Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je gaat er natuurlijk vanuit dat je kindje nooit wat zal overkomen, maar de kans bestaat dat er ondanks jouw voorzorgsmaatregelen toch wat mis gaat. Je zult jezelf erg dankbaar zijn als je op zo’n moment goed voorbereidt bent en weet hoe te handelen. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je je kindje reanimeert, en waar je rekening mee moet houden in zo’n situatie.

Voorkom gevaarlijke situaties

Je voorkomt natuurlijk liever ongelukken, dan dat ze plaatsvinden. Vraag jezelf dus even af of alle plekken waar je kindje komt wel degelijk veilig zijn? Ook is het belangrijk om deze check af en toe een update te geven. Als je kindje bijvoorbeeld begint met lopen, zal hij een groter bereik hebben dan wanneer hij nog maar net kruipt. De beste manier is om jezelf even te gedragen als je kindje, en op die manier in huis te kijken of er eventuele gevaarlijke situaties zijn waar je overheen gekeken hebt. Check ook gelijk andere plekken waar je kindje vaak komt of alles veilig is, bijvoorbeeld bij opa en oma. Zo weet je zeker dat je kindje in een veilige omgeving leeft.

In welke situatie reanimeer je je kindje?

Reanimeren is nodig als de ademhaling niet goed meer functioneert of geheel wegvalt. Ook als de bloedsomloop stil komt te staan is het nodig om te reanimeren zodat deze weer op gang komt. Over het algemeen wordt bij kinderen een circulatiestilstand (stilstand van de bloedsomloop) altijd veroorzaakt door een ademhalingsstilstand. Meestal wordt een ademhalingsstilstand bij kinderen veroorzaakt door verstikking. Dit kan komen door verdrinking of het stikken in kleine voorwerpen. Het reanimeren van een klein kind is anders dan het reanimeren van een volwassene omdat het natuurlijk veel kleiner is. Daarom is er een speciaal stappenplan voor het reanimeren van baby’s of kleine kinderen. Wel bestaat reanimatie bij kleine kinderen net als bij volwassenen uit het beademen en het uitoefenen van hartmassage.

Controleer eerst de vitale functies

Als je in een situatie komt waarin je denkt dat reanimatie nodig is, is het belangrijk om eerst zeker te stellen of dit daadwerkelijk nodig is. Dit doe je door de vitale functies te controleren, namelijk: het bewustzijn, de ademhaling, en de bloedsomloop. Het controleren van het bewustzijn doe je door je kindje aan te spreken en zachtjes te schudden. Als hij niet reageert, weet je dat hij buiten bewustzijn is. De ademhaling controleer je door te luisteren met je oor dichtbij het mondje en neusje van je kind. Op deze manier kun je het beste controleren of je de ademhaling hoort, en ondertussen kijken of je zijn borstkas ziet bewegen. Een kindje ademt ongeveer 4 tot 6 keer per 10 seconden. Een ademhaling die beduidend minder is dan dat heeft ook reanimatie nodig. Als dit het geval is, is dit ook gelijk een goed moment om 112 te bellen en hulp in te schakelen zodat iemand een AED kan halen. Het controleren van de bloedsomloop wordt bij kleine kindjes en baby’s vaak niet gedaan omdat dit erg moeilijk is. Over het algemeen kan je stellen dat de bloedcirculatie ook uit zal vallen als het kind niet meer ademt. Daarom is het beter om meteen in actie te komen en over te gaan op reanimatie.

Hoe reanimeer je je kindje?

Als je eenmaal ziet dat je kind reanimatie nodig heeft, is het belangrijk om rustig te blijven. Verplaats het kind niet onnodig. Dit doe je enkel als het in een gevaarlijke situatie zit.

Mond op mondbeademing

Het reanimeren van je kindje doe je door het hoofd ligt op te tillen vanuit de nek. Hierdoor is het makkelijker om te beademen. Mond op mondbeademing geef je door je mond over de mond van je kindje te leggen, en daarbij zijn neus dicht te knijpen. Bij een baby plaats je je mond over zijn mondje en neusje. Vervolgens blaas je vijf keer rustig adem in zodat de borstkas van het kindje omhoog zal gaan.

Hartmassage

Mond op mondbeademing wissel je af met hartmassage. Na vijf beademingen voer je hartmassage uit. Dit doe je door met de hiel van je hand en een gestrekte arm het midden van de borstkas zo’n vier tot vijf centimeter in te drukken. Bij een baby doe je dit enkel met twee vingers. Dit doe je 15 keer, in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut. Dit houdt in dat je elke seconde twee hartmassages uitvoert. Na deze hartmassages geef je je kind weer twee beademingen, en daarna weer 15 keer hartmassage. Dit blijf je herhalen totdat je ziet dat je kind weer zelf ademt of er hulp is gearriveerd.

Automatische Externe Defibrillator

Door middel van een elektrische schok kan het hartritme hersteld worden. Dit doe je met behulp van een AED, Automatische Externe Defibrillator. Dezen zijn te vinden op verschillende openbare en drukbezochte plekken zoals bedrijfsgebouwen, scholen, en supermarkten. Door middel van de App van het Rode Kruis kan je makkelijk de dichtstbijzijnde AED opzoeken.

Hoe gebruik je een AED?

De AED is eenvoudig te gebruiken aangezien het apparaat zelf de instructies geeft. Het apparaat voert zelf een analyse uit, en zal als dat nodig is een elektrische schok toedienen. Als het apparaat aangeeft dat dit niet nodig is, ga je zelf door met de reanimatie. Er zijn speciale AED apparaten maar kinderen, maar ook de standaard AED voldoet voor kinderen. Als je kindje minder weegt dan 25 kilo, dan plak je een elektrode tussen de schouderbladen, en het andere plak je midden op de borstkas.

Volg een cursus

In dit artikel hebben we je beknopt uitgelegd hoe de reanimatie van een kind in zijn werk gaat. Als je het echt goed onder de knie wilt krijgen adviseren we echter een EHBO-cursus. Er zijn speciale cursussen beschikbaar voor het geven van EHBO bij baby’s en kinderen, en hiermee kan je niet alleen je eigen kinderen redden als er ooit een situatie voor zou komen, maar ook anderen kun je natuurlijk erg van nut zijn.