Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Peuters zijn schattig én schaamteloos. Met hun brutale opmerkingen en gedrag kunnen ze soms dan ook het bloed onder je nagels vandaan halen. En hoewel de peuterpuberteit misschien niet de makkelijkste fase is, is het er wel eentje waarbij het extra belangrijk is dat jij je geduld bewaart. Heb jij een brutale peuter in huis en kun je wel wat tips gebruiken? In dit artikel vertellen we je: zo ga je om met een brutale peuter, en wat je kunt doen om de sfeer zo gezellig mogelijk te houden.
Zo ga je om met een brutale peuter
Een brutale peuter kan je het schaamrood op de kaken bezorgen. En hoewel het soms best schattig en grappig is, is het wel belangrijk om je kindje te leren dat sommige dingen echt niet kunnen. Wij vertellen je daarom hoe je het beste kunt omgaan met een brutale peuter!
Waarom zijn peuters brutaal?
De reden dat veel peuters brutaal zijn is omdat ze nog niet goed hun emoties kunnen uiten. Ze kunnen nog niet goed vertellen waarom ze boos zijn, en beginnen daarom meteen te schreeuwen, slaan of schoppen. Ook het niet krijgen van hun zin leidt vaak tot veel frustratie. En hoewel dit gedrag niet altijd even makkelijk is om mee om te gaan, is het wel een vrij normale fase. Het hoort bij de peuterpuberteit en betekend vaak simpelweg dat je kindje zich aan het ontwikkelen is, en een eigen karakter en temperament krijgt. Daarnaast zijn kinderen die moe zijn, honger hebben of zich vervelen vaak extra lastig en brutaal. Maar hoe ga je om met dit brutale gedrag?
Houd vast aan een ritme
Voor veel kinderen is een vast ritme dé sleutel tot succes. Hierdoor weten ze namelijk waar ze aan toe zijn en voorkom je een kindje dat overprikkelt raakt. Ook het op tijd slapen en eten bezorgt je peuter waarschijnlijk een beter humeur. Probeer dus zoveel mogelijk vast te houden aan een vast ritme, waarin ook genoeg tijd is om te rennen en te dollen. Juist door even stoom af te blazen buiten voorkom je dat je kindje zich later verveelt of stoute dingen binnenshuis gaat doen.
Blijf consequent
Consequent blijven is erg belangrijk. Je peuter heeft anders veel te snel door dat huilen, zeuren en zielig doen beloond worden. Houd je dus vast aan “nee is nee”. Wees overigens wel voorzichtig met “nee” zeggen. Het is immers voor niemand leuk om de hele dag alleen maar te horen wat er niet mag. Geef dus liever meteen een alternatief (je mag geen snoep, maar wel een appel) of leg je kindje uit waarom iets niet mag en wanneer het eventueel wel mag. Een ander onderdeel van consequent blijven is het opstellen van een aantal basis regels en je daar altijd aan houden. Zoals niet snoepen voor het eten of niet met speelgoed gooien.
Negeren
Schenk liever niet al te veel aandacht aan negatief gedrag zoals schelden of gemene dingen zeggen. Zo maak je het groter dan het is. Negeer bepaalde dingen liever dan dat je overal erg boos op reageert. Ook het rustig aanspreken van je kleintje is een goede tactiek. Leg hem uit waarom iets niet mag of niet leuk is, en dat je dit gedrag niet kan accepteren. Zeg bijvoorbeeld ook dat je hem als hij net nog eens doet op de gang zal zetten om af te koelen.
Goed gedrag belonen
Goed gedrag belonen is erg belangrijk. Geef je peuter dus regelmatig complimentjes en leg de nadruk op wat er wel goed gaat. Zo blijft de sfeer tussen jullie gezellig, en zal hij zien dat hij met goed gedrag ook aandacht kan krijgen. Wees meteen zelf ook een goed voorbeeld voor je kleintje. Dit houdt dus in dat jij ook niet mag schelden, schreeuwen of mag snoepen voor het eten. Houd er rekening mee dat deze regel altijd geldt als je kindje in de buurt is, dus ook in het verkeer of als je ruzie hebt met je partner.
Leren omgaan met emoties
De reden dat je kleintje uit zijn vel springt is meestal omdat hij niet goed om kan gaan met emoties. Probeer hem dus te leren wat emoties zijn, en dat hij ook kan vertellen waarom hij boos is. Door veel te praten, hem dingen uit te leggen en geduld te hebben zal je dan ook zien dat de brutale buien afnemen. Je kleintje leert bovendien zich vanzelf beter uitdrukken.
Wat je vooral niet moet doen
- Word niet extreem boos. Adem even diep in en diep uit als je het niet meer ziet zitten of regel een oppas als je even stoom wilt afblazen. Door erg boos te worden wordt de sfeer tussen jullie niet gezelliger, en zal je kindje zich minder veilig bij je voelen.
- Reageer altijd consequent, ook als jullie buitenshuis zijn. Houd hieraan vast en trek je niet te veel aan van de mening van buitenstaanders. Jij doet het op jouw manier!
- Heb geen onrealistische verwachtingen van je kindje. Als hij zich uren netjes moet gedragen terwijl jullie op bezoek zijn bij vrienden of familie is het logisch dat hij zich na een tijdje gaat vervelen en misdragen. Houd dus rekening met de wensen en het ritme van je kindje. Zorg ook altijd voor voldoende afleiding en uitdaging voor je peuter.
- Lach niet om brutaal gedrag. Zo beloon je je kindje voor gedrag dat nu misschien nog schattig is, maar over een aantal jaar volstrekt onacceptabel zou zijn.
Bij brutaliteit kan ook een driftbui voorkomen. Lees in dit artikel hoe je omgaat met een driftbui.
Wat te doen als je het even niet meer ziet zitten?
Een kind opvoeden is niet altijd even makkelijk. Als je het even niet meer ziet zitten is het dan ook verstandig om er even tussenuit te knijpen en je kindje bij je partner of oppas achter te laten. Zo laad je weer op en kun je met frisse moed weer met je kindje omgaan. Denk je dat het brutale gedrag van je peuter wel erg extreem is of heb je erg veel moeite om hier mee om te gaan? Ga dan eens langs bij de huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen of een aantal tips geven.