Is het je wel eens opgevallen dat de meeste baby’s de eerste weken van hun leven huilen zonder tranen? Je hebt van alles geprobeerd. Je hebt je baby gevoed, hij heeft een boertje gelaten, een schone luier gekregen, is geknuffeld, en de volledige check van de kleding of er misschien iets kriebelt is ook uitgevoerd. Maar de baby huilt nog steeds, en zonder tranen! Is hij zich aan het aanstellen?

Stelt de baby zich aan?

Baby’s huilen de eerste weken zonder een enkele traan. Als je dat bij een volwassen persoon zou zien, dan zou je inderdaad denken dat hij zich aanstelt. Maar bij baby’s is het echt. Huilen zonder tranen ziet er vreemd uit, maar er is toch echt wat aan de hand waardoor jouw kindje je nodig heeft. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.

Waarom huilt je baby zonder tranen?

Baby’s beginnen vaak meteen met huilen zodra ze geboren worden. En dit is heel goed, want het zorgt ervoor dat de ademhaling goed op gang komt. Maar zoals gezegd; de echte tranen zijn in de eerste weken niet te bekennen. En dit is niet erg, want de traankliertjes produceren genoeg vocht om de oogjes vochtig te houden. Deze traankliertjes liggen in het voorste zijdelingse gedeelte van de oogkas. Via traankanaaltjes wordt het traanvloeistof afgescheiden onder het bovenste ooglid. De dikke tranen komen pas als de traanbuisjes voldoende geopend zijn. Deze liggen in de ooghoeken en is als een soort drainage-systeem voor het overtollige traanvocht. Als je baby pas geboren is, zijn deze bedekt met een vliesje, wat ervoor zorgt dat teveel traanvocht niet afgevoerd kan worden. En daardoor produceren de traankliertjes dus automatisch minder traanvocht.

Net als een wolk die regen aanmaakt

Dr. Phillipa Sharwood, een Australische kinderarts, vergelijkt het met een wolk die regen aanmaakt. De traan die het oog verlaat wordt via het traanbuisje van de ogen weer opgevangen, en vervolgt zijn weg richting de neus. Hoeveel tranen we daadwerkelijk laten is afhankelijk van hoe goed dit afvoersysteem werkt, en hoeveel tranen je kan produceren. Bij baby’s is dit niet hetzelfde als bij volwassenen, omdat hun traanklieren nog niet zo ver ontwikkeld zijn.

Het neemt wel wat problemen met zich mee

Iets wat belangrijk is om op te letten is dat de oogjes niet ontstoken raken. Doordat de oogjes de eerste weken niet tranen valt dit minder op. De eerste symptomen zijn tranende ogen, deze tranen blijven in de ooghoeken liggen, en de ogen lopen als het ware over. Dit komt omdat het traanbuisje gedeeltelijk geblokkeerd is, en het traanvocht niet goed af kan voeren. Dit zul je zien bij je baby, ook als hij niet huilt. Dus zo weet je of het gezonde tranen zijn, of niet. Als de tranen komen als je baby niet huilt is het belangrijk om extra alert te zijn.

Pus in de oogjes

Als de tranen niet afgevoerd worden, hopen ze zich op in de traanzak en drogen ze in. Dit kan zorgen voor een vieze afscheiding. Vooral bij een neusverkoudheid kan een verstopping van de traanwegen ontstaan doordat het gezwollen neusslijmvlies de traanbuisjes dichtdrukt. In beide gevallen zijn de vieze oogjes van je kleintje geen reden om je zorgen te maken.

Hoe los je het op?

Als je baby tranende oogjes heeft terwijl hij niet huilt kun je makkelijk de oogjes schoonmaken met wat steriel gaas en gekookt, afgekoeld water. Dit helpt vaak goed om de geblokkeerde traanbuisjes weer vrij te krijgen. Veeg met het gaasje over de dichte oogleden, van de buitenzijde van het oog richting de neus. Twee keer per dag is voldoende om de traanbuisjes weer goed te laten functioneren.

Ontstoken oogjes

Als je ziet dat de oogjes rood en opgezwollen zijn, en er pus in de ooghoeken zit, dan is er waarschijnlijk sprake van een ontsteking. Het nauwe traanbuisje kan bacteriën nog niet goed afvoeren, en dit is de reden dat ontstoken oogjes dus ook vaker voorkomt bij baby’s. Een ontstoken oogje kan hierdoor best lang aanhouden, dus het is aangeraden om even langs de dokter te gaan.

Uitdroging

Ook als je baby voorheen wel huilde met tranen, maar nu de oogjes weer droog blijven als voorheen, moet je oplettend zijn. Dit kan wijzen op uitdroging. Vaak heeft je baby dan ook andere symptomen als koorts, hangerigheid, slecht drinken en weinig plassen. Dus hierdoor is het makkelijk om dit probleem op te merken. In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

Wanneer kan je de eerste traantjes verwachten?

Sta je klaar bij elk huiltje om te zien wanneer nou die eerste traan komt? De meeste baby’s huilen met tranen vanaf een leeftijd van één tot drie maanden, maar dit verschilt echt heel erg. Het kan zelfs zo zijn dat je de eerste tranen van je baby ziet als hij al bijna één jaar is! Dus om het fototoestel naast het bedje te laten voor die eerste traan is geen goed idee, want het kan lang duren. Maar als die eenmaal komt is het natuurlijk wel heel speciaal!

Huilen met tranen is eigenlijk heel bijzonder!

Wij mensen zijn de enigen die huilen met tranen. Dieren doen dit niet. Dus dat maakt het wel heel speciaal. Maar waarom huilen we eigenlijk met tranen? Voor baby’s wordt het huilen ook wel de akoestische navelstreng genoemd. Het zorgt ervoor dat het verbroken contact tussen moeder en kind weer verbonden raakt.

Waarom die tranen?

Maar waarom dan die tranen?? Tranen zetten het lichaam aan tot de productie van troostende hormonen. Je baby is op het moment dat hij huilt emotioneel om iets. Hij heeft honger, dorst, een vieze luier wat in z’n billetjes prikt, of hij mist de warmte van mama gewoon. Door te huilen stelt de baby zichzelf eigenlijk gerust, maar het geluidssignaal (ook wel krijsen als je net iets te lang wegblijft omdat je onder de douche stond) blijft totdat mama komt met haar geruststellende armen. Dus tranen zijn eigenlijk een soort van troost voor de baby zolang je er niet bent. Huilen is verder stress verlagend en bloeddruk verlagend, dus helemaal zo slecht nog niet voor de gezondheid!