Moeder worden heeft zo zijn voordelen en nadelen. Iedereen die moeder wordt zal hier vroeg of laat achter komen. Allereerst is moeder zijn natuurlijk fantastisch. Je krijgt een kind en wat is er nou bijzonderder dan dat? Voor veel moeders is een kind krijgen één van de mooiste dingen op aarde. Niet alleen begint er namelijk een nieuw bestaan voor je baby, maar ook voor jezelf begint er een nieuw tijdperk. Namelijk het baby-tijdperk. Alles in je leven zal volledig anders worden. Niets is meer hetzelfde. Je kind groeit op en als moeder maak je dit allemaal van dichtbij mee.

Zo zie je bijvoorbeeld hoe je kind zijn eerste stapjes gaat zetten. En kom je er achter wat je kind leuk vindt. Het kind gaat een eigen karakter vormen en leert veel in een korte tijd. Natuurlijk is dit voor veel moeders een waar genot. Je bent namelijk zelf ook weer even kind en niemand zal je veroordelen als je zelf ook weer gaat spelen. Met een kind heb je namelijk een vrijbrief om zoveel te spelen als je kunt. Wat is er nou mooier dan dat? Maar natuurlijk kleven er ook nadelen aan het moederschap. Bij elk voordeel komt doorgaans ook altijd een nadeel kijken. Dat is bij alles zo in het leven. Het nadeel van moeder zijn is bijvoorbeeld een stukje stress en ongerustheid. Je kunt snel ongerust zijn over de gezondheid van je kind. Ook ben je als moeder altijd bang dat er iets gebeurt met je kind.

Je wilt namelijk niet dat je kind ziek wordt bijvoorbeeld. Of dat je kind bepaalde afwijkingen heeft. Zo kan het zijn dat je kind autistisch is. Maar hoe kun je autisme herkennen? Vaak is dit lastig te herkennen als een baby nog jong is, maar toch zijn er bepaalde signalen waaruit kan blijken dat je kind een autistische afwijking heeft. In dit artikel zal daar aandacht aan worden besteed. Waar kun je op letten? Want hoe eerder je erbij bent, hoe beter er doorgaans iets aan gedaan kan worden. Hoe herken je autisme bij een baby?

Autisme is vaak niet heel vroeg te herkennen

Allereerst is het een feit dat autisme bij een baby niet heel vroeg te herkennen is. De signalen die een kind kan geven hoeven ook niet direct te wijzen op autisme. Het is hoogstens een indicatie dat het autisme kan zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kind gelijk autisme heeft, omdat hij of zij één van de signalen vertoont die later worden genoemd. Hieronder zullen we een aantal indicaties benoemen die erop kunnen wijzen dat een baby misschien autisme heeft. Allereerst is het zo dat je tot en met de leeftijd van een jaar vrijwel niet hoeft op te letten. Dan is het namelijk zeer moeilijk te herkennen of je kind wel of geen autisme heeft. Pas vanaf een jaar kunnen er bepaalde signalen komen die kunnen wijzen op autisme bij je kind. Een aantal aanwijzingen die kunnen duiden op een autistische stoornis:

Aanwijzing 1: Je baby zwaait niet naar mensen nadat hij ouder is dan 1 jaar

Veel baby's die ouder zijn dan 1 jaar hebben doorgaans de neiging om sociaal gedrag te gaan vertonen. Doorgaans imiteren ze dit gedrag van de ouders. Een van de dingen die baby's doorgaans doen nadat ze 1 jaar zijn geworden is zwaaien naar mensen. Natuurlijk niet naar alle mensen, maar wel naar mensen die ze enigszins bekend voorkomen. Mocht je kind nooit naar iemand zwaaien, dan kan dit een teken zijn van een autistische indicatie. Let wel: omdat je kind eenmaal niet zwaait, of net nadat hij 1 jaar is geworden nog niet zwaait, hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat je kind autistisch is. Maar mocht dit doorzetten en zeggen andere mensen bijvoorbeeld dat het wel opvalt? In dat geval kan het wel een teken van autisme zijn of iets anders. Wat het ook is: het is dan altijd van belang om het even in de gaten te houden. En als je het echt niet vertrouwt, is het altijd verstandig om misschien naar een arts te gaan.

 

Aanwijzing 2: je kind lacht niet

Wanneer een baby nog zeer jong is (onder 1 jaar) kan het voorkomen dat je kind totaal niet lacht. Naarmate je baby ouder wordt, moet het echter wel zo zijn dat je kind vaker gaat lachen. Mocht het opvallen dat je kind niet zoveel lacht, dan kan er mogelijk iets aan de hand zijn. Let wel: dat je kind niet altijd lacht is natuurlijk geen indicatie van autisme. Maar als je kind ouder is dan 1 jaar en hij of zij lacht echt nooit, dan kan dit een slecht teken zijn. Natuurlijk hoeft dit nog niet te betekenen dat je kind autistisch is. Het kan namelijk ook zo zijn dat je kind een laatbloeier is en op iets latere leeftijd wat meer gaat lachen. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan kan het verstandig zijn om eens naar een arts te gaan. Al is het maar om je gerust te stellen. Een arts kan je van goed advies voorzien of jij je zorgen moet maken of juist helemaal niet.

Aanwijzing 3: geen reactie op aanspreken

Naarmate kinderen ouder worden, gaan ze doorgaans bewuster worden van hun eigen naam. Als je kind ouder is dan 1 jaar dan weet hij of zij doorgaans wat zijn eigen naam is. Als je die naam dan roept om wat voor reden dan ook, dan is het doorgaans zo dat je kind daarop reageert. Let wel: niet elk kind reageert daar even goed op. De één zal snel reactie tonen, de ander zal bewust niet altijd willen luisteren. Als je kind helemaal geen reactie geeft op zijn naam, dan kan dit een indicatie van autisme zijn. In zo’n geval is het verstandig om een expert te raadplegen. Die kan je er meer over vertellen en je eventueel doorsturen, mocht dat noodzakelijk zijn.

Aanwijzing 4: je kind praat niet

Als je kind ouder wordt dan 1 jaar, dan is dit doorgaans de leeftijd dat je kind losse woorden leert kennen. Het ene kind leert dit sneller dan het andere kind, maar na verloop van tijd moeten er doorgaans wel tekenen van progressie te zien zijn. Mochten deze tekenen van progressie ontbreken, dan kan dit een indicatie zijn dat er iets mis is. Wellicht heeft je kind een autistisch trekje en zorgt dit voor het gebrek aan praten. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn, maar even laten controleren kan natuurlijk nooit kwaad.

Overige informatie over autisme

Op MamaLove.nl vind je meerdere artikelen over autisme. Ook hebben we een artikel geplaatst met een uitgebreider overzicht voor het herkennen van autisme. Let wel dat niet elke aanwijzing erop hoeft te duiden dat je kind autistisch is. Het zijn indicaties, maar elk kind is anders en ontwikkelt zich ook geheel anders. Dus het zegt niet altijd wat. Bovendien is het ook nog eens zo dat één van de symptomen op zichzelf niet heel gevaarlijk hoeven te zijn. Maar mochten er meerdere symptomen bij elkaar voorkomen? Dan kan dit wel een sterke indicatie zijn dat er wat aan de hand is. Mocht je dus twijfelen, dan kan het altijd verstandig zijn om een expert op het gebied van autisme te raadplegen. Zo weet je zeker waar je aan toe bent en kun je hopelijk weer met een gerust hart gaan slapen.