Kinderen

Wat zeg je, lieverd?  

Onze middelste zoon is 2,5 jaar en praat nog erg minimaal. Het lijkt alsof hij hele gesprekken met je voert en er vanuit gaat dat je hem begrijpt. Maar meestal kan ik er geen chocola van maken.Wanneer hij goed heeft geslapen en rustig is, kan ik het laatste woord verstaan en weet ik wat hij bedoeld. Bijvoorbeeld; “da ta la kopter!” Dan weet ik dat het over een ‘helikopter’ heeft. Of “woh wa drinku!” Dan wil hij waarschijnlijk iets te drinken. De vraag is nu: hoelang wachten we met hulp inschakelen?

Mijn moederinstinct denkt dat het wel goed komt. Maar mijn verstand zegt ook: niet langer dan 3 jaar. Daarna gaat hij naar de logopedie. En het mag hem ook niet gaan frustreren, want dan gaan we eerder.

Wat zeggen deskundigen?

Op internet vind je veel informatie over de taalontwikkeling van jonge kinderen. Deskundigen zeggen dat kinderen in hun derde levensjaar:

 • zinnetjes maken van drie, vier of vijf woordjes. Bijvoorbeeld; ‘mama auto rijden’;
 • vragen kunnen stellen zoals; ‘Wie is dat?’;
 • de woordenschat van een kind van 2,5 jaar bestaat ongeveer uit 20 woorden. Er bestaan zelfs lijstjes van welke woorden je kunt toch wel zou moeten zeggen.

Ik heb mezelf helemaal gek gemaakt met het lezen van al deze artikelen, want onze zoon kent geen 20 woorden en al helemaal geen twee-woordzinnen. Wat nu?

Goed bedoelde adviezen

Een goed advies is om je kind te stimuleren in zijn/haar taalontwikkeling.

 • praat veel met je kind,
 • vertel waar je mee bezig bent,
 • zing liedjes met je kind,
 • laat hem mee helpen in het ‘huishouden’.

Allemaal goede adviezen. Maar in ons huis wonen we met 5 personen. Het is hier nooit stil en er wordt de hele dag door tegen hem gepraat. We stimuleren hem om mee te praten en dingen te benoemen. Maar helaas het resultaat blijft achter. Hij begrijpt wel alles. Hij gaat een luier voor de jongste halen, wanneer ik hem dat vraag. Hij zoek zijn schoenen als ik zeg dat we gaan. Daar is dus niets mis mee.

De vraag blijft dus: waarom praat hij nog niet verstaanbaar?

Doen we er niet genoeg aan?

Soms voel ik me schuldig en denk ik dat ik te weinig aandacht voor hem heb. Drie kinderen, 6, 2 en 1 jaar, een eigen zaak en natuurlijk het huishouden! Bij de eerste had ik die tijd en had ik het geduld wel.

Dus zou het bij de derde hetzelfde probleem moeten zijn. Maar het tegendeel is waar. De jongste begint al echt verstaanbare woorden te zeggen. Zij is nu 16 maanden en zegt al bijna meer dan de middelste. Zij krijgt dezelfde aandacht en daar besteden we net zoveel tijd aan. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Conclusie is daarom: we wachten totdat hij 3 jaar is en dan zien dan weer verder.

Is dit herkenbaar? Praat met ons mee op onze Facebookpagina

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

5 Reacties

 • Avatar
  Reageer Nathalie januari 11, 2017 at 21:40

  Persoonlijk zou ik het laten onderzoeken… maar wij hebben een ‘rugzak’ als het gaat om een kind met een spraak/taal ontwikkelingsprobleem. Onze dochter sprak erg slecht en weinig, wij hebben besloten het goed te laten onderzoeken en het bleek ‘erger’ als verwacht.

  Onze dochter heeft een ernstig taal/spraak ontwikkelingsprobleem die helaas onoplosbaar is in combinatie met een slecht auditief geheugen. Ze kan een hoop leren, maar het gaat niet vanzelf.

  Daarom zou ik aanraden het te laten beoordelen en onderzoeken, al is het maar ter bevestiging van je gevoel.

  • Helen Sweere
   Reageer Helen Sweere januari 12, 2017 at 12:39

   Bedankt Nathalie voor je reactie en je advies. Het blijft een moeilijke keuze voor ons, verder kijken of het even op zijn beloop laten.

 • Avatar
  Reageer Daisy januari 14, 2017 at 22:10

  Lijkt me een lastige beslissing idd. Hier gelukkig geen ervaring mee. Met de meeste dingen ben ik wel van “beter het zekere voor het onzekere”. Maar dit lijkt me ook lasig om in te schatten van tja wanneer dan? Veel succes!

  • Helen Sweere
   Reageer Helen Sweere januari 14, 2017 at 23:40

   Bedankt voor je reactie. Ja, wanneer doe je het goed? Tja, de tijd zal het leren. We denken er nog even over na.

 • Avatar
  Reageer Mirjam maart 15, 2019 at 20:15

  Hoe is het uiteindelijk gegaan???
  Onze zoon zegt nog niet zo veel.
  Hij wijst wel veel dingen aan en immiteert ons ook. Hij is nu 2 jaar en bijna 5 maanden.

 • Plaats een reactie