Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Ouder (in spé) zijn betekent: Heel. Veel. Vragen. Vragen die elke ouder heeft, zoals: Wat mag je nou écht niet eten als je zwanger bent, en moet je eigenlijk nog ergens rekening mee houden als je borstvoeding geeft? Als je baby eenmaal geboren is vliegen de eerste maanden voorbij en voordat je het weet is-ie toe aan de eerste oefenhapjes. Wat geef je dan en hoeveel? En hoe bouw je melkvoeding af na 6 maanden?
Gelukkig sta je er niet alleen voor. Op het Hero Instituut voor Babyvoeding vind je alles over voeding in relatie tot de groei van je kindje, én over je eigen voeding als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Van uitgebreide artikelen tot korte video’s en alles ertussenin, maar bovenal: in begrijpelijke taal uitgelegd door onze voedingskundige experts.
Antwoorden op vragen die elke ouder heeft
In dit artikel beantwoorden ze drie prangende vragen die elke ouder heeft en waar je als aanstaande of kersverse vader of moeder absoluut het antwoord op wilt weten. Dus blijf lezen! En heb je nog een andere vraag? Neem dan een kijkje op het Hero Instituut voor Babyvoeding of neem gratis contact op met Femke, Lieke, Frederique of Eveline: de voedingskundige experts van het Hero Instituut voor Babyvoeding.
1. Wanneer mag ik overstappen op opvolgmelk?
“Opvolgmelk is een geschikte voeding vanaf een leeftijd van zes maanden, maar borstvoeding blijft de beste voeding voor je kindje. Dat zit zo: tijdens je zwangerschap bouwt je baby een ijzervoorraad op. Deze raakt op bij een leeftijd van ongeveer zes maanden. Je baby eet dan nog niet genoeg vaste voeding om hier voldoende ijzer uit te halen.” Legt Frederique uit. “Juist, en dus is het van belang om je baby borstvoeding of opvolgmelk te blijven geven,” vult Eveline aan. “Vanaf zes maanden is opvolgmelk hier geschikt voor. Door melkvoeding zorg je ervoor dat je baby voldoende ijzer binnenkrijgt.”
Op de site van Hero vind je ook een handig schema als je wil overstappen van borstvoeding naar flesvoeding.
2. Mag ik weer alles eten nu mijn baby geboren is en ik borstvoeding geef?
“Een hele goede vraag! Want we merken dat moeders zich hier toch nog wel eens in vergissen, en dat is heel begrijpelijk! Een aantal dingen zijn belangrijk om te weten over eten tijdens je borstvoedingsperiode.” Legt Femke uit.
- Neem niet teveel cafeïne, omdat dit je kindje onrustig kan maken. Kies voor cafeïnevrije koffie en thee of neem maximaal twee kopjes koffie per dag, twee koppen zwarte thee of één glas cola.
- Pas op met alcohol. Alcohol kan namelijk bij je kind terechtkomen door het geven van borstvoeding. Als je toch één glas alcohol wilt nemen: wacht na het drinken van alcohol altijd drie uur met voeden.
- Eet één, maximaal twee porties vette vis per week. Vis is gezond, maar kan nadelige effecten hebben. Het advies is daarom om één keer per week vette vis te eten en hierin te variëren. Sommige vissoorten bevatten zware metalen, zoals kwik. Vermijd daarom tonijn, zwaardvis, makreel, tonijn, haai, snoek, snoekbaars, paling en rivierpaling.
- Kruiden kun je zeker gebruiken in het eten (ook scherpe soorten). Maar let op met aloë, senna en kava kava. Deze dien je te vermijden omdat deze stoffen in de moedermelk terecht kunnen komen en je kindje dit beter niet binnenkrijgt. Je kunt beter geen thee met anijs en/of venkel drinken, dit is niet goed voor je ongeboren baby. Wel kun je gezegende distel thee drinken om de borstvoeding te bevorderen, in combinatie met fenegriek (in capsules).
3. Ik heb iets gehoord over het slikken van foliumzuur tijdens je zwangerschap… Wat houdt dat in en waarom is dat belangrijk?
“Klopt inderdaad, goed opgelet.” knipoogt Frederique. “Foliumzuur maakt het lichaam niet vanzelf aan, maar krijg je gewoonlijk voldoende binnen via je voeding. Als je zwanger bent heb je meer foliumzuur nodig, omdat deze vitamine een belangrijke rol speelt bij de groei van je ongeboren kind. Het helpt bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Te weinig foliumzuur is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje.” Gaat ze verder.
“Probeer om vier weken vóórdat je zwanger probeert te worden, te beginnen met het slikken van foliumzuur. Je baby heeft het foliumzuur vanaf het begin nodig, en het duurt 4 weken tot het extra foliumzuur door je lichaam wordt opgenomen.” Voegt Femke toe. Het gunstige effect treedt op bij inname van 400 microgram foliumzuur per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie.
Contact opnemen met deskundigen over vragen die elke ouder heeft?
Heb jij behoefte aan persoonlijk contact met de vriendelijke en kundige dames van het Hero Instituut voor Babyvoeding over vragen die elke ouder heeft? Je kunt 7 dagen per week – ook ’s avonds en in het weekend! – contact opnemen met het voedingskundig team. Op de manier die jou past: via WhatsApp, DM, mail of middels een belletje. Blijf niet met je vragen rondlopen, maar stel ze aan de voedingsdeskundigen van het Hero Instituut voor Babyvoeding!
Dit artikel over Drie prangende vragen die elke ouder heeft, is gemaakt in samenwerking met het Hero Instituut voor Babyvoeding.