Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als de navelstomp is afgevallen, kan het naveltje van je baby soms nog wat nabloeden. Is dat normaal en hoe kun je een bloedend naveltje het beste verzorgen?
De navelstomp
In je buik was je kindje met de placenta verbonden door middel van de navelstreng. Na de geboorte is de navelstreng niet meer nodig en wordt hij dicht bij de buik van je baby afgeklemd met een navelklemmetje. Daarna wordt de navelstreng doorgeknipt. Nu is je baby lichamelijk helemaal van je gescheiden.
Het stukje van de navelstreng dat overblijft, heet de navelstomp. Dit stompje is een paar centimeter lang. Net na de geboorte voelt de navelstomp nog zacht en gelei-achtig aan. Omdat er geen bloed meer in het navelstompje komt, zal het vanzelf afsterven. In de dagen die volgen zal de navelstomp steeds meer uitdrogen en krimpen. Hij gaat harder aanvoelen en verkleurt naar paarsrood, zwart, bruin of grijs. Je kindje voelt niets van de navelstomp, ook niet als hij bewogen wordt. Na ongeveer acht dagen valt de navelstomp vanzelf af. Als de navelstomp na drie weken nog niet is afgevallen, dan is het vreemd. Je hoeft hem er niet zelf af te trekken.
In de kraamtijd moet de navelstomp op de juiste manier verzorgd worden. Het is vooral belangrijk de navelstomp en de huid er omheen schoon en droog te houden en te zorgen dat er zo weinig mogelijk wrijving optreedt. Je kraamverzorgster of verloskundige zullen je hier bij helpen. Zij zullen ook regelmatig naar het naveltje kijken. De navelstomp kun je zien als een wondje dat moet genezen. Een bloedend naveltje is niet erg. Afdekken met een steriel gaasje of een navelbandje hoeft meestal niet.
Als je je baby verzorgt, is het wel nodig dat je eerst zelf je eigen handen goed wast. De baby mag in bad met de navelstomp en je kunt gewoon wasgel gebruiken. Daarna kun je het stompje voorzichtig droogdeppen. Aan de lucht drogen is ook goed. Ga het niet droogwrijven, dan kunnen korstjes weer opengaan. Vroeger werd geadviseerd om de navelstomp te reinigen met alcohol, dit is ouderwets, alcohol kan de huid van je baby ook irriteren. Het wondje geneest het best als er zoveel mogelijk lucht bij komt.
Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dan onbehandelde navelstrengen sneller genezen dan navelstrengen die behandeld zijn met alcohol. Vouw het bovenste randje van de luier daarom om. Zo blijft het naveltje vrij en kan er ook geen urine of ontlasting bij komen. Ook zijn er speciale luiers voor pasgeborenen te koop met een uitsparing voor de navelstreng. Als het stompje erg los zit en heen en weer beweegt, kun je het met een pleister vastplakken op de buik.
In een enkel geval kun je het advies krijgen om toch alcohol te gebruiken om de navelstomp te ontsmetten. Mocht je deze raad krijgen, let dan op dat je 70% alcohol gebruikt en niet de variant 96%. Die is niet geschikt voor gebruik op de huid, maar alleen voor het schoonmaken van apparatuur. Onder de navelstomp zie je gelige korstjes. Dit zijn opgedroogde witte bloedcellen die een korstje vormen. Het is dus geen vuil al lijkt het er wel op. Dit korstje is een natuurlijke bescherming tegen schadelijke bacteriën. Peuter het korstje er daarom niet van af. Als het korstje voldoende is ingedroogd, zal het er vanzelf afvallen.
De navelstomp is afgevallen
Dan is het na ongeveer een week ineens zover: je vindt de navelstomp in de romper van je baby of hij valt af als je je baby verzorgt. Misschien wil je de navelstomp bewaren. Na het afvallen van de navelstomp zie je de navel zitten: het symbool dat je baby ooit helemaal aan jou verbonden was. Elke baby zal een eigen, unieke navel krijgen. Toch kan het er eerst nog vreemd uit zien en is het nog niet meteen helemaal genezen.
Het kan zelfs dat je een bloedend naveltje ziet of dat er pus uit het naveltje komt. Je kunt ook wat bloed op de luier of kleding van je baby aantreffen. Hier hoef je niet van te schrikken of je zorgen over te maken. Het is heel normaal en gebeurt bij veel baby’s. Na een paar dagen zal het bloeden vanzelf stoppen. Na twee of drie weken zal de navel er mooi uitzien. Soms blijft er wat littekenweefsel achter. Dit stipt de de verpleegkundige op het consultatiebureau aan met een zilvernitraatstift. Daarna verdwijnt het snel.
Verzorging van een bloedend naveltje
Hoe verzorg je een bloedend naveltje? Ook nu geldt weer dat drogen aan de lucht en het naveltje met rust laten het beste geneesmiddel is. Probeer geen korstjes van het naveltje af te halen; dan kan het juist weer opnieuw gaan bloeden. Je kunt het naveltje wassen met water en zeep. Daarna dep je het af met een droge hydrofiele doek. Het is het beste als deze doek gestreken is. Ook nu kun je ervoor zorgen dat de luier het bloedend naveltje niet bedekt.
Wanneer moet je bij een bloedend naveltje wel een arts raadplegen?
Als het bloedend naveltje meer dan twee weken blijft aanhouden, is het goed om een afspraak met de dokter te maken. De kans dat je baby een ontstoken navel krijgt, is heel klein. De grootste oorzaak van een ontstoken navel is een slechte verzorging van de navel. Maar ook een verminderde afweer van de baby kan leiden tot een infectie. In ons land is de hygiëne zo goed, dat een infectie van de navel nauwelijks meer voorkomt.
In ontwikkelingslanden, waar de hygiëne ook bij jonge baby’s veel slechter is, komt een ontsteking aan de navel wel vaker voor. Toch kan dat de navel gaat opzwellen of dat er een rode kring om de navel komt of dat het naveltje gaat stinken. Je baby kan dan wel een infectie hebben, maar het hoeft niet. Toch kan het dan geen kwaad om de dokter te bellen bij een bloedend naveltje. Zeker als je baby koorts krijgt, moet je altijd een arts raadplegen. Koorts is gevaarlijk voor jonge baby’s. Als er toch sprake blijkt te zijn van een infectie, dan kan deze met antibiotica bestreden worden.