Tijd besparen: 8 handige tips

Tijd besparen? Dat willen we allemaal wel, als moeder lijk je nooit genoeg uren in een dag te hebben. Kinderen verzorgen, brengen en halen, leuke dingen met ze doen, werken, boodschappen doen, afspreken met vriendinnen, langs familie gaan, investeren in je relatie en...

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Hoe laat breng je je kind naar bed toe? Een kort antwoord is: op tijd. Maar wat is op tijd en hoeveel slaap heeft een kind nodig? Het is voor ieder kind anders, maar één ding is hetzelfde: goede nachtrust is essentieel voor kinderen. Het is niet alleen van belang om...

Pijn bij borstvoeding, wat te doen?

Borstvoeding is niet altijd even gemakkelijk, soms kan het behoorlijk uitdagend zijn en vermoeiend. Ook kun je last krijgen van pijn bij borstvoeding of tussen de voedingen in. Borstvoeding hoort geen pijn te doen, dus het is goed om bij pijn en ongemak direct hulp in...

Avondvierdaagse snoepketting maken

Toen we een paar jaar geleden verhuisden naar onze huidige woonplaats, kwam ik voor het eerst in aanraking met een fenomeen dat ik tot dan toe alleen van horen zeggen kende: de avondvierdaagse. Maar wat me verraste, was iets dat bijna een traditie te noemen is in onze...

Last van vermoeidheid? Lees dan deze tips voor meer energie!

Zit jij met de handen in het haar? Ben je moe, uitgeput en er even helemaal klaar mee? Dit is helemaal niet vreemd. Een leven als ouder kan behoorlijk uitputtend zijn. Maar hoe ga je hier het beste mee om? Je wilt natuurlijk niet iedere avond uitgeput op de bank voor...

Er is bijna niets zo schattig en vertederend als een kind dat schatert van het lachen. Door de eeuwen heen wordt kietelen van een kind bekeken als een vorm van spel. Maar bepaalde wetenschappers staan kritisch tegenover deze spelvorm. Zij vonden na onderzoek dat achter het krijsend gelach van een kind bij het kietelen, soms pijn schuilgaat en dat het niet zo onschadelijk is dan dat het op het eerste gezicht lijkt. In dit artikel ‘Drie gevolgen van het kietelen van je kind’ lees je waarom je voorzichtig moet zijn.

Mag je een baby kietelen of niet?

Misschien ken je zelf het gevoel van kietelen wel: je kan niet anders dan lachen en spartelen, maar vind je het eigenlijk wel écht leuk? Kietelen maakt je ook nog eens kwetsbaar, want het is soms moeilijk om tijdens het ‘lachen’ te zeggen dat het moet stoppen. En de ander denkt misschien: je bent aan het lachen, dus je vindt het leuk!

Een baby die hulpeloos zit te spartelen wanneer je het kietelt, is niet meteen de juiste vorm om te spelen. Dit heeft vooral te maken dat een baby of peuter je niet kan laten weten wanneer je kind het leuk vindt of niet. Dit gebrek aan communicatie kan zelfs kwalijke gevolgen hebben. Kietelen is niet zo onschuldig dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

Peuters en baby’s die nog niet op een juiste manier kunnen communiceren kun je beter niet kietelen totdat ze op een leeftijd zijn gekomen dat ze zelf kunnen aangeven of ze het leuk vinden. Het is de start van het kind leren dat het zelf de controle over zijn lichaam heeft en wat hij wel of niet leuk vindt.

Recent uitgevoerd onderzoek verdedigt een meer ontspannen benadering

Uit een recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer ouders hun telgen meer ontspannen benaderen en peuters zelf een meer actieve rol gaan spelen, hun hersenactiviteit vlugger wordt ontwikkeld en dat ze leren hoe ze zelf beslissingen kunnen nemen. Het is belangrijk dat je kind zelf aangeeft wat kan en wat niet kan wanneer de verbale communicatie geen struikelblok meer vormt.

Wat is het probleem met kietelen van baby’s?

Waarom is kriebelen met je baby niet aan te raden. Hieronder enkele minpunten die kunnen optreden bij het kietelen:

  • Kinderen kunnen vaak niet aangeven wanneer ze willen dat het stopt.
  • Lachen bij kietelen is een automatische reactie, niet noodzakelijk een teken van plezier.
  • Kietelen kan leiden tot een gevoel van machteloosheid bij kinderen.
  • Het kan langdurige negatieve effecten hebben, zoals ongemak bij fysiek contact op latere leeftijd.
  • Het kan de dynamiek van spelen verstoren, waarbij kinderen zich gevangen voelen in plaats van controle te hebben.

Meer info lees je hier.

1. Kietelen kan ook pijn veroorzaken

Niet alle volwassen personen houden ervan om te worden gekieteld. Hetzelfde geldt voor baby’s, met dit grote verschil dat een kindje niet bij machte is om iets te zeggen en verbaal onmondig is.

2. Kietelen werd in het verleden gebruikt als marteling

Enkele decennia geleden werd kietelen in China gebruikt als marteling omdat het ook pijn kan veroorzaken. Historisch gezien werd kietelen uitgevoerd bij daders die iets op hun kerfstok hadden en die dit als lijfstraf moesten ondergaan. Deze strafmaat werd uitgevoerd omdat het het aan de basis lag van heel veel pijnscheuten, zonder dat er op het lichaam zichtbare uiterlijke sporen werden aangetroffen.

3. Aanzien als een mishandeling

Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, wordt kietelen door sommige psychotherapeuten omschreven als een soort van seksuele mishandeling. De ‘zogenaamde’ misbruiker kan kijken tot waar de limiet is. Hoewel die gedachtegang door velen wordt beschouwd als te ver gezocht. Met kietelen op een speelse en vrolijke manier is uiteraard niets mis mee.

Dan maar niet meer kietelen als meest veilige manier…

Is kietelen absoluut verboden. Nee! Je zal alleen maar een gulden middenweg moeten vinden. Vergeet niet dat bepaalde kinderen wel kunnen genieten van kriebelen. Het antwoord op de vraagstelling luidt: doe het op een manier die verantwoord is. Als ouder kan je best volgende criteria hanteren om op een juiste manier om te gaan met je kind:

  • Als je kind nog niet kan communiceren, kan je best niet kietelen
  • Wanneer je de mogelijkheid is om te communiceren met je kind, vraag je op voorhand of het toegelaten is of niet
  • Spreek een bepaald teken af wanneer moet worden gestopt bij het spelend kriebelen