kan behoorlijk afnemen na de geboorte van de baby. Je bent met hele andere zaken bezig en je kunt minder aantrekkelijk voelen. Veel vrouwen hebben na de bevalling een verminderd libido. Hierdoor kunnen zij minder opgewonden raken en minder nat worden. Hierdoor kan de penetratie moeizamer gaan en pijnlijker aanvoelen. Met glijmiddel kun je al een hoop oplossen. Soms is seks nodig om jouw libido een beetje op te krikken. Pijnklachten kunnen ontstaan wanneer je niet nat genoeg bent. Gebruik glijmiddel om toch van de seks te kunnen genieten.
Praat erover
Het is belangrijk om jouw pijnklachten bespreekbaar te maken. Praat erover met jouw partner om samen oplossingen te vinden. Door erover te praten kan de angst wegnemen en kun jij je beter ontspannen. Dit kan ook bijdragen aan minder pijn tijdens de seks. Wanneer je erover praat, verbreek je het taboe. Praat er bijvoorbeeld over met jouw vriendinnen. Hebben zij hier ook last van gehad? En hoe zijn zij hier mee omgegaan? Misschien weten zij wel tips en tricks waardoor je pijnvrij seks kunt hebben. Het is belangrijk om jouw klachten bespreekbaar te maken.
Andere hulpmiddelen
Natuurlijk zijn er ook andere manieren waarop je seks kunt hebben. Heb je veel pijnklachten tijdens de seks? Kies dan voor alternatieven om jullie seksleven spannend te houden. Een handjob of blowjob kan jullie seksleven juist spannend houden. Blijft de seks pijnlijk? Forceer het dan niet, maar kijk naar (tijdelijke) alternatieven die kunnen helpen. Jullie seksleven verandert enorm na de bevalling. Dit is niet alleen negatief. Er is meer ruimte om te experimenteren.
Hulp zoeken
Veel vrouwen hebben last van pijnklachten bij de seks na de bevalling. In veel gevallen is dit tijdelijk en worden de klachten na verloop van tijd minder. Blijf je klachten houden en neemt de pijn niet af? Dan is het aan te raden om een afspraak te maken bij de dokter of de gyneacoloog. Een inwendig onderzoek kan uitsluiten of er misschien andere oorzaken zijn van de pijn tijdens de seks. Ook kan een seksuoloog jullie helpen. Door nieuwe inzichten en andere standjes kan een seksuoloog helpen om jullie seksleven zo pijnvrij mogelijk te laten verlopen. Veel vrouwen blijven pijnklachten houden door spanning en angst voor de seks. In dit geval kan een psycholoog helpen om deze angsten te verminderen. Door angst en spanning kun je niet goed ontspannen waardoor de seks pijnlijker aanvoelt. Blijf je pijnklachten ondervinden? Zoek dan tijdig hulp. Het is niets om je voor te hoeven schamen. Pijn tijdens het vrijen na de bevalling komt vaak voor. In veel gevallen verdwijnt de pijn na een aantal weken of maanden. Seks hebben na de bevalling is een nieuw hoofdstuk in jullie seksleven. Maak jouw problemen bespreekbaar met jouw partner en ga op ontdekkingstocht naar fijne standjes. Wanneer de pijn blijft aanhouden is het belangrijk om tijdig professionele hulp te zoeken.