Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het is één van de meest tragische ongevallen die je als ouder kan overkomen, en helaas is het iets wat veel voorkomt. Jaarlijks verdrinken er kinderen, en dan vooral peuters, dus het is belangrijk om hier oplettend in te zijn. De gedachte alleen al dat je kind zou verdrinken is erg beangstigend voor je als ouder zijnde, dus je wilt er alles aan doen om deze situatie te voorkomen. In dit artikel geven we je alle informatie omtrent dit onderwerp, zodat je kind beschermd blijft tegen verdrinking.
Waar vind het plaats?
De meeste peuters verdrinken op plekken dichtbij de ouders die op dat moment even onachtzaam zijn, en denken dat hun kind gewoon rustig aan het spelen is. Vooral vijvers in parken, sloten, grachten, zwembaden, en thuis in bad, zijn de meest voorkomende plekken waar verdrinkingsongevallen gebeuren. Je peuter kan zelfs in een klein laagje water van vijf centimeter verdrinken! Dit wetende, is het dus cruciaal om op alle momenten alert te blijven, en er niet vanuit te gaan dat het wel ok is. Die gedachte zou namelijk uiteindelijk voor een groot schuldgevoel kunnen zorgen, en dat willen we natuurlijk niet.
Hoe bescherm je je kind tegen verdrinking?
Zorg er altijd voor dat je je peuter niet alleen laat als er water in de buurt is. Ook als je denkt dat er geen water in de buurt is, is het belangrijk om je peuter altijd in de gaten te houden. Het is namelijk meer dan één keer voorgekomen dat een moeder met haar kinderen naar de speeltuin gaat, en bezig is met de andere kinderen. Hierdoor is de peuter door zijn nieuwsgierigheid op pad gegaan, en uiteindelijk verdronken in een vijver. Erg tragisch om mee te maken, en dat wens je natuurlijk niemand toe! Dus vooral zolang je kind nog peuter is, is het cruciaal om alert te zijn als jullie buitenshuis zijn, en je kind altijd in het oog te houden.
Zorg voor een veilige omgeving
Ook thuis zijn er meerdere plekken waar je kind zou kunnen verdrinken. Het is dus ten zeerste aangeraden om preventieve maatregelen te treffen, zodat je je kind hiertegen kunt beschermen. Heb je een vijver of zwembad in de tuin? De beste maatregel hiervoor is om een hek om de vijver of het zwembad te plaatsen, zodat je peuter hier niet bij kan. Maar natuurlijk ook algemeen toezicht als je peuter in de tuin is, is van belang. Ook in bad kan je kleine snel verdrinken. Laat hem dus nooit zonder toezicht alleen in bad, zelfs niet om even een handdoek te pakken. De beste manier om gevaarlijke situaties te voorkomen in bad, is dus om van te voren alle benodigde spulletjes klaar te zetten. Zo kun jij tijdens het badderen bij je kind blijven, en voorkom je verdrinking alsook andere gevaarlijke situaties (zoals uitglijden, hoofd stoten tegen de kraan, etc).
Stille verdrinking
Misschien denk je als ouders zijnde dat je je kind wel zult horen spartelen of geluid zult horen maken als het in het water valt of verdrinkt, maar dit is vaak niet het geval. Vooral peuters kunnen in het water zakken zonder te huilen of te spartelen, en binnen enkele minuten overlijden. Hou hier dus rekening mee, en ga er niet vanuit dat je het wel zult horen als je kind verdrinkt. Er zijn veel kinderen verdronken, terwijl de ouders of andere volwassenen om de hoek waren. Let hier dus op.
Wat doe je als je kind verdrinkt?
Natuurlijk is één van de eerste dingen die je moet doen, je kind uit het water halen. Zorg ervoor dat je ook aan je eigen veiligheid denkt, want als jij in gevaarlijke situaties komt, is je kind ook niet beter af. Als je bang bent dat je kind onderkoeld is geraakt, dan dien je hem zo horizontaal mogelijk uit het water te halen. In een verticale houding is het hart namelijk extra gevoelig voor hartritmestoornissen. Als je je kind uit het water hebt gehaald, bel je in alle gevallen de hulpdiensten, en controleer je of het bij bewustzijn is. Dit doe je door het kind aan te spreken en licht aan de schouders te schudden. Als je kind bij bewustzijn is, kun je de natte kleding verwijderen en hem inwikkelen in een deken als je bang bent voor onderkoeling. Ook het geven van iets warms te drinken, en hem warm wrijven zijn goede methodes om te voorkomen dat je kind onderkoelt raakt.
Wat als je kind buiten bewustzijn is?
Als je kind blauw ziet en buiten bewustzijn is, dan betekent dit dat de ademhaling belemmerd is door vocht dat in de longen is gekomen. Door het kind op de buik te leggen met één arm boven het hoofd, en rustig met twee handen op de rug te drukken, zal het water via de mond naar buiten komen. Ook kun je controleren of er andere objecten in de mond zijn gekomen tijdens de verdrinking, zoals blaadjes etc., die de ademhaling kunnen belemmeren, en deze te verwijderen. Als je kind bleek en bewusteloos is, maar wel adem haalt, dan is het waarschijnlijk bewusteloos geraakt door kou of emoties. In dit geval zorg je voor zoveel mogelijk warmte. Dit doe je door natte kleding te verwijderen, het kind warm te wrijven, te wikkelen in een deken, en indien mogelijk in de stabiele zijligging te leggen. Ook kun je het een warme drank geven als het weer bijkomt.
Je kind haalt geen adem
Het kan zijn dat je kind zolang in het water heeft gelegen, dat het zelfs geen adem meer haalt. In dit geval is reanimatie nodig. Dit doe je door met je hand de nek van het kind iets op te tillen waardoor het licht achterover kantelt. Hierdoor komen de luchtwegen vrij. Door te kijken, voelen, en luisteren kun je controleren of er geen ademhaling meer is. Als dat het geval is, sluit je de neus af met je duim en wijsvinger, en blijf je met je andere hand de nek vasthouden zodat het iets gekanteld blijft. Door je lippen om de lippen van het kind te plaatsen, en één seconde lucht in zijn mond te blazen, zorg je ervoor dat de borstkas omhoog gaat. Dit kun je per drie seconden herhalen (20 keer per minuut). Om de tien seconden kun je controleren op tekenen van circulatie, namelijk: beweging, ademhaling, slikken, hoesten, of braken en kokhalzen. Ook hartmassage kan worden toegepast als er geen hartslag meer is. Hartmassage verricht je door je hand op het midden van het borstbeen te plaatsen, en het borstbeen met de hiel van je hand vijf centimeter in te drukken. Dit kun je dan combineren met de beademing in een verhouding van 15 op twee. Dus je past 15 massages toe, en volgt dit op met twee beademingen. Het tempo van hartmassage is tenminste 100 maar niet meer dan 120 massages per minuut. Dit is een beknopte beschrijving van reanimatie en hartmassage, maar we adviseren ten zeerste om een EHBO-cursus te volgen. Dit zal niet alleen het leven redden van jouw kind mocht het in een gevaarlijke situatie komen, maar je kunt er ook levens van andere mensen mee redden als je ooit in zo’n situatie komt. Dan is een EHBO-cursus het natuurlijk meer dan waard!
Raadpleeg altijd een arts
Als je kind verdrinkt, kan het zo zijn dat er vocht in de longen gekomen is, wat kan zorgen voor een zogenaamde secundaire verdrinking. Hierbij raken de longblaasjes beschadigd door vocht, en dit heeft als gevolg dat je kind steeds moeilijker gaat ademhalen. Zonder behandeling kan dit leiden tot zuurstofgebrek, en bestaat er dus een kans dat je kind alsnog overlijdt. Het is dus in alle gevallen van verdrinking noodzakelijk dat je een arts inschakelt.
Geen zorgen
De gedachte dat je kind zou verdrinken is erg beangstigend, en iets waar je liever niet aan denkt. Maar door het leren van de juiste kennis en alle gevaren uit te sluiten, kun je jezelf geruststellen en je kind op de beste manier beschermen.