Ga je binnenkort trouwen? Dan moeten jullie administratief een hoop regelen. Ook bijvoorbeeld het bijhouden van een gezamenlijke financiële administratie is belangrijk als jullie gaan trouwen. Deze administratie is de basis van jullie financiële situatie en hiertoe behoren ook verzekeringen. Ook de zorgverzekering vormt een aandachtspunt bij trouwen. In dit artikel beantwoorden we de vraag ‘Wat betekent trouwen voor jullie zorgverzekering?’

Samen verzekerd op één polis?

In de eerste instantie lijkt het misschien makkelijk om samen bij een zorgverzekeraar verzekerd te zijn. Maar is dit eigenlijk wel zo? Het korte antwoord: nee, het is niet per se handiger om te kiezen voor dezelfde verzekeraar. De keuze voor een zorgverzekeraar is, naast financiële mogelijkheden, vooral afhankelijk van jullie zorgbehoefte. En juist die is voor iedereen natuurlijk anders.

Het is advies is om altijd uit te gaan van ieders persoonlijke situatie, en dus ook individueel na te gaan welke zorgverzekering het beste bij jouw eigen wensen en behoeften past. En wil je zorgverzekering vergelijken nadat je bent getrouwd? Doe dit dan niet alleen op prijs, maar dus ook op voorwaarden. De goedkoopste zorgverzekering is niet altijd de beste optie.

Hoe zit het dan met het meeverzekeren van de kinderen? Het is gebruikelijk dat kinderen op de zorgpolis van hun moeder staan vermeld. Maar je kunt als (pas)getrouwde partners ook samen op een polis staan. Stel dat jullie beiden het meest gunstig uit zijn bij dezelfde verzekeraar, dan is dat wel zo praktisch.

Het betekent echter niet dat je samen een en dezelfde zorgverzekering hebt. Een gezamenlijke polis biedt uitsluitend een administratief voordeel. Je kunt namelijk beide een andere aanvullende verzekering hebben bij dezelfde verzekeraar. Beide partners hebben ieder een eigen verzekering op maat.

Let op met een collectieve zorgverzekering

Is een van jullie via de werkgever collectief verzekerd? Dan kan het – financieel gezien – interessant zijn voor de niet-collectief verzekerde partner om over te stappen naar het zorgcollectief. Ook de partner van de collectief verzekerde mag zich namelijk in veel gevallen aansluiten bij het collectief van de werkgever. Zo kunnen beide partners gebruikmaken van de korting. Op dit moment mogen verzekeraars maximaal vijf procent korting bieden op een basispolis. In het verleden was dit zelfs 10 procent. Deze collectiviteitskorting verdwijnt in zijn geheel per 1 januari 2023.

De korting hoeft de zorgverzekering echter niet altijd financieel aantrekkelijker te maken dan andere verzekeringen. Sommige collectieve zorgverzekeringen bevatten namelijk ‘standaard’ pakketten met aanvullende dekkingen waar je voor betaalt terwijl je die misschien niet nodig hebt. De kans is dus aanwezig dat je beter en goedkoper uit bent als je een zorgverzekering afsluit die beter bij je past.