Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het leven van een moeder is zeer dynamisch. Zeker de eerste paar jaren kunnen soms erg lastig zijn. Enerzijds moet je namelijk helemaal wennen aan het moederschap. Dat is over het algemeen vaak al moeilijk genoeg. Je bent namelijk bang dat je het niet goed doet. Veel moeders zijn heel erg onzeker. Gelukkig krijg je de eerste paar dagen kraamhulp en dergelijke. Bovendien kan jouw eigen moeder je natuurlijk ook helpen bij het opvoeden van het kind. Deze heeft daar veel ervaring mee. Aarzel dus niet om met brandende vragen naar je eigen vader of moeder te gaan. Deze vinden het over het algemeen alleen maar leuk als ze je mogen helpen.
Naast de problemen en kopzorgen, is het natuurlijk ook hartstikke leuk om een baby te hebben. Zeker de eerste paar jaren zijn echt een emotionele achtbaan. Zowel voor je kind alsook voor jezelf. Je maakt namelijk zoveel mee en de ontwikkeling van een kind op jonge leeftijd gaat extreem snel. Daarom ben je als moeder ook heel veel tijd kwijt aan je kind, maar dat is natuurlijk hartstikke leuk. Moeder en kind hebben vaak een bijna overstijgende connectie die anderen niet begrijpen. Dat maakt de connectie tussen moeder en kind dan ook zeer sterk.
Oogcontact met je baby
Oogcontact met je baby is heel belangrijk om verschillende redenen.
Het versterkt de communicatie
Een van de redenen waarom oogcontact met je baby zo belangrijk is, is omdat het de band versterkt. Als je kind al een paar maanden oud is, is de kans groot dat je al goed oogcontact met je baby kunt maken. Voor veel moeders is dit echt een uniek en emotioneel moment. Dat is natuurlijk ook wel logisch, want het is niet zomaar iets. Voor veel moeders is het een heel bizar idee. Een wezen dat uit de buik is gekomen en dat nog leeft ook. Dat is natuurlijk ook een heel bizar gegeven. En toch gebeurt het elke dag meerdere malen!
Wanneer je kind nog heel jong is, is de kans groot dat het oogcontact nog niet heel gemakkelijk gaat. Dit komt omdat baby's eerst een passieve houding aannemen, maar naarmate ze ouder worden verandert dit al snel in een meer actieve houding. Zodra dat moment is aangebroken, zul je merken dat je baby veel oogcontact met je maakt.
Oogcontact stimuleert de hersenen
Wat veel moeders niet weten is dat oogcontact de vaardigheden van je kind kunnen stimuleren. Dat klinkt natuurlijk gek, want hoe komt dat dan tot uiting? Vraag je je waarschijnlijk af. Dat is gelukkig best eenvoudig uit te leggen. In het wetenschappelijke tijdschrift PNAS is daar namelijk een onderzoek naar gedaan. Door het oogcontact worden hersens geactiveerd en dat zal ertoe leiden dat baby's een stuk sneller vaardigheden aanleren. Uiteraard is dit een versimpelde uitleg van het onderzoek, maar het is in ieder geval een groot voordeel. Natuurlijk kun je het onderzoek zelf ook lezen wanneer jou dit interessant lijkt.
Hoe ga je ermee om?
Als moeder is het natuurlijk hartstikke leuk om erachter te komen dat je kind op een actieve manier contact met je probeert te zoeken. Maar wat is nou de beste manier om daar als moeder mee om te gaan? Hieronder een aantal tips.
Actie reactie
Probeer altijd op een leuke manier te reageren als je kindje contact met je probeert te leggen. Doet je kind iets geks met zijn ogen? Doe hem of haar dan na! Het is belangrijk om het gedrag van je baby te stimuleren. Na verloop van tijd zal het ook voorkomen dat je baby jou gaat imiteren. Baby's leren namelijk heel veel van hun gedrag door imitatie.
Praat met je baby
Natuurlijk kan je baby op jonge leeftijd nog niet terug praten. Dit is echter geen reden om niet te praten. Het is belangrijk dat je al op jonge leeftijd tegen je kind gaat praten. Ook al begrijpt je kind niet wat je zegt, het is altijd belangrijk om op een goede manier contact met je kind te leggen. In principe kun je dit al doen na 4 weken. Maar wat moet je dan zeggen? Vraag je je misschien af. Over het algemeen is het niet zo belangrijk wat je zegt, maar de manier waarop je iets zegt is daarentegen wel belangrijk. Probeer altijd op een hele lieve, leuke manier met je kind te communiceren. Wanneer je bepaalde woorden of teksten uitspreekt, moet je er dus voor zorgen dat het zachtaardig klinkt. Maar als moeder heb je daar over het algemeen geen problemen mee. Vaak heb je als moeder daar al een natuurlijk instinct voor.
Zing mooie liederen
Wat is er nou leuker dan mooie liederen voor je baby zingen? Kinderen houden van de tonen van muziek. Daarom kan het ook verstandig zijn om leuke liedjes voor je baby te zingen. Op die manier leert je kind al snel wat muziek is. Dit is belangrijk, want de ontwikkeling van een kind staat niet stil. Zeker niet op jonge leeftijd. In de jongste jaren ontwikkelt je kind zich namelijk het snelst.
Je kind kan zich niet ontwikkelen?
Het ene kind is het andere kind natuurlijk niet. Soms kan het daarom ook even duren voordat je kind zich gaat ontwikkelen. In principe is dit doorgaans overigens nog geen enkele reden tot paniek. Alleen als het opvallend lang duurt kan er wat aan de hand zijn, zoals een autisme-stoornis. Wat zijn daar duidelijke indicaties voor?
Een belangrijk kenmerk van autisme bij een baby is dat ze weinig interesse in andere mensen tonen. Dit geldt dus niet enkel voor de moeder, maar ook voor andere mensen in de omgeving. Een ander kenmerk ervan is weinig gelaatsuitdrukkingen. Dit is ook typisch iets voor kinderen met autisme. Ook wanneer er na een lange periode nog geen glimlach op het gezicht van je baby verschijnt, kan dit een teken van autisme zijn.
Natuurlijk zijn dit slechts indicaties. In principe betekent het nog niets. Mocht je je echt zorgen maken, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Die kan het gedrag van je baby bestuderen en eventueel besluiten om je kind door te sturen naar een expert.