Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als een baby koorts of pijn heeft willen we dat graag zo snel mogelijk oplossen. Het is altijd zielig om te zien als een kleintje zich ongemakkelijk voelt door ziekte of pijn. Helaas hebben we niet altijd de oplossing om deze pijn of ziekte per direct weg te nemen, maar we kunnen wel zorgen dat de baby er minder last van heeft door bijvoorbeeld een paracetamol te geven.
Een paracetamol zetpil
Wanneer je de baby een paracetamol wilt geven, kun je dat het beste door middel van een zetpil doen. Er zijn speciale zetpillen in de handel die voor baby’s gebruikt kunnen worden. Je baby paracetamol geven met een zetpil moet natuurlijk volgens de juiste dosering en handige tips maken het makkelijker om deze zetpil te zetten. Paracetamol is een pijnstiller die vaak wordt gebruikt. Het werkt niet alleen pijnstillend, maar ook koortsverlagend. Het is over het algemeen een veilige manier om de pijn te verlichten en je kunt dit middel ook gebruiken wanneer je baby koorts heeft. Het wordt ook gebruikt na een inenting of bij ziekte, als die baby zich oncomfortabel voelt. Omdat de baby's vaak zelf niet aan kunnen geven hoeveel pijn ze hebben, kun je de paracetamol niet overal voor gebruiken. Bij twijfel altijd een deskundige raadplegen.
Paracetamol in verschillende vormen
Paracetamol kun je op verschillende manieren toedienen, bijvoorbeeld door middel van tabletten. Dit kunnen kauwtabletten of bruistabletten zijn. Maar er is ook paracetamolstroop en er zijn zetpillen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kun je de best toepasbare vorm kiezen. Voor jonge kinderen, waaronder baby’s is de zetpil verreweg de beste manier om paracetamol toe te dienen.
Wanneer paracetamol geven?
Geef nooit zonder aanwijsbare reden je kindje zomaar paracetamol, het is en blijft toch een geneesmiddel. Het is wat anders als het duidelijk is dat je baby een flinke griep of verkoudheid te pakken heeft. Vaak knappen ze na het zetten van een paracetamol wat op. Als je niet zeker weet wat er met je kindje aan de hand is, kun je beter eerst de huisarts raadplegen. Het is ook niet verstandig om je kind voorafgaand aan een vaccinatie paracetamol te geven, onderzoeken wijzen uit dat het de werking van de vaccinatie kan verminderen.
Paracetamol bij koorts
Sommige ouders staan al gelijk met de paracetamol klaar als het kind koorts heeft. Toch is dat niet altijd verstandig. Kijk eerst eens goed hoe het kindje of de baby zich gedraagt. Oogt hij of zij erg ziek en lusteloos? Wordt er slecht gedronken? Of heeft de baby wel koorts, maar is hij of zij nog gewoon vrolijk aan het spelen en merk je er eigenlijk verder niet zo veel aan. Het mag logisch zijn dat je in het laatste geval beter even kunt wachten met paracetamol geven, misschien is het helemaal niet nodig. Oogt het wel nodig, geef dan wel paracetamol. Het kan zijn dat je kindje zich dan beter gaat voelen en ook weer beter gaat drinken.
Wat is de juiste dosering?
Voor iedere leeftijd en gewicht van het kind bestaat er een aanbevolen dosering. Over het algemeen moeten tussen twee doseringen ook altijd minimaal zes uur zitten. Een kind van drie maanden tot 18 jaar mag normaal gesproken 10-15 mg per kilo lichaamsgewicht per keer. Hieronder kun je een voorbeelden van de dosering voor paracetamol zetpillen vinden:
- Vanaf 3 maanden, met een gewicht tussen de 3 en 5,5 kg een zetpil van 60 mg, maximaal 2 tot 3 keer per dag
- Vanaf 3 maanden tot 1 jaar, met een gewicht tussen 5,5 en 10 kg een zetpil van 120 mg, maximaal 2 tot 3 keer per dag
- Voor 1 en 2-jarigen, met een gewicht tussen de 10 en 12,5 kg een zetpil van 240 mg, maximaal 2 tot 3 keer per dag
- Voor 2 tot 4-jarigen, met een gewicht tussen de 12,5 en 17 kg een zetpil van 240 mg, maximaal 3 keer per dag
Belangrijk: Is je kindje erg groot voor zijn leeftijd of juist erg klein, hou dan liever de dosering van het gewicht aan in plaats van de leeftijd. Kies bij twijfel liever een lagere dosering dan een hogere. Twijfel je over de juiste dosering, raadpleeg dan de huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen de toegestane dosis uitrekenen op basis van het gewicht van de baby of peuter.
Te veel is gevaarlijk
Te veel paracetamol of het te langdurig gebruiken van paracetamol kan leverschade geven. Dit kan gevaarlijk zijn. Hou bij hoe vaak en hoeveel paracetamol je hebt gegeven aan je kindje. Zo kun je jezelf niet zo snel vergissen in de toegestane dagelijkse dosis. Belangrijk: Neem onmiddellijk contact op met de huisarts als je per ongeluk te veel hebt gegeven
Wanneer werkt de paracetamol?
Het duurt normaal gesproken ongeveer een uur eer de zetpil werkt. Bij pasgeborenen kan het soms nog weleens een half uur langer duren. Bij te vroeg geboren baby’s duurt het zelfs nog langer, soms wel vier uur. Als de paracetamol op de orale manier wordt ingenomen dan gaat het over het algemeen sneller. In een dergelijke situatie kan het ongeveer een half uur duren eer de paracetamol werkt. Je kunt natuurlijk een tablet oplossen in water, maar kijk dan wel even naar de juiste dosering. Die ligt namelijk anders dan bij de zetpil.
Hoe breng je de zetpil in?
De meeste kinderen vinden het niet leuk als de zetpil moet worden ingebracht en vaak heeft dat te maken met de manier van inbrengen. Het is een handigheidje en als je het goed onder de knie hebt, is het zo achter de rug. Hoe kun je de zetpil het beste inbrengen? Voor het slapen gaan is in ieder geval een goed moment en bevorderlijk voor een goede nachtrust.
- Was je handen met zeep en droog je handen goed af
- Bekijk de vorm van de zetpil goed, het puntje moet in de anus
- Haal pas de verpakking van de zetpil af net voor het inbrengen om te voorkomen dat hij zacht wordt van jouw lichaamstemperatuur
- Maak de punt van de zetpil vochtig met een beetje water of warm hem een beetje op
- Leg de baby op zijn rug en houd de beentjes omhoog alsof je de luier gaat verschonen
- Hou de beentjes stevig vast of laat een ander even de beentjes vasthouden
- Duw de zetpil rustig in de anus, tot je hem niet meer voelt
- Hou na het zetten van de zetpil de billetjes even bij elkaar zodat hij er niet uit kan floepen
- Was je handen en knuffel je kindje
Belangrijk: Poept de baby de zetpil uit kort nadat hij is gezet? Zet geen nieuwe zetpil om te voorkomen dat de baby te veel paracetamol binnenkrijgt. De kans bestaat namelijk dat het lichaam wel al een deel van de dosis heeft opgenomen.
Heeft paracetamol bijwerkingen?
Ook paracetamol is een medicijn en net zoals ieder ander medicijn kan het bijwerkingen geven. Gelukkig gebeurd het zelden dat met kortdurig gebruik en een normale dosis iemand last heeft van deze bijwerkingen. In de bijsluiter staan alleen de bijwerkingen voor volwassenen aangegeven en die komen bij maximaal 1 procent van de mensen voor. Deze bijwerkingen zijn: diarree, braken, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of sufheid. Bij kinderen komt het weleens een heel enkele keer voor dat ze allergisch zijn voor paracetamol. Ze kunnen dan huiduitslag krijgen of benauwdheid vertonen. Mocht je het vermoeden hebben dat jouw kindje toch last van bijwerkingen heeft, neem dan contact op met de huisarts. Is dit inderdaad het geval dan kun je de bijwerking aangeven bij bijwerkingencentrum Lareb. Zij registreren alle bijwerkingen en daar hebben andere gebruikers dan weer profijt van.
Toch liever naar de dokter?
In bepaalde situaties is het toch beter om de huisarts te raadplegen. Zeker als je geen verbetering ziet. Je mag paracetamol gewoon zelf geven, maar niet langer dan een paar dagen. Meer hoort ook niet nodig te zijn. Ook als je niet weet waar de pijn of koorts vandaan komt, kun je beter eerst de huisarts raadplegen voordat je paracetamol geeft. Andere situaties waarin je beter de huisarts kunt raadplegen zijn:
- Bij twijfel of je er verstandig aan doet. Beter één keer te veel gevraagd aan de huisarts dan één keer te weinig.
- Pijn die langer dan vijf dagen aanhoudt ondanks de paracetamol
- Koorts die langer dan drie dagen aanhoudt
- Je kindje wordt alleen maar zieker
- Bij lever- of nierproblemen, misschien is paracetamol geven dan helemaal niet verstandig
- Bij gebruik van andere medicijnen, misschien mogen deze medicijnen niet gecombineerd worden met paracetamol
- Bij een baby van jonger dan drie maanden, laat dan altijd eerst de huisarts kijken
Geef nooit zomaar een paracetamol zonder dat er wat aan de hand is of zonder dat je weet wat er aan de hand is. Lees voor de zekerheid ook altijd even de bijsluiter nog door.
Ook belangrijk: Een paracetamol geneest niet, maar wordt gebruikt om de pijn te verlichten en de koorts te verlagen. Houden de klachten aan, neem contact op met de huisarts. Zorg dat de baby voldoende drinkt. Geef wat vaker de fles of leg wat vaker aan. Baby’s drogen snel uit en genoeg drinken kan dit voorkomen.